Reflü nedir, tedavisi mümkün müdür?

Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Akın Şire, reflü hastalığı hakkında yaptığı bilgilendirmede, belirti gösterenlerin doktora başvurmalarının önemine dikkat çekti.

Sağlık 6.10.2021 08:30:40 956 0
Reflü nedir, tedavisi mümkün müdür?

Genel Cerrahi uzmani Op. Dr. Akin Sire konuyla ilgili yaptigi bilgilendirmede sunlari söyledi;

Mide eksimesi ve GÖRH nasil olusur?

Gastroözofageal reflü hastaligi (GÖRH), mide asidi sik sik agzinizi ve midenizi (özofagus) baglayan tüpe geri aktiginda ortaya çikar. Bu geri yikama (asit reflü) yemek borunuzun astarini tahris edebilir. Birçok insan zaman zaman asit reflüsü yasar. GÖRH, haftada en az iki kez ortaya çikan hafif asit reflü veya haftada en az bir kez ortaya çikan orta ila siddetli asit reflüsüdür. Çogu insan, yasam tarzi degisiklikleri ve reçetesiz satilan ilaçlar ile GÖRH rahatsizligini yönetebilir . Ancak GÖRH'li bazi kisilerin semptomlari hafifletmek için daha güçlü ilaçlara veya ameliyatlara ihtiyaci olabilir.

-Ortak belirtileri -

Geceleri daha kötü olabilen, genellikle yemek yedikten sonra gögsünüzde yanma hissi (mide eksimesi). Gögüs agrisi. Yutma güçlügü. Yiyecek veya eksi sivinin regürjitasyonu. Bogazinizda bir yumru hissi

Gece asit reflünüz varsa, sunlari da yasayabilirsiniz:

Kronik öksürük. Larenjit. Yeni veya kötülesen astim. Bozulmus uyku

-Ne zaman doktora görünmeli? -

Gögüs agriniz varsa, özellikle de nefes darliginiz veya çene veya kol agriniz varsa derhal tibbi yardim alin. Bunlar kalp krizinin belirti ve semptomlari olabilir.

Asagidaki durumlarda doktorunuzla randevu alin:

Siddetli veya sik GÖRH semptomlari yasayin. Mide eksimesi için haftada ikiden fazla reçetesiz ilaç alin

-GÖRH, sik asit reflüsünden kaynaklanir -

Yutkundugunuzda, yemek borunuzun (alt yemek borusu sfinkteri) altindaki dairesel bir kas bandi, yiyecek ve sivinin midenize akmasina izin vermek için gevser. Sonra sfinkter tekrar kapanir. Sfinkter anormal sekilde gevser veya zayiflarsa mide asidi yemek borunuza geri akabilir. Bu sürekli asit geri yikamasi yemek borunuzun astarini tahris eder ve genellikle iltihaplanmasina neden olur.

-Risk faktörleri -

GÖRH riskinizi artirabilecek kosullar sunlari içerir:

Obezite. Midenin üst kisminin diyaframa dogru sismesi (hiatal herni). Gebelik. Skleroderma gibi bag dokusu bozukluklari. Gecikmis mide bosalmasi

-Asit reflüyü siddetlendirebilecek faktörler -

Sigara içmek. Büyük ögünler yemek veya gece geç saatlerde yemek yemek. Yagli veya kizarmis yiyecekler gibi belirli yiyecekleri (tetikleyicileri) yemek. Alkol veya kahve gibi belirli içecekleri içmek. Aspirin gibi bazi ilaçlari almak

-Komplikasyonlari -

Zamanla yemek borunuzdaki kronik iltihaplanma sunlara neden olabilir:

Yemek borusunun daralmasi (yemek borusu darligi). Mide asidinden alt yemek borusunun zarar görmesi, yara dokusunun olusmasina neden olur. Yara dokusu besin yolunu daraltarak yutma sorunlarina yol açar. Yemek borusunda açik bir yara (yemek borusu ülseri) Mide asidi yemek borusundaki dokuyu asindirarak açik bir yaranin olusmasina neden olabilir. Özofagus ülseri kanayabilir, agriya neden olabilir ve yutmayi zorlastirabilir. Yemek borusunda kanser öncesi degisiklikler (Barrett's yemek borusu). Asitten kaynaklanan hasar, alt yemek borusunu kaplayan dokuda degisikliklere neden olabilir. Bu degisiklikler yemek borusu kanseri riskinin artmasiyla iliskilidir.

-Tedavisi -

Medikal Tedavi, Cerrahi Tedavi, Laparoskopik nissen funduplikasyonu (Kapali Reflü Cerrahisi.)


Ünye KENT Haber

  • Cumartesi 21.6 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 13.4 ° / 9.3 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 15.7 ° / 8.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9390,51%1,20
  • DOLAR

    38,74% 0,39
  • EURO

    43,40% 0,27
  • GRAM ALTIN

    4146,90% 1,06
  • Ç. ALTIN

    6711,63% -0,27

Ordu

10.05.2025

  • İMSAK 03:25
  • GÜNEŞ 05:09
  • ÖĞLE 12:30
  • İKİNDİ 16:24
  • AKŞAM 19:41
  • YATSI 21:17
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593