Türk Japon Kültür Sanat Evi bu kez yapılacak!

Ünye’de Ertuğrul Şehitleri anma programında Türk Japon Dostluğu ve Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, 7 yıl önce söz verilen Türk Japon Kültür Sanat Evi’nin en kısa zamanda yapılması gerektiği

GÜNDEM 19.09.2024 17:58:00 1049 0
Türk Japon Kültür Sanat Evi bu kez yapılacak!

Törene katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler,  Türk-Japon Kültür-Sanat Evi sözünü yineleyerek, “Projenin uygulanacağı yeri Milli Emlak’tan aldık. 2024 Mayıs ayında da tahsis süresi doldu. Tekrar müracaat ediyoruz, onu uzatacağız. Projeyi de biz yapacağız. Milli Emlak’a bağlı olduğu için kamuya ait bir yer. Konuyu çözdüğümüz takdirde çok güzel bir eser olacak.” dedi. 

Güler, Ünye gibi dünyanın sayılı güzel yerlerinden birine bu eseri yaptıkları takdirde iki ülke arasındaki güzel dostluğu perçinleyecek somut bir projeyi ortaya çıkaracaklarını vurguladı. 

 1888 yılında Sultan 2. Abdulhamit Han tarafından imtiyaz nişanesini Japon İmparatoruna vermek üzere yola çıkan ve bu görevi tamamladıktan sonra dönüş yolunda 1890 yılında fırtınaya yakalanarak batan Ertuğrul Firkateyni’nde şehit düşen 550 denizci ile olaydan yaralı olarak kurtulan 69 denizci, facianın 134. yılında anıldı. 

Ünye Burunucu Mahallesi’nde Topyanı mevkiinde bulunan Ertuğrul Firkateyni Şehitlik Anıtı’nda düzenlenen programda Türk Japon Dostluğu ve Ertuğrul Firkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu ve yönetim kurulu üyeleri tarafından anıta çelenk sunuldu.

Ardından şehitler anısına saygı duruşunda bulunulup, Japon ve Türk Milli Marşları okundu.

-Kapıcıoğlu’ndan veda -

Daha sonra konuşma yapan Dernek Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, Ertuğrul Firkateyni Şehitleri anma törenine son kez katıldığını açıklayarak, bugüne kadar dernek adına birçok mücadele verdiğini, yapılan çalışmalara yetkililerin yeterince sahip çıkmadığını ifade edip, şu eleştiriyi yaptı:

“Ertuğrul Şehitleri törenine son kez katıldığımı ifade etmeliyim. Bu anıtı kurduk. Yaşatılmasını size bırakıyoruz. Bu anıt sadece Ünyeli şehitleri değil, tüm Karadenizli, ülkedeki Ertuğrul gazi ve şehitlerini temsil eden, Türkiye'nin tek, Ünye'nin ise biricik uluslararası bir anıtıdır. Benim için coşkulu tören düzenlemek artık çok zorlaştı. İçimde patlamış bir volkan var. Yüreğimi paralıyor. Tüm enerjimi alıyor. Geçmişi düşünmek bana çok acı veriyor. Bilimde yaptığım çalışmalar dünya tıp literatürüne ebediyen kalacak şekilde yazılmıştır. Allah'ımın bana verdiği ulvi görevi yerine getirirken, sizlere verdiğim hizmetlerden hakkım varsa helal olsun! 

-“Eğitime, sanata destek için çok gayret gösterdim; ancak bu kadarını yapabildik” - 

Eğitime, sanata destek için çok gayret gösterdim. Ancak bu kadarını yapabildik. Bir okul yapamadık, tabyaları restore ettiremedik, Ünye'nin kalbine dökülen, kültürümüzü çökerten çöpü çimentoyu anlatamadık, kültürsüz kültür müdürleri ile diyalog bile kuramadık, doğanın yıkımını durdurma anlayışını geliştiremedik.” 

-“7 yıl önce sözü verilen Türk – Japon Kültür Sanat Evi yapılsın” -

Dernek Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in 7 yıl önce Türk-Japon Kültür Sanat Evi yapma sözü verdiğini hatırlatarak, bu sözün en kısa zamanda tutulmasını isteyerek, şunları ifade etti:

“Ordu Büyükşehir Belediye Başkanımız filozofik Dr. Mehmet Hilmi Güler, Türk-Japon Kültür-Sanat Evi'ni yapmayı 7 yıl önceden söylemişti. Birkaç kez de bu taahhüdünü tekrarlamıştı. Bu evin yapılmasına gönül verdiği için beratımızı sunuyoruz. Ancak 7 yıl beklemekten yorulduk. Artık 7 gün bile bekleyemiyoruz. 15 gün içinde her şeyi hazır 120 metrekare olan evin inşaatına başlanacağı müjdeli sözünü sizlerin önünde tekrar duymak istiyoruz.”

Törene katılan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler,  Türk-Japon Kültür-Sanat Evi sözünü yineleyerek, bu eseri Ünye’ye kazandıracaklarını vurgulayıp, şu açıklamayı yaptı:

“Sait hocamın çok özel bir yeri var. Bu projenin de başından beri içindeyiz. Ama Japon Kültür-Sanat Evi projesinin uygulanacağı yeri biz Milli Emlak’tan aldık, ancak belirli bir zaman içinde bunun sahipliği, yani tapusu noktasında sorun olduğu için bugüne kadar kaldı. 2024 Mayıs ayında da tahsis süresi doldu, tekrar müracaat ediyoruz, onu uzatacağız. Projeyi de biz yapacağız. Bunun mülkiyet meselesi var. Milli Emlak’a bağlı olduğu için kamuya ait bir yer. Oradaki konuyu Sait Hocamızla çözdüğümüz takdirde çok güzel bir eser olacak. Böyle güzel bir yerde, Ünye gibi dünyanın sayılı güzel yerlerine bu eseri kattığımız zaman çok güzel bir dostluğu perçinleyecek somut bir proje ortaya çıkacaktır. Hocamızın bu son toplantısı olmasını hiçbir zaman arzu etmeyiz. Dolayısı ile bu güzel emeğinin sonucunu da birlikte görmek isteriz.” 

Ünye Kent Haber

Yücel ARSLANTEKE

 

 


  • Salı 13.5 ° / 6.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 15.8 ° / 8.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 14.4 ° / 8.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    8875,22%2,55
  • DOLAR

    34,23% 0,05
  • EURO

    37,02% 0,03
  • GRAM ALTIN

    3015,53% 0,79
  • Ç. ALTIN

    5005,45% 0,22

Ordu

22.10.2024

  • İMSAK 05:16
  • GÜNEŞ 06:41
  • ÖĞLE 12:18
  • İKİNDİ 15:15
  • AKŞAM 17:45
  • YATSI 19:05
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593