“Ünye ve Fatsa birlikte güçlenmeli”

“Ünye ve Fatsa birlikte güçlenmeli”

CHP Fatsa Belediye Başkan Adayı Eczacı Ahmet Karaoğlanoğlu, Şahane Radyo’da yayımlanan “Kentin Sesi” programında bölgesel iş birliği ve yerel yönetimlerde temsil adaletsizliğine dikkat çekerek, “Ünye ve Fatsa birlikte güçlenmeli”

Fatsa’nın yıllardır siyasi temsil bakımından geri planda kaldığını vurgulayan Karaoğlanoğlu, bu durumun hizmet alımında ciddi bir dezavantaj oluşturduğuna dikkat çekerek, “Siyasi güç olarak Ünye’nin mecliste en azından Fatsa’dan daha fazla temsil edildiğini düşünüyorum.” dedi.

Adaylık sürecinde sadece Fatsa değil, bölgesel birlikteliğe odaklandığını belirten Karaoğlanoğlu, Ünye ve Fatsa’nın gelecekte ortak siyasi ve idari yapı içinde yer alması gerektiğini vurgulayarak “Ünye ve Fatsa birlikte hareket ederse, bu güçle il olma gibi bir hedefi de konuşabiliriz. Sadece hizmet değil, ileride il olma hedefinde de ortak payda oluşturulması gerekiyor” mesajı verdi. 

Karaoğlanoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nden hem Fatsa’nın, hem de Ünye’nin aldığı hizmet oranlarının nüfus ve yüzölçümüyle ters orantılı olduğunu savunarak, “Büyükşehir Belediyesinin tüm hizmetleri içerisinde Ünye’ye verdiği oran % 11, Fatsa’da verdiği oran da %9. Ordu’nun % 60 hinterlandına hitap eden bu iki ilçenin aldığı hizmet ne kadar düşük değil mi? Burada bölgeye büyük bir haksızlık var. Bizim mücadele etmemiz gereken esas konu bu.” diye konuştu.

                                                                                                                                                                                  

 

CHP Fatsa Belediye Başkan Adayı, iş insanı ve Eczacı Ahmet Karaoğlanoğlu, Gazeteci Ali Öztürk’ün sunduğu Şahane Radyo’nun 91.1 frekansında yayımlanan “Kentin Sesi” programına konuk oldu. Radyodan ve aynı anda Ünye Kent Gazetesi’nin sosyal medya hesaplarından canlı olarak yayınlanan programda, Karaoğlanoğlu’nun samimi ve kapsamlı açıklamaları dikkat çekti.

Fatsa, Ünye ve Ordu özelinde siyaset, hizmet adaleti, bölgesel kalkınma ve yerel seçim süreci masaya yatırılırken, canlı yayında izleyiciler de yorumlarıyla sorular yöneltti.

-“Doğru bildiğimiz çizgiden asla sapmadan siyaset yapan insanlarız” -

Gazeteci Ali Öztürk’ün “Bir söyleşinizde Fatsa’ya Eyüp Fatsa’dan sonra gelen bir siyasetçinin olmadığını söylemiştiniz. Eyüp Fatsa siyaseti henüz bırakmadı. CHP’ye gelse belediye başkanlığına aday olsa, yerinizi verir misiniz?” sorusuna Ahmet Karaoğlanoğlu, şu yanıtı verdi:

“Ellerinden öperim. Çok sevdiğim bir büyüğümdür. Keşke fırsatımız olsa birlikte politika yapabileceğimiz bir arenada olsaydık; ben burada bir ironi yaptım. Eyüp Fatsa’ya çok sevgilerimi iletiyorum; onunla aynı kulvarