Türk Mutfağı Haftası’na Ünye’den start verildi

“Coğrafi İşaretli Ürünler” temasıyla kutlanan Türk Mutfağı Haftası etkinliklerine Ünye’den start verildi. Ordu’da 19 adet coğrafi işaretli ürün olduğu, başvurusu yapılan 20 ürün içinde beklenildiği ifade edildi.

GÜNDEM 23.05.2024 13:55:00 1243 0
Türk Mutfağı Haftası’na Ünye’den start verildi

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ön plana çıkmış olan gastronomi turizminin Ordu’da çeşitlilik gösterdiğini belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, “Ordu, 19 tescil almış coğrafi ürünü ile birçok İle oranla rekor kırmış durumdadır. Sadece yerel lezzetleri tatmak için gelen turist sayısı arttı.” dedi.

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Yöresel Ürünler Üretim Merkezi kurarak bölgenin unutulmaya yüz tutan yerel lezzetlerini yeniden canlandırdıklarını, gastronominin son dönemde turizmde öne çıktığını söyledi.

Türk mutfağının tanıtılması ve dünya sıralamasında hak ettiği yeri alması amacıyla Cumhurbaşkanlığı himayelerinde bu yıl 3.sü düzenlenen  “Coğrafi İşaretli Ürünler” temalı Türk Mutfağı Haftası’nda Ordu’da kutlamalara Ünye’den start verildi. 

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından hazırlanan program çerçevesinde Ünye’de bir dizi etkinlik yapıldı.

Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan program, protokol üyelerinin konuşmalarıyla devam etti.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonunda her yıl 21-27 Mayıs tarihleri arasında 81 ilde kutlanan Türk Mutfağı Haftası’nın bu yıl. 3.sünün düzenlendiğini söyledi. 

-Bu yılın teması “Coğrafi işaretli ürünler” -

Bu yıl haftanın temasının “Coğrafi işaretli ürünler” olduğunu belirten Toparlak, “Çok çeşitli kültürlerin bir arada yaşam sürdüğü Anadolu topraklarında gastronomi konusu daima ön planda olmuş, zengin bir iklime sahip olan ülkemizin bereketli coğrafyasındaki tüm gelenekler günümüze kadar taşınmıştır. Farklı sunum ve lezzetleriyle geçmişten bugüne pek çok kültürün mirasçısı olan Türk mutfağı hem farklı medeniyetlerin mutfaklarını etkilemiş, hem de bu mutfaklardan etkilenmişti.” dedi.

-“Ordu zengin bir mutfağa sahip” -

Uğur Toparlak, yöreden yöreye farklılaşan lezzetleriyle ayrı bir önem taşıyan ve ulusal bir mutfak olan Türk mutfağının kültürel açıdan sürdürülebilir olmasıyla da dikkat çektiğini ifade etti. 

Ordu’nun zengin bir mutfak kültürüne sahip olduğunu vurgulayan Toparlak, şunları söyledi:

“Tipik bir Karadeniz iklimi taşıyan ilimiz doğal zenginlikleri, tarihi dokusu, denizi, dereleri ve yaylaları ile ün yapmış, mutfak kültürü coğrafi şartlara göre çeşitlilik göstermiş, yaşanan göçler mutfağını zenginleştirmiştir. Altınordu, Perşembe, Gülyalı, Fatsa ve Ünye ilçeleri balık, bal, et, ekmek ve köfte ile Çatalpınar, et ve ekmek ile Mesudiye, Kabadüz, Kumru, Gölköy, Korgan, Gürgentepe, Aybastı, Kabataş ve Akkuş yöreleri yaylalara bağlı olarak hayvansal gıdaları ile ünlüdür. Karadeniz’in doğal liman özelliği gösteren nadir kıyılarına sahip Perşembe’de her tür balık avlanmakta olup, son yıllarda kültür balıkçılığı da gelişmiştir. Buna bağlı olarak hamsi, levrek ve somon balığı sofralarda çok sık görülmektedir. Ordu zengin bir mutfağa sahip. Ordu ilinde yenilebilir ot çeşitliliğinin yanı sıra balık ve sebze yemekleri, turşu kavurmaları, doğada kendiliğinden yetişen yöreye özgü bitkilerden yapılan yemekler, hamur işleri ve evde açılan özellikle fındıkla yapılan tatlılar hakimdir.”

