Ünye’nin yükseköğretim vizyonuna ve paydaşların iş birliğine vurgu yapan Özcüre, “Bugün geldiğimiz noktada Organize Sanayi Bölgesi gibi fakülte inşaatı da Ünye için tarihi bir adım. Ünye, eğitim alanında da adından söz ettiren bir şehir olacak.” ifadelerini kullandı.
Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürol Özcüre, Şahane Radyo’da Gazeteci ve Radyo Programcısı Ali Öztürk’ün sunduğu “Kentin Sesi” programının konuğu oldu. Programda, Ünye’nin yükseköğretimdeki geleceği, yeni fakülte projeleri ve kampüs alanı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
“Ünye’nin 30 yıllık vizyonu eğitim şehri olmaktır”
Programın başında Ünye’ye yeni bir fakülte kazandırma sürecinin durumu sorulan Prof. Dr. Gürol Özcüre, “Bu konuda herhangi bir sorun yok. Ünye 30 yıllık vizyonuyla bir eğitim şehridir. Bugün üçüncü, dördüncü fakülteyi hak eden bir noktadayız.” ifadelerini kullandı.
“Reşit Erol bu fakültenin nefesidir”
Gazeteci Ali Öztürk’ün, fakülte binası için yapılan protokolde adı sıkça geçen Reşit Erol ile ilgili sorusu üzerine, Dekan Özcüre şu yanıtı verdi:
“Reşit abi diyorum ben ona. Kendisi hem beyefendi kişiliği, hem yüksek inşaat mühendisi oluşuyla bu sürecin en kıymetli destekçilerinden. Yalnızca o değil; ÜNPLAS’tan Mehmet Yaşar Sezgül, rahmetli Abdul Kafi Keskin, Berkay Yalın, Nedim Can gibi birçok isim bu işin gönüllüsü. Bu işlere gönül vermiş herkese adını söylemeyi unuttuğum tüm derneğimizin yönetiminde gönüllü olanlar, yine sanayi kuruluşlarımız fındık fabrikatörlerimiz Mustafa Uslu, İrfan Akar, Hasan Basri Durak, borsalarımıza yani küçük büyük destek veren tüm Ünye’de ki büyüklerimize verdikleri destekler için teşekkür ediyorum. Ünye’de sanayi kuruluşlarından fındık fabrikatörlerine kadar birçok kişinin katkısıyla bu noktaya geldik. Rektörlerimiz hiçbir zaman şunu söylememiştir; ‘Ünye’ye baktım, fakülteyle ilgilenmişler gerçekten’ denilmiştir. Bu da kolay bir şey değil. Hiç ellerini çekmediler.”
“Kampüs alanı mücadelesi 2003’ten bu yana sürüyor”
Programda fakültenin inşaat süreciyle ilgili detaylı sorular yönelten Ali Öztürk’e yanıt veren Gürol Özcüre, Ünye’nin uzun yıllardır kampüs alanı kazanmak için verdiği mücadeleyi anlatarak, 2003 yılında Gölevi’nde başlanan sürecin zamanla farklı alternatiflerle devam ettiğini söyledi. Yazkonağı bölgesi dahil olmak üzere çeşitli alanların değerlendirildiğini, ancak çeşitli nedenlerle uygun bulunmadığını belirtti. Özcüre, bugün 165 dönümlük yeni alanın tahsisiyle önemli bir eşik aşıldığını ifade etti.
“İkinci fakülteye yürekten inanıyoruz”
Programda ikinci fakülte konusuna da değinen Özcüre, şunları söyledi:
“Şu anda inşaatı süren bina tamamlandığında, bu alan kampüs olarak Ordu Üniversitesi’ne devredilecek. O noktadan sonra ikinci fakültenin kurulması için gerekli başvurular yapılacak. Bu ikinci fakülte o olacak, bu olacak, bunların tartışılması, konuşulması, çıkacak engellerin giderilmesi açısından o da çok sağlıklı bir süreç. Rektörümüz, belediye başkanımız, Reşit Erol, iş dünyası ve biz akademisyenler el birliğiyle çalışıyoruz. Bu sürece yürekten inanıyoruz. Rektörümüzde söyledi, sonuçta biz burada bir kampüs alanı tahsis ettik, burası için Ordu Üniversitesi bütçesinden her yıl bir milyonu aşkın bir para yatırıyor. Bu inşaatın yapılması için bizde kamuoyu ve fikir oluşturduk. Ne olacak 1.5 yıl içinde Reşit Abi diyor ki ‘Ben burayı yaparım.’ Belediyemizin de desteği için çok teşekkür ediyoruz Hüseyin Tavlı’ya. 20 milyonluk bir betonla binayı ayağa diktiğimiz zaman ileride buna çeşitli bağışlar ile iş adamlarımızla diğerleriyle çok teşekkür ediyorum. Bunu biz bitireceğimize inanıyoruz. Sonra yeni fakültenin artık akil siyasilerimizle bakanımızla milletvekilimizle tartışılır, bunlar bir karar verilir. Biz ikinci fakültenin ne olması ile ilgili bir tartışmamız yok. Yeter ki olsun, alalım bunu YÖK’ten bakanlar kurulundan çıksın. Bu bina oraya dikildiği zaman bunu zaten alınmaması gibi bir şey söz konusu değil. Burası yalnızca bir bina değil, bölgenin kaderini değiştirecek bir merkez olacak.”
