Toprak Mahsulleri Ofisi 21 Ağustos pazartesi günü itibarı ile kabuklu fındık alımı için randevu vermeye başladı. 28 Ağustos’ta fındık alımlarının yapılacağını belirten TMO, fındık alımları ile ilgili şartları açıkladı.
TMO kabuklu fındık alımları 28.08. 2023’ten itibaren ilk etapta 15 noktada başlayacağını, hasat ve yoğunluk durumuna göre de bu sayının 60’a kadar çıkabileceğini belirterek, şunları açıkladı:
“Alımlarımız “Randevu” ile yapılacak olup üreticilerimiz randevularını 21.08.2023 tarihinden itibaren alabileceklerdir.
Kabuklu fındık alımları konusunda her türlü teknik altyapı, personel ve finansman hazırlıklarımız tamamlanmıştır. TMO kabuklu fındık alımlarını fiziksel analizle yapacak olup alım esnasında üreticilerimizin sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini aşağıda belirtilen kriterlere uygun şekilde hazırlayarak alım açılış tarihine göre düzenlenen ekli listedeki alım noktalarına getirmeleri önem arz etmektedir.
Alımlara ilişkin esaslar belli oldu
Kabuklu fındık alım esasları;
Rutubet oranı %6,5’e kadar,
Sağlam iç fındık oranı %40 ve üzeri,
Buruşuk iç fındık oranı %10 ve altı,
Çürük ve bozuk iç fındık oranı %5 ve altı,
Yabancı madde oranı (taş, toprak vb.) %0,5 ve altı,
Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı %10 ve altı,
Haşere tahribatı oranı %3 ve altı olan ve canlı haşere içermeyen tüm fındıklar satın alınacaktır.
Eski yıl mahsulü ve eski ile yeni yıl mahsullerinin karışımı olan ürünler kesinlikle satın alınmayacaktır.
Bunların yanında üreticilerimizin TMO’ya ürün teslim ederken sıkıntı yaşamamaları için ürünlerini iyi kurutmaya azami özen göstermeleri yukarıda belirtilen satın alma kriterlerine göre ürünlerini hazırlamaları gerekmektedir.”
Üreticilerin, İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleriyle irtibata geçerek 2023 yılı için ÇKS bilgilerini güncellemeleri ve ürünlerini randevu aldıkları tarihte TMO alım noktalarına getirmeleri belirtilen açıklamada ayrıca, ödemelerin de 30 gün içerisinde yapılacağı belirtildi.
10888,7%0,32
40,69% 0,06
46,99% -0,17
4398,46% -0,27
7043,28% -0,23
Niğde
05.08.2025