Tarihi camii imeceyle 50 yıl sonra ibadete açıldı

Ünye'nin Kadılar Mahallesi’nde mahalle sakinlerinin imece usulüyle yürüttüğü çalışmalar sonucu tarihi Abdulhalim Ağa eski Cuma Camii, 50 yıl aradan sonra yeniden ibadete açıldı.

GÜNDEM 13.05.2025 09:00:00 1406 0
Tarihi camii  imeceyle 50 yıl sonra ibadete açıldı

Fatih Sultan Mehmet dönemine uzanan ve 50 yıldır kapalı olan Abdulhalim Ağa Camii, tekbirlerle yeniden ibadete açıldı, cemaatle yeniden buluştu.

Ünyeli Araştırmacı Yazar Mehmet Karayalman, tarihi kervan yolu üzerinde önemli bir mabet olan caminin tarihi önemi olduğunu ifade ederek, “Camimiz tekbirlerle açıldı. Sebep olanlardan Allah razı olsun.” dedi. 

Karayalman ayrıca, tarihi caminin çevresinde İslam öncesi medeniyetlere ait çok sayıda kalıntı bulunduğunu belirterek, “Adeta antik bir açık hava müzesi gibidir. İnler, mağaralar, kaya mezarları, kanyonlar, şelale, kuyular ve kaynak suları ile bu bölge zengin bir tarihi mirasa sahip.” diye konuştu. 

 

Mahalle halkından imeceyle büyük hizmet

Osmanlı döneminde Çöreği Kazası olarak bilinen Kavaklar Deresi üzerinde yer alan tarihi Abdulhalim Ağa eski Cuma Camii, mahalle halkının el birliğiyle yürüttüğü çalışmalar sonucunda yarım asırlık sessizliğini bozdu. Tekbir sesleriyle yeniden açılan cami, Kadılar Mahallesi'nin dini ve kültürel hayatına canlılık kattı.

“50 Yıl sonra ibadete açılması için imece başladı”

Ünyeli Araştırmacı Yazar Mehmet Karayalman, caminin tarihçesiyle ilgili Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, “Ünye Kadılar Köyü Mahallesi, Osmanlı dönemindeki adıyla Çöreği Kazası Kavaklar Deresi üzerinde olan Abdulhalim Ağa eski Cuma Camisi, 50 yıl sonra yeniden ibadete açılması için imece usulü çalışmalarla hayat buldu.” dedi.

Karayalman, Ünye Kayı boyu komutanlarından olan Caniklioğulları’nın bölgede önemli eserler bıraktığını belirterek, “Çöreği Kazası, 1071 Malazgirt Zaferi’nden sonra Danişment Ahmet Gazi komutasında İslam ile tanışmıştır.” ifadelerini kullandı.

Tarihi kervan yolu üzerinde önemli bir mabet

Caminin, 1425 yılında bölgeye yerleşen Müslüman Avşar boyundan Akkilise Cemaati ile önem kazandığını anlatan Karayalman, “O dönemlerde Kavaklar Deresi üzerinden geçen kervan yolu, Reşadiye, Niksar, Sivas ve Tokat’a uzanıyordu. Çöreği Kazası’na bağlı mahallelerin halkı cuma namazlarını bu camide eda ederdi.” dedi.

“İlk kayıtlarımız Fatih Sultan Mehmet Han dönemine uzanıyor”

Caminin derin tarihi köklerine de değinen Karayalman, “Camimizin ilk kayıtları Fatih Sultan Mehmet Han dönemine kadar gidiyor. Resmi evraklar, fermanlar, mazbata ve beratlara ulaştık. Halim Ağa Camii Şerifi, İslam Halifesi Fatih Sultan Mehmet tarafından Abdulhalim Ağa’ya verilmiş. Kavaklar Deresi üzerine dört cami inşa edilmiş.” açıklamasını yaptı.

1916 yılında Hacı Mehmet Usta tarafından çantı (zindan) tekniğiyle yenilenen caminin, 1965 yılında ise köyden çıkarılan beyaz ak kesme taşla yeniden inşa edildiğini söyleyen Karayalman, “Her mahalleye cami yapılmasıyla yarım asır kapalı kalan camimiz bugün tekbirlerle açıldı. Sebep olanlardan Allah razı olsun.” diye konuştu.

“Caminin çevresi adeta açık hava müzesi”

Tarihi caminin çevresinde İslam öncesi medeniyetlere ait çok sayıda kalıntı bulunduğunu da dile getiren Karayalman, “Adeta antik bir açık hava müzesi gibidir. İnler, mağaralar, kaya mezarları, kanyonlar, şelale, kuyular ve kaynak suları ile bu bölge zengin bir tarihi mirasa sahip.” ifadelerini kullandı.

Ünye Kent / Yücel Arslanteke 

  • Çarşamba 18.5 ° / 11.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 20.4 ° / 11.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 17.8 ° / 12.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9154,68%-0,64
  • DOLAR

    39,08% 0,24
  • EURO

    44,19% 0,00
  • GRAM ALTIN

    4151,48% 0,35
  • Ç. ALTIN

    6654,77% 0,31

Ordu

28.05.2025

  • İMSAK 03:00
  • GÜNEŞ 04:54
  • ÖĞLE 12:31
  • İKİNDİ 16:29
  • AKŞAM 19:58
  • YATSI 21:43
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593