Tarih: 22.01.2025 18:47

Salep yetiştirmek isteyenlere eğitim…

Facebook Twitter Linked-in

Ünye İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, çiftçilerin alternatif tarım ürünlerine yönelmesini teşvik etmek amacıyla salep yetiştiriciliği konusunda 22 Ocak 2025 Çarşamba günü eğitim düzenledi. 

Ünye Ziraat Odası Toplantı Salonu’nda saat 11.00’de gerçekleştirilen eğitimde, Samsun Salep Evi sahibi Hakkı Karaman, salep yetiştiriciliğinin inceliklerini üreticilere aktardı. 

-“Salep çok ilgi isteyen bir ürün”-

Eğitimde konuşan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, şunları söyledi; “Toprak ana, en doğurgan anadır. Size bir kere huzur ve mutluluk verir. Bugün bahçede ter akıtırsınız. Bölgemiz çeşitlilik bakımından belki dünyada ender olan bölgelerden birisidir. Çok abartmayacağım ama ben bilimsel verileri söylüyorum. 2300 çeşitten yenilebilir ve topraktan biten üründen bahsediyoruz. Böyle bir bölgede yaşıyoruz. Salepte bunlardan bir tanesi. Salep meşakkatli bir ürün değil. Ama çok ilgi isteyen, en azından sevgi isteyen ota ve dikene boğulmak istemeyen bir üründür. 

-“Salep doğadan toplanması yasak bir üründür”-

Salebin doğadan toplanmasının yasak olduğuna işaret eden Ünye İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ferda Yıldırım, toplantıdaki konuşmasında şunları söyledi; “Bugünlerde salep yetiştiriciliği bayağı bir favori. Tabi ki işi sahada bilen, bu konuyla alakalı mevzuat anlamında mücadeleler vermiş bir üreticimiz olan Salep Evi İşletmecisi aynı zamanda 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği üyesi Hakkı Karaman Beyin sunumları olacak. Tabi ki fındık bizim temel ürünlerimizden bir tanesi. Fındığın yanında ek gelir getirici ürünler de bizler için çok kıymetli. Ancak malumunuz bunu toplantıya başlamadan önce tekrar dile getirmek istiyorum. Salep doğadan toplanması da yasak bir üründür. Dolayısıyla bu ürünlerin bakanlık izinli, fatura edilerek alınması önem arz ediyor. Bu faturalarla birlikte de ilçe müdürlüklerine gelerek bir kayıt işlemi gerçekleşiyor. Üreticilerimizin bu hususa önemle dikkat etmesi gerekiyor.

-“Salep pazar sorunu olmayan bir ürün”-

Salebin Pazar sorunu olmayan bir ürün olduğuna işaret eden 19 Mayıs Ekolojik Üreticiler Eğitim ve Yardımlaşma Derneği üyesi ve Salep Evi sahibi Hakkı Karaman, konuşmasına şöyle başladı; “Salep zor yapılan bir iş değil. İnsanların doyumsuzluğundan dolayı zor görünüyor. 2016 yılında salebin yasallaşma süreci ile 400 metre kare yerde bir çiftçimiz ortalama 450 ila 500 kilo arasında salep ürünü hasat edip satabiliyor. Pazar sorunu olmayan bir ürün. Bu bizim arazilerimizin değerini yükseltiyor. Çiftçilerimize kazanç sağladık. Geçen yıl yaş olarak çiftçimizden aldığımız salep fiyatı 500 liraydı. Biz her yıl %20 ila 30 oranında fiyatı yükselterek alım yapıyoruz. Bu yıl Nisan-Mayıs aylarında 750 liraya yaş topraktan çıktığı halini yıkanmadan alacağız.   

-“Salep en kolay üretilen bir bitki”-

Salep en kolay üretilen bir bitki. Bunun eğitimini resmi olarak çiftçilerin başvurusu üzerinden en az 10 kişi olmak kaydıyla Halk Eğitim ve İlçe Tarım Müdürlüğünün belirlemiş olduğu yetkili ziraat mühendisi ve hocalar tarafından Tıbbı Aromatik Bitki Kursu niteliğinde yaklaşık 80-85 saat eğitim veriliyor. Sonucunda Tıbbi Bitki Üretim sertifikası alınır. Onun dışında kesinlikle hiçbir yere başvurmayın. Bu bitkinin yılda iki sefer dikim dönemi olur. Bizim bölgemiz çok düz arazi olduğu için yastık sistemi yaparız. Yerden on beş santim yüksek yapmamızın nedeni aşırı yağışlardan bu bitkiler çok suyu sevmediği için koruma amaçlı on beş yirmi santim yükselir. Yüzde beşin üzerindeki eğimli arazilerde yastık yapmaya gerek yok. Sadece kendinize yürüme yolu bırakırsınız. Dikim alanı sıra üzeri beş santim, sıra arası on santim metre kareye yaklaşık 200 adet civarında düşüyor.”

Ünye KENT Haber

Ömer GÜNEY

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —