Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, 78. Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, veremin solunum yolu ile bulaşan düzenli ilaç tedavisi ile tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyledi
Toplumun verem hastalığı, hastalıkla mücadele ve erken teşhisin önemi konularında bilinçlendirilmesi amacıyla 5-11 Ocak 2025 tarihleri arasında 78. Verem Eğitimi ve Farkındalık Haftası kutlanıyor.
-Tüberküloz dünyada halk sağlığı sorunu olarak önemini koruyor -
Ünye İlçe Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Yusuf Güney, tüberkülozun insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olmasına rağmen, halen tüm dünyada bir halk sağlığı sorunu olarak önemini koruduğunu söyledi.
Verem mikrobunun tedavi almamış veya düzenli tedavi görmeyen verem hastasından öksürme ve hapşırma ile ortama yayılan mikrobun solunum yolu ile alınması sonucu bulaştığını belirten Güney, “En sık bulaşma, hastaların aile bireyleri ve yakın çalışma arkadaşları gibi uzun süre aynı kapalı ortamı paylaştığı kişilere olur.” dedi.
-Verem ilaçları hastalara ücretsiz olarak verilmekte-
Verem hastalığının en çok akciğerleri tuttuğunu, hastalığın lenf bezleri, kemikler, böbrekler gibi diğer organlarda da görülebildiğini belirten Uzm. Dr. Yusuf Güney, şu bilgiyi verdi:
“İki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, kanlı balgam, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi, göğüs-sırt yan ağrısı ve nefes darlığı belirtileri görülmektedir. Ayrıca diğer organları tutan akciğer dışı tüberküloz hastalığında ilgili organa ait bulgular görülebilir. Örneğin kemik ve eklem tüberkülozunda kalça, diz ve omurgada şişlik, ağrı, akıntı; larinks tüberkülozunda ses kısıklığı, lenf bezi tüberkülozunda lenf bezi büyümesi ve böbrek tüberkülozunda idrarda kan ve iltihap yapabilir. Verem hastalarının tedavilerinin düzenli yürütülmesini sağlamak amacıyla hasta odaklı Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulanmaktadır. Verem ilaçları hastalara ücretsiz olarak verilmektedir.”
Uzm. Dr. Yusuf Güney, toplumu veremden korumanın en etkili yolunun verem hastalarının erken teşhisi ve başarılı tedavisi olduğunu belirtirken; koruyucu önlemlere ilişkin, “Öksürürken veya hapşırırken ağzınızı ve burnunuzu bir kâğıt mendille kapatınız. Kâğıt mendiliniz yoksa ellerinize değil kolunuzun iç kısmına öksürün veya hapşırın. Sık sık ellerinizi yıkayın. Bulunduğunuz ortamı havalandırın. 2-3 haftadan uzun süren öksürük şikayetiniz varsa en yakın sağlık kuruluşlarına başvurun.” dedi.
Ünye Kent / Yücel Arslanteke
9956,7%-0,15
35,39% 0,14
36,46% -0,32
3013,75% 0,09
4872,84% -0,32
Ordu
08.01.2025