Arslan Soydan, Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere tarım ürünlerini 2 yıldır tehdit ederek zarar veren istilacı böceğe karşı üreticinin ve vatandaşın daha sıkı mücadele etmesi gerektiğini vurguladı.
Kokarcaların kışlaklardan çıkıp bahçeye dönmeye hazırlandığı, bu süreçte ciddi bir mücadele edilmesi gerektiğini belirten Soydan, “Kahverengi Kokarcanın tam istediği havalar geliyor. Dikkat etmemiz lazım. Biz burada mücadeleyi yapmazsak, ürünümüz tehlikeye girecektir.” dedi.
Soydan mücadelenin hem ilaçlamayla, hem de feromon kokular asılarak ‘cezbet yok et’ modeliyle imha yöntemiyle hep birlikte yapılacağını vurguladı.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ünye Kent Gazetesi’ne özel yaptığı açıklamada, 2024 yılı sonbahar ve kış döneminde istilacı kahverengi kokarca böceğine karşı çok ciddi bir kışlak mücadelesi yürütüldüğünü hatırlattı.
Yapılan tüm mücadelelere rağmen hayata kalan kokarcaların çatı arası, samanlık, ahır, odunluk, gibi kışlaklarda kışı geçirdiğini belirten Soydan, hava sıcaklıklarının yükselmesi ve ilkbaharın kendini göstermesiyle Kahverengi Kokarcaların yavaş yavaş uyanarak hareketlenmeye başladığını vurguladı.
Özellikle son bir haftadır hava sıcaklıklarının yüksek gittiğini hatırlatan Soydan, Kahverengi Kokarcaların kışlaklardan çıkmaya hazırlandıklarını, hatta çıktıklarını belirtti.
-“Havalar ısınmaya başlarken, Kahverengi Kokarca tehdidi de başlıyor” -
Soydan, kışlaklardan çıkıp bahçeye dönmeye hazırlanan kokarcalar için bu süreçte üreticilerin ve vatandaşların ciddi bir mücadele etmesi gerektiğini vurgulayarak şu açıklamayı yaptı:
“Kahverengi Kokarca böceği artık havaların da ısınmasıyla birlikte sıcaklık 15,16, 17, 18, 19 dereceleri bulduğunda artık kışlaklardan doğaya, bahçeye, tarlaya inmeye başlayacak. Tarım açısından güzel bir kış mevsimi ve kar yağışı geçirdik. Bundan sonra ki süreçte de artık havalar ısınmaya başlıyor. Bu süreçte Kahverengi Kokarcalar yavaş yavaş hareketlenmeye başlıyor. Bu içinde bulunduğumuz hafta hava sıcaklıkları yüksek. Özellikle son 2-3 günlük sıcaklıklarda Kahverengi Kokarcalarda bir hareketlenme olduğunun bilgilerini alıyoruz. Çatılarda, ahırlarda, samanlıklarda, hatta evlerde tekrar görülmeye ve hareketlendiğinin bilgilerini alıyoruz. Hatta dışarıda da görülmeye başladı. Yani hava sıcak olduğunda kahverengi kokarcaların hareketlendiğini görmek çok rahat bir şekilde mümkün.
-“Mücadele etmezsek ürünümüz tehlikeye girecek” -
Kahverengi Kokarcanın tam istediği havalar geliyor. Dikkat etmemiz lazım. Biz burada mücadeleyi yapmazsak, ürünümüz tehlikeye girecektir. Ürünümüzü kurtarmak için bahçeden kışlaklara dönerken yaptık, şimdi de kışlaklardan bahçeye dönerken yapacağız. Bunu yaparken hem ilaçlama mücadelesi, hem de feromon kokular asılarak ‘cezbet yok et’ modeli ile imha edeceğiz. Mücadele hep birlikte olacak. Hep birlikte de inşallah bunu başaracağız.
-“Kışlak mücadelesi ettiğimiz gibi şimdi de kışlaklardan çıkarken mücadele etmeliyiz” -
Kışlak mücadelesinde ilçelerimizde çok ciddi bir mücadele yapıldı ama bunun hepsinin imha edilmesi mümkün olmadı. Bir kısmı belirli yerlerde muhakkak yaşamını yürütüyor. Bu yaşamını sürdüren kahverengi kokarcalar yaklaşık 4-5 aylık kışlak dönemini geçirdi. Bahçeye dönecek. Bunlar havaların ısınmasıyla birlikte hareketlenmeye başlayıp bahçelere dönmeden ilaçlama ve mücadele yapılması gerekiyor. Bu mücadelenin programlaması şuan yapılıyor. En kısa zamanda bahçeye dönüşü olmadan bir seferberlik başlayacak. Bu en kısa zamanda kamuoyu ve üreticilere duyurulacaktır.
-“Kahverengi kokarca ile bu süreçte ciddi bir mücadele yapılmalı ve birlikte hareket edilmeli” -
Kahverengi kokarca ile bu süreçte ciddi bir mücadele yapılması lazım. Çünkü bunlar bahçeye dönmeden mutlaka imha edilmeli. Bu süreci hem kurumlarımız, hem vatandaşlarımız, üreticilerimiz el birliği ile kışlaktan bahçeye dönüşünde ciddi bir ilaçlama mücadelesinde hep birlikte hareket etmeliyiz.”
Ünye Kent / Yücel Arslanteke
9659,48%0,49
37,87% -0,12
40,86% -0,09
3785,11% -0,68
6070,97% 0,00
Ordu
02.04.2025