Skolyozda erken tanı ve tedavi önemli!

Skolyozda erken tanı ve tedavi önemli!

Ordu'da gerçekleştiirilen skolyoz tarama programı için İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Tüzün ve ekibine teşekkür eden Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ömer Faruk Barçak, erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu söyledi.

Tarama sonucunda bir çok çocuğun Ftr kliniklerine başvurularda bulunduğunu, takip ve tedavi programlarına başladığını mbelirten Barçak, "Skolyozu tamamen önlemek mümkün olmasa da, erken tanı ve tedavi ile eğriliğin ilerlemesi kontrol altına alınabilir” dedi. 

Skolyozu tamamen önlemenin mümkün olmadığını, ancak erken tanı ve tedavinin önemine vurgu yapan Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ömer Faruk Barçak, “Skolyozda erken tanı ve tedavi ile eğriliğin ilerlemesi kontrol altına alınabilir. Düzenli kontroller ve sağlıklı bir yaşam tarzı, skolyoz riskini azaltmada yardımcı olabilir.” dedi. 

Ordu ilinde gerçekleştiirilen skolyoz tarama programı için İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Tüzün ve ekibine teşekkür eden Dr. Barçak, "Bu önemli sağlık taramasının başarılı bir şekilde yürütülmesi, çocuklarımızın gelecekteki sağlığı açısından önem taşımaktadır. Emekleri ve özverileri sayesinde, birçok çocuğumuzun skolyoz riskine karşı erken teşhis ve tedavi imkânı bulduğunu bilmek bizleri son derece mutlu etmektedir. Bu program, toplum sağlığını koruma adına attığınız önemli adımlardan biridir ve toplumun sağlığına verdiğiniz değeri bir kez daha göstermiştir.  Tarama sonucunda bir çok çocuğumuz Ftr kliniklerine başvurularda bulundu ve takip ve tedavi programları başlandı." diye konuştu. 

-Skolyoz belirtileri -

Uzman Dr. Ömer Faruk Barçak, skolyoz rahatsızlığına karşı vatandaşlara uyarılarda bulunarak, teşhis ve tedavisiyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Skolyoz belirtileri omuzların asimetrik durması, bir kalçanın diğerinden daha yüksek olması, bir tarafta belirgin kaburga çıkıntısı, vücut dengesinde bozulma, ağrı (genellikle ileri yaşlarda veya ileri eğriliklerde).

Tedavi, gözlem; hafif eğriliklerde düzenli takip yapılır. 

Korse kullanımı; orta dereceli eğriliklerde, özellikle büyüme çağındaki çocuklarda eğriliğin ilerlemesini önlemek için kullanılır. 

Fizik tedavi; kasları güçlendirmek ve duruşu düzeltmek için uygulanır. 

Cerrahi müdahale; ileri dereceli skolyoz vakalarında, omurganın düzleştirilmesi ve stabilize edilmesi için ameliyat gerekebilir.

Skolyozu tamamen önlemek mümkün olmasa da, erken tanı ve tedavi ile eğriliğin ilerlemesi kontrol altına alınabilir. Düzenli kontroller ve sağlıklı bir yaşam tarzı, skolyoz riskini azaltmada yardımcı olabilir.” 

Ünye Kent Haber