Sağanak fındığı da vurdu!

Dünya ticaretinde üretimde lider konumda olan Türkiye’de fındık ürünü, bu kez sağanak yağış nedeniyle meydana gelen heyelan ve selden olumsuz etkilendi.

GÜNDEM 10.07.2024 09:30:00 1460 0
Sağanak fındığı da vurdu!

İkizce ve Çaybaşı başta olmak üzere Ordu ve Samsun’un bazı ilçelerinde yaşanan sel felaketi dolayısıyla buralardaki fındık bahçelerinde hasarlar oluştu, üründe kayıplar yaşandı. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, sahada hasar tespit çalışmalarının yapıldığını, üreticilerin zararlarının karşılanması için TZOB olarak girişimlerinin olduğunu söyledi.

Soydan, “Maalesef fındığa kadar, fındık üzerinde doğal afetlerle, zararlılar veya hastalıklarla mücadele ediyoruz. Bunların hepsi üreticilerimizden gidiyor. Bütün kayıplar üreticilerimizin kaybı.” diyerek fındık üreticisinin desteklenmesi ve sahip çıkılması gerektiğini vurguladı. 

Dünya ticaretinde üretimde lider olan, Karedeniz Bölgesi’nde ‘yeşil altın’ olarak adlandırılan birinci sırada halkın geçim kaynağı fındığın başı sorundan kurtulmuyor. 

-Fındığın başı dertten kurtulmuyor -

Aflatoksin, fındık kurdu, zirai don, dolu, Amerikan Beyaz Keleği, aşırı kuraklıklar, son olarak Kahverengi Kokarca böceğiyle uğraşan fındık üreticisini bu kez de son günlerde bölgede etkili olan sağanak yağış ile beraberinde gelen heyelan ve sel vurdu. 

Birçok soruna karşı fındık ürününü korumaya çalışan üretici, son günlerde Çaybaşı, İkizce, Akkuş ilçeleri başta olmak üzere Ordu’da ve Samsun’da etkili olan sağanak yağış, sel ve heyelan nedeniyle fındık ürününde kayıp yaşadı. 

-Fındık bahçeleri zarar gördü -

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan,  Ünye Kent Gazetesi'ne özel yaptığı açıklamada, Ordu’nun İkizce, Çaybaşı ve Fatsa ilçeleri ile Samsun’un Ayvacık, Salıpazarı ve Terme ilçelerinde sağanak yağışın ardından meydana gelen sel afeti dolayısıyla fındık bahçelerinin zarar gördüğünü açıkladı. 

- İkizce ve Çaybaşı başta olmak üzere Fatsa, Terme, Salıpazarı ve Ayvacık selden zarar gördü -

Sel ve aşırı yağış nedeniyle tarım alanlarının ve mahsulün kısmen zarar gördüğünü vurgulayan Arslan Soydan, “İlimize birkaç gün önce Çaybaşı ve İkizce ilçelerimiz ağırlıklı olmak üzere ciddi bir yağmur yağdı. Bu yağmur sel durumuna dönüştü. Özellikle İkizce, Çaybaşı başta olmak üzere Fatsa, Samsun’un Ayvalık, Salıpazarı ve Terme’nin üst kesimlerinde önemli bir ağış gerçekleşti ve sele dönüştü. Bu sel nedeniyle tarım alanlarında da kısmen lokal önemli zararlar oluştu. Burada özellikle yol ve dere kenarlarında, yamaç arazilerde heyelanlar dolayısı ile hem heyelanların önüne katarak fındık bahçelerine zararlar oluştu, hem de heyelanla birlikte ocakların uçması ve sökülmesiyle zararlar var.” dedi. 

-TARSİM’in önemi bir kez daha ortaya çıktı -

Sel afetinde meydana gelen heyelan, aşırı yağışlar sonucu meydana gelen dökülmeler nedeniyle bu ilçelerde üreticilerin yer yer ciddi kayıpları olduğunu belirten Soydan, TARSİM yaptıran üreticilerin zararlarının sigorta şirketleri tarafından karşılanacağını, ancak yaptıramayan üreticilerinde zararının karşılanması için TZOB nezdinde üreticilerin girişimlerde bulunduklarını vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı:

“Tabi ki yaşanan sel felaketi bu parsellerdeki üreticilerimize ekonomik zarar oluşturdu. Bu zararın doğal afetler karşısında TARSİM tarım sigortalarının önemi ortaya çıkıyor. Üreticilerimiz bu zarara karşı eğer sigorta yaptıranlar varsa sigorta şirketlerine ihbarlarını verebilir. Bununla ilgili tarımsal anlamdaki çalışmalarla ilgili de önümüzdeki günlerde İl ve ilçe Tarım Müdürlükleri gerekli açıklamaları yapacaktır. 

-“Bütün kayıplar üreticilerimizden gidiyor” -

Sel afetinde önemli bir zarar oldu. Bu zarar belki genel rekolteye etki etmez ama özellikle bu parsellerdeki üreticilerimize bir kayıp ve ayrıca yağışlar dolayısıyla hızlı yağış nedeniyle bazı dökülmeler de var. Maalesef fındığa kadar, biz fındık üzerinde doğal afetlerle, zararlılar veya hastalıklarla mücadele ediyoruz. Bunların hepsi üreticilerimizden gidiyor. Bütün kayıplar üreticilerimizin kaybı. 

-“Hasar tespit çalışmaları devam ediyor” -

Fındık harmana gelene kadar fındık var demek doğru değil. Buradan hem bahçelerde zarar gören, hem yollarda, hem de başka türlü zarar gören vatandaşlarımız var. Gerek TARSİM eksperler anlamında, gerek İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz, gerekse Ziraat Odalarımız şuanda sahada hasar tespit çalışmalarını sürdürüyor. Zararın boyutu tespit edildiğinde bunlar kamuoyu ile paylaşılacaktır. Burada vatandaşlarımıza ve üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. 

-“Üreticilerimizin zararları karşılanmalıdır” -

TARSİM kapsamında olanlarla ilgili sigorta kapsamına göre zararları karşılanacaktır. Ama sigorta yaptırmayanlarda var. Mevzuatlara göre burada ilgili kurumlar durumu takip ediyor, gerekli incelemelerde bulunuyor. Bizde zarar gören üreticilerimizin zararlarının muhakkak karşılanması, en azından zararın belli bir boyutunun kendilerine destek olarak ödenmesi için taleplerimiz var. İnşallah bu yaralar sarılacaktır.  Kaymakamlıklarımız, belediyelerimiz ve ziraat odalarımız seferber şeklinde.” 

-Fındık bahçelerinde selin izleri var-

Öte yandan İkizce ilçesinde meydana gelen sel felaketinde fındık bahçelerinde büyük hasar olduğunu açıklayan İkizce Ziraat Odası Başkanı Birol Tahtacı, AFAD ekipleriyle hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü ve çiftçilere destek sağlanacağını söyledi.

Tahtacı, şu açıklamayı yaptı:

“Yaşanan sağanak yağışlar ve ardından gelen sel felaketi sonucunda, fındık bahçelerimizde ve tarlalarımızda önemli zararlar meydana gelmiştir. Bu durum, bölgedeki tüm çiftçilerimizi derinden üzmektedir. AFAD ekiplerimizle birlikte hasarın boyutlarını belirlemek ve çiftçilerimize destek olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bütün üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum.”

Ünye Kent Haber 

 


  • Cuma 25.6 ° / 17.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 26 ° / 16.7 ° false
  • Pazar 25.9 ° / 17.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9936,76%-0,48
  • DOLAR

    33,98% 0,13
  • EURO

    37,76% -0,09
  • GRAM ALTIN

    2744,82% 0,62
  • Ç. ALTIN

    4464,67% -0,29

Ordu

06.09.2024

  • İMSAK 04:25
  • GÜNEŞ 05:53
  • ÖĞLE 12:32
  • İKİNDİ 16:09
  • AKŞAM 19:01
  • YATSI 20:23
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593