Zirve öncesi düzenlenen kültür gezisinde Ünye’nin tarihi, kültürel ve doğal yapısı katılımcıların büyük ilgisini çekti.
Ünye Turizm İşletmecileri ve Seyahat Acenteleri Derneği ile Ünye Belediyesi’nin iş birliği ile düzenlediği “Sürdürülebilir Turizm Zirvesi” düzenliyor.
Turizm Zirvesi’nden bir gün önce Dernek Başkanı Öznur Özkan Güdek ile Dernek yönetimi Turizm Zirvesine katılacak olan katılımcılara Ünye’de Kültür Gezisi düzenledi.
Yalı Kilisesi…
Kültür Gezisi kapsamında ilk durak Ünye Orta Yılmazlar Mahallesi’nde bulunan Yalı Kilisesi oldu. Ünye’ye gelen konuklara, Kilisenin tarihçesi ile ilgili Dernek Başkanı Güdek, bilgiler verirken konuklar Kilise’nin bugüne kadar korunup günümüze ulaştırılmasından dolayı tebrik etti.
Ahşap Oymacı…
Ardından Ahşap oyma sanatçısı Ali Rıza Ateş’in Atölyesi’ni ziyaret eden konuklar burada yapılan eserleri hayranlıkla izlerken yapılan çalışma ve eserlerle ilgili Ateş’ten bilgi aldı.
Yaşayan Kültürel Miras Müzesi…
Ünye’ye gelen konukların üçüncü durağı Ünye Belediyesi Yaşayan Kültürel Miras Müzesi oldu. Buradaki ziyaret Müze Sorumlusu İhsan Akbulut'un geçmişten günümüze tarihi aktaran sunumlarıyla başladı. Gezide konuklara bölgenin kültürel ve sosyal tarihine dair izler ile tanışma fırsatı buldu. Müze gezisi, meddah, ortaoyunları, Karagöz Hacivat gibi gösterilerle de renk kazandı.
Aynı zamanda 16. yüzyılda taş zemin üzerine ahşap olarak inşa edilmiş olan ve endemik mimarisiyle dikkat çeken Kaptan Server Bey'in evi olarak bilinen müze, konuklara tarihi koklama imkanı sundu. Eski zamanlarda kullanılan mutfak eşyaları, el işlemeleri, çeyiz sandıkları ve atasözlerine konu olan çeşitli materyalleri birebir görerek yaşayan konuklar unutamayacakları bir kültür gezisi yaşadılar.
Sabri Kadı Konağı…
Ardından Ünye Belediyesi tarafından restore edilen Sabri Kadı Konağı’nı ziyaret eden konuklar burada eski Ünye evlerinin tarihi dokusunu yerinde inceleme fırsatı buldular.
Kadılar Yokuşu…
Daha sonra Ünye Kadılar Yokuşu’ndaki tarihi evleri inceleyen konuklar, Ünye Belediyesi tarafından burada yapılan çalışmaları takdir ile karşılarken buradaki evlerin günümüze kadar korunmasından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.
Ünye Magnetic Sand ve Sanat Tasarım Atölyesi…
Daha sonra konuklar 2019 yılında Ünyeli Emekli Jeofizik Mühendisi Orhan Yiğit tarafından ortaya çıkarılan, doğal şifa kaynağı Ünye Manyetik Kumru’ndan el emeği göz nuru eserlerin yapıldığı ve sergilendiği Ünye Magnetic Sand ve Sanat Tasarım Atölyesini ziyaret etti.
Ünye Şifalı Manyetik Kumundan kolye, bileklik, tesbih basta olmak üzere çok sayıda sanat ürünün yer aldığı Ünye Magnetic Sand ve Sanat Tasarım Atölyesi’nde Ünyeli Emekli Jeofizik Mühendisi Orhan Yiğit, doğal şifa kaynağı Ünye Manyetik Kumru ile ilgili konuklara bilgi vererek konuklara manyetik kumundan yapılan kolyelerden hediye etti.
Şifa kaynağı manyetik kumun dünyada 5 ülkede Türkiye’de de sadece Ünye’de bulunduğunu ilk defa öğrenen konuklar şaşkınlığını gizleyemeyip, bunun Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması gerektiğini, böyle bir değerin Ünye’den dünyaya açılması gerektiğinin altını çizdiler.
Ünye Kalesi…
Son olarak Ünye Kalesi’ni ziyaret eden konuklar ÜNTİSAD Başkanı Öznur Özkan Güdek ve dernek yönetimi tarafından Ünye Kalesi ile ilgili bilgiler verildi. Kale’deki dehlizlere raylı sistem ile inilmesi karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen konuklar bunun Türkiye’de örneğinin olmadığını ifade ettiler.
Dünya tarihinde 3 medeniyete ev sahipliği yapmış Ünye Kalesi’nin çok önemli bir turizm destinasyonu olduğunun altını çizen konuklar buranın restorasyonunda emeği geçen herkesi tebrik etti.
Beğeni topladı…
Ünye’deki gezilerinin tamamının çok keyifli geçtiğini ve Türkiye’de eşine çok az rastlanır güzellere şahitlik ettiklerini vurgulayan konuklar, özellikle Türkiye’de örneği olmayan Ünye Şifalı Manyetik Kumunun Türkiye’ye ve dünyaya tanıtılması gerektiğini vurguladı.
Ünye KENT Haber
10616,18%2,41
40,38% -0,02
47,24% 0,46
4411,00% 1,40
7000,80% 0,75
Ordu
22.07.2025