Karakülah, son dönemde Ünye’de artan intihar vakalarina dikkat çekerek, “O yüzden hasta yakini, kisinin islevselligini bozdugunu, yasamdan koptugunu görüyorsa ona göre tedavi gerekir” dedi.
Böyle durumlarda kesinlikle ilaç tedavisinden kaçinmamak gerektigine dikkat çeken Karakülah, “Bu tür sorunlar yasayan hastalarimiz rahatça gelip bize danisabilirler. Fikir alabilirler. Mutlaka ikna olacaklardir.” uyarisinda bulundu.
Toplumda psikiyatriye karsi bir ön yargi oldugunu ifade eden Psikiyatrist Ve Psikoterapist Uzm. Dr. Kamuran Karakülah, kisilerin ve yakinlarinin yasam kalitesini bozan, ev ve is hayatini ve islevselligini bozan psikolojik sorunlar için psikiyatri ve ilaç tedavisinin uygulanmasi gerektigini söyledi.
Ilaç tedavisi gerektiren durumlar olabilir
Psikiyatrist ve psikoterapist Uzm. Dr. Kamuran Karakülah gazetemize yaptigi açiklamada, “Kamuoyunda ilaç mi, terapi mi, tedavi mi seklinde bir ön yargi var. Toplumda herkesin psikiyatrik sorunlari olabilir. Bazen insan keyifsiz olur, sikinti yasar. Bunlar terapi ile ve destekle, rehabilitasyon hizmeti ile giderilebilecek seyler. Ama bazen bu sorunlar kisinin yasam kalitesini, ev ve is hayatini bozmaya ve islevsellik dedigimiz insani yasamdan koparmaya basladiginda iste o zaman ilaç tedavisi gerekir.” dedi.
Ünye’de, artan intihar vakalari dikkat çekici
Özellikle son zamanlarda Ünye’de intihar vakalarinin arttigina dikkat çeken Karakülah, “Son dönemde özellikle ilçemizde artan intihar vakalarinin, hastanin tedaviye ulasamamasi kaynakli olma ihtimali yüksek. O yüzden mutlaka bir danisma hizmeti ve sonrasinda hasta yakini, kisinin islevselligini bozdugunu, yasamdan koptugunu görüyorsa kesinlikle ilaç tedavisinden kaçinmamak lazim.” seklinde konustu…
Kisilerin ve yakinlarinin yasam kalitesini bozan durumlarda medikal destek gerektigini vurgulayan Karakülah sözlerine söyle devam etti; “Hayatin günlük olagan akisinda yasadigimiz sorunlar, ruh halimizdeki inisler çikislar için rehabilitasyon ve destek alabiliriz. Ama yakinlarimizin ve kendimizin yasam kalitesi bozuldugu, bazen daha derin durumlarin bulundugu dönemlerde bir medikal destek, ilaç destegi mutlaka gerekiyor. Bu tür sorunlar yasayan hastalarimiz rahatça gelip bize danisabilirler. Fikir alabilirler. Mutlaka ikna olacaklardir.
Medikal tedavi gerektiginde uygulanmalidir
Örnegin, günümüzde bagimlilik ciddi bir sorun. Bunlar rehabilitasyonla bir yere kadar iyilesir.. Biz bu hastalarimizin medikal tedavilerini düzenledigimizde yasam kaliteleri, konforlari artiyor. Daha sonra rehabilitasyon süreçleri devam ediyor. Amacimiz insanlari islevsel kilmak, hayatin içinde ve hayatta kilmak. Bunun içinde bazi durumlarda medikal tedavi gerekiyor.”