“Ünye eğitim vizyonuna sahip çıkan bir kent”
Rektörlüğün her yıl bu alana 1 milyon TL’nin üzerinde yatırım yaptığını hatırlatan Özcüre, “İnşaat süreci tamamlandıktan sonra, yeni fakültenin hangi alan olacağı konusunu tartışabiliriz. Ancak önemli olan binanın yükselmesidir. Bu sağlandıktan sonra YÖK ve Bakanlar Kurulu süreçleri daha kolay ilerleyecek.” dedi.
Maniya planı ve teknik süreçler takipte
Havaalanı yakınındaki alanın yerleşim planlarını etkileyen maniya planıyla ilgili konuşan Özcüre, bu teknik sürecin belediye ve şehir planlamacıları tarafından takip edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
“Maniya planını şehir planlamacılarımız belediyemiz biliyordur. Oraya bir temel atıldı ve inşaatı kısa sürede bitireceğiz. Sonra ikinci fakültemizin kuruluşu ile ilgili tekliflerimizi yapacağız. O süreci de takip ediyoruz Rektör beyle. Şimdi sıra eğitim alanında eğitim şehri Ünye’nin 330 yıllık vizyonuna uygun olarak birinci fakülte kurulduktan sonra ikinci fakültemiz onun yanına üçüncüyü dördüncüyü ileride mutlaka Ünye hak ediyor.”
Gazeteci Ali Öztürk’ün “Fakülte binası yapılıp yeni yere geçtiğinde mevcut yerle ilgili düzenleme planlama nedir?” sorusu geldi.
“Mevcut fakülte yerinde devam edecek”
Yeni fakülte binasının tamamlanmasıyla birlikte, mevcut fakülte binasının akıbeti hakkında sorulan soruya yanıt veren Özcüre, şunları söyledi:
“Yeni bina başka bir fakülteye tahsis edilecek. Biz mevcut binamızda eğitime devam edeceğiz. Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi zaten yeni bir kampüsü fazlasıyla hak ediyor. Biz bu ikinci fakülte olarak Rektörümüzün de uygun bulmasıyla planladık, protokolünü yaptık. Orası yeni bir fakülteye verilecek. biz mevcut yerimizde devam edeceğiz. Ünye İktisadi İdari Bilimler Fakültesi de yeni bir fakülte binası kampüsü hak etmiyor mu? Çoktan hak ediyor. Biliyorsunuz bunun vizyonu Numan Bey, dedi ki’ Ünye’de üç fakülte yapılacak biri yerel imkânlarla, ikincisi rektörlük imkânlarıyla planlamasıyla YÖK’ün bütçesinden yapılacak. Biz şu anda o aşamanın daha ilk aşamasındayız. Bu olmadan hiçbirisi bunlar konuşulmamalı. Bizim fakültemizin kampüs ihtiyacı yok mu? Var ama biz ne diyoruz; biz burada eğitime devam edebiliyoruz. Yüksek lisans için olanaklarımız yeterli. Tüm Türkiye genelinde YÖK geçen yıl ikinci öğrenimleri kapattı, bizim şuanda bin elli öğrencimiz var. Yeni bölüm açıldığı zaman bin dört yüze çıkıyor. Bizim aslında lisans da ideal sayımız bindir hadi bin iki yüze çıkalım şartlarımızı biraz zorlayalım daha fazlasını kaldırmıyor. Hoca sayımız şuanda 45 civarında, bizim odaya ihtiyacımız var. Ya ek bina yapmamız lazım ya bodrum katını hocalara vermemiz lazım kimse oraya inmez. Biz kütüphaneyi oraya indireceğiz.”
“Ünye, eğitimde yeni bir döneme girdi”
Programda, Ünye’nin yükseköğretim vizyonuna ve paydaşların iş birliğine vurgu yapan Özcüre, “Bugün geldiğimiz noktada organize sanayi bölgesi gibi fakülte inşaatı da Ünye için tarihi bir adım. Ünye’de organize sanayi bölgesi büyük bir hizmetti, hepimizin takip ettiği bir projeydi. Bugün üniversite kampüs yeri de hepimizin takip ettiği bir proje. Şimdi sıra eğitim alanında, eğitim şehri Ünye’nin 30 yıllık vizyonuna uygun olarak birinci fakülte kurulduktan sonra, ikinci fakültemiz, onun yanına üçüncüyü, dördüncüyü ileride mutlaka Ünye hak ediyor. Ünye, eğitim alanında da adından söz ettiren bir şehir olacak.” ifadelerini kullandı.
Ünye Kent / Yücel Arslanteke – Arda Terzi