Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, son günlerde farklı kurum ve kuruluşlar tarafından mayıs ayında açıklanan tahmini rekolte rakamlarına itibar edilmemesi uyarısı yaptı.
Gerçeğe en yakın tahmini rekoltenin Tarım ve Orman Bakanlığı’nın nezdinde 20 Haziran tarihinde başlayıp 15-20 Temmuz’da açıklandığını belirten Soydan, “Bunlar sadece masa başında yapılan tahminlerdir. Buna itibar edilerek hem ihracatı, hem iç piyasası, hem de fiyatı kesinlikle muhatap bile alınamaz.” dedi.
Bu rakamların yeni sezonda oluşabilecek fiyatlarda algı yaratmak için açıklandığını belirten Soydan, “Bu rekolteler, sadece algı üzerinden fiyatların ve üreticilerimizin şevkini, mücadelesini kırmaya doğru gider. Üreticilerimiz gerçekten ciddi mücadele ediyor, üreticilerimizi korumamız lazım.” diye konuştu.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, 2024 yılı fındık hasat sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, yeni dönem fiyatı yönlendirmek adına bazı oyunların oynandığını söyledi.
Her yıl aynı dönemlerde yeni sezonda oluşabilecek fındık fiyatı için algı yaratmak amacıyla masa başı rekolte çalışmalarıyla karşı karşıya kaldıklarını hatırlatan Soydan, bu yıl da son günlerde farklı kurum ve kuruluşlar tarafından 2024 yılı için tahmini rekolte açıklamaları yapıldığını belirtti.
-Açıklanan rakamlar gerçek dışı -
Fındıkta kuraklık, iç dolgunluğu, hastalık ve zararlılar gibi bir tehdidin olduğunu belirten Soydan, fındıkta en gerçekçi rekolte tahminin haziran ve temmuz aylarında Tarım ve Orman Bakanlığı öncülüğünde oluşturulan komisyonlarla yapılan tespit çalışması olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Tahmini Rekolte çalışmaları Haziran ayının 20’sinden sonra başlar, Temmuz ayının ortalarında sonuçlanır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın nezdinde Tarım ve Orman İl Müdürlükleri koordinesinde illerde oluşturulan komisyonlar ki sektör temsilcileri ile birlikte 10-11 kurumun teknik personeller ve mühendislerin çalışmaları tespit yapılır. Çotanakların sayımları ile hastalıklar ve zararlıların tespitleri yapılarak gerçeğe en yakın rekolte Temmuz ayının 15-20’si gibi açıklanır.”
-Mayıs ayında açıklanan rekolteler gerçeği yansıtmıyor-
Bu dönem farklı kurum ve kuruluşlar tarafından açıklanan bu rakamların tamamen gerçek dışı olduğunu vurgulayan Soydan, “Mayıs ayında açıklanan rekolteler gerçeği yansıtmıyor. Çünkü bahçeye girilmeden, hiçbir çotanak sayımı yapılmadan daha önümüzde çok süreç varken, bunlar sadece masa başında yapılan tahminlerdir. Buna itibar edilerek hem ihracatı, hem iç piyasası, hem de fiyatı kesinlikle muhatap bile alınamaz. Bu açıklamalara itibar etmiyoruz.” diye konuştu.
Yapılan bu rekolte tahminlerine itibar etmediklerini vurgulayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Zaten kamuoyu da itibar etmiyor. Bu dönemlerde açıklanan rakamlarla, hasattan sonra açıklanan rekoltelerde büyük bir uçurum fark oluşuyor. Onun için Bakanlığın nezdinde Temmuz ayında yapılan rekolte tahmini gerçeğe en yakın rekolte tahmini olarak illerde çalışmalar yapılacak. Temmuz ayında da Bakanlık tarafından açıklanacak.” ifadelerini kullandı.
-“Açıklanan rekolteler piyasada muhakkak fiyatlar üzerinde etki yaratıyor”-
Arslan Soydan, açıklanan bu rakamların yeni sezonda açıklanacak olan fındık fiyatlarını etkilemek için olduğunu belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Açıklanan rekolteler piyasada muhakkak fiyatlar üzerinde etki yaratıyor. Maalesef fiyatlar ve yeni sezonda oluşacak fiyatlar üzerinde algı oluşturuluyor. Bu algı muhakkak ürettiricilerimizin de buradaki çalışma, mücadele noktasında kafasını karıştırıyor. Böyle bir algı oluşturma durumu maalesef önümüze geliyor. Ama biz bunun her sene, her dönem, zamanından önce açıklamalar olarak kamuoyunu bilgilendiriyoruz. Mayıs aynıda rekolte tespit çalışması yapılıp rekolte açıklanmaz. Çünkü daha fındıkta hastalık ve zararlılar, dolu ve kuraklık bir sürü etkenler olacaktır. Bunları görmek lazım, fındığın iç dolgunluğunu görmek lazım. Bu çalışmaları görmeden, bu tespitleri yapmadan açıklanan rekolteler, sadece algı üzerinden fiyatların ve üreticilerimizin şevkini, mücadelesini kırmaya doğru gider. Üreticilerimiz gerçekten ciddi mücadele ediyor, ciddi maliyetleri var. Yani üreticilerimizi korumamız lazım. Üreticimiz üretirse herkes kazanacak, üreticimiz üretmezse herkes kaybedecek. Bunun için oluşturulmaya çalışılan bu algıların çok yanlış olduğunu ve buna itibar edilmemesini özellikle belirmek istiyorum.”
Ünye Kent Haber
10045,17%0,46
35,65% 0,09
37,20% 0,15
3157,49% 0,54
5056,18% 1,20
Ordu
22.01.2025