- “Ordu’da 19 adet coğrafi işaretli ürün bulunuyor”-

Uğur Toparlak, Ordu’da 19 tane coğrafi işaretli ürün olduğunu, 20 ürünle ilgili çalışmanın da sürdüğünü belirterek, şunları söyledi: 

“Ordu’ya özgü coğrafi işaret tescil işlemleri devam eden ürünlerimiz var. Bu ürünler Aybastı beyaz peyniri, Kabataş köy peyniri, Kumru fındık macunu, Ordu bahçe çileği reçeli, Ordu çakıldak fındığı, Ordu dut pekmezi, Ordu tirmit salamura, Ordu fırın fasulyesi, Ordu hurması, Ordu ısırgan çorbası, Ordu incir reçeli, Ordu kabağı kavurması, Ordu kestane balı, Ordu kokulu üzüm şerbeti, Ordu kuru yufkası, Ordu mısır unu çalmacı, Ordu su böreği, Ünye biber tuzu, Ünye köy peyniri ve Ünye pidesi. Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ön plana çıkmış olan gastronomi turizmi Ordu ilimizde oldukça çeşitlilik göstermiş, 19 tescil almış coğrafi ürünü ile birçok İle oranla rekor kırmış durumdadır. Bu nedenle sadece yerel lezzetleri tatmak için gelen turist sayısı oldukça artmış. Bu durum il ekonomisine katkıda bulunmuştur.”

“Ordu mutfak kültürünün en önemli özelliklerinden biri sıfır atık bir mutfak olmasıdır.”

Ordu mutfak kültürünün en önemli özelliklerinden birinin sıfır atık bir mutfak olması olduğuna da değinen İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, “Örneğin fındığın iç kısmından kabuğuna, pancarın sapından yaprağına bütün malzemeleri kullanabilmekte ve bu şekilde doğada korunabilmektedir. Bu nimetleri geniş kitlelere sunmaktan bir Ordulu olarak gurur duyuyorum.” dedi. 

Tavlı; “Bu tür organizasyonlar ve faaliyetler çok önemli”

Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, turizmde gastronominin son dönemde öne çıktığını ifade ederek, “Bölgemizdeki bu yöresel ürünlerimizin, lezzetlerimizin de gastronomik anlamda yerini alması ve turizme katkı sağlaması anlamında bilinirliğinin ortaya konulması noktası bu tür organizasyonlar ve faaliyetler çok önemli.” dedi. 

- “Yöresel Ürünler Üretim Merkezi ile beraber elimizden gayreti gösteriyoruz”-

Başkan Hüseyin Tavlı, Yöresel Ürünler Üretim Merkezi kurarak bölgenin unutulmaya yüz tutan yerel lezzetlerini yeniden canlandırdıklarını, bu konuda çalışmalar yürüttüklerin de vurgulayarak, şunları söyledi:

“Bu organizasyonlarla beraber bizim yöresel ürünlerimizin lezzetlerimizin bilinmesine vesile olan emeği olan herkese yürekten teşekkür ediyorum. Ünye Belediyesi olarak unutulmaya yüz tutmuş yöresel ürünlerin yeniden canlandırılması ve çeşitlendirilmesine yönelik yapılan çalışmalar kapsamında belediye bünyesinde Yöresel Ürünler Üretim Merkezi ile beraber elimizden gayreti gösteriyoruz. Bunların artarak devam etmesi sayesinde Ordu’muz artık sadece 3 ay değil, 12 ay yaşanabilir bir şehir haline geldi. Turizmden de payını alan bir il olarak inşallah hep beraber bu mutluluğu yaşarız.”

Programda, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Kabacık tarafından “Coğrafi İşaretli Ürünlerin Türk Mutfağındaki Yeri ve Rolü” konusunda sunum yapıldı.

Sunumun ardından, Ordu Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası eşliğinde Ünye Cumhuriyet Meydanı’ndan başlayıp Kaledere Mahallesi Hükümet Caddesi üzerinden Belediye Caddesi ve yine Cumhuriyet Meydanı’nda sona eren kortej yürüyüşü gerçekleşti.

Kortej yürüyüşünden sonra Ordu Valisi Muammer Erol, beraberinde protokol mensupları ile birlikte Kadın Üretim ve İşletme Kooperatifleri tarafından Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda açılan yöresel ürünler stantlarını gezerek, hazırladıkları yiyeceklerle etkinliğe katkıda bulunan kadınlara teşekkür etti.

Karadeniz’in sağlıklı ürünlerinin geleneksel tatlarla buluşturan Ordu mutfağı etkinliğinde, davetlilere yöresel yemek ikram yapıldı.

Program, 24 Mayıs 2024 Cuma günü Fatsa ilçesi Tepecik Mahallesindeki gerçekleştirilecek etkinliklerle sona erecek.

Ünye’de düzenlenen etkinliklere Ordu Vali Muammer Erol, Ordu Vali Yardımcısı Burak Keser, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Uğur Toparlak, bazı ilçe kaymakamları, belediye başkanları, il ve ilçe protokolü, STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Ünye KENT Haber


  • Pazar 23.8 ° / 16.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.5 ° / 16.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 24.1 ° / 17.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    10471,30%0,76
  • DOLAR

    32,75% 1,53
  • EURO

    35,02% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2458,98% 2,86
  • Ç. ALTIN

    3891,52% 0,75

Ordu

16.06.2024

  • İMSAK 02:49
  • GÜNEŞ 04:49
  • ÖĞLE 12:34
  • İKİNDİ 16:34
  • AKŞAM 20:10
  • YATSI 22:01
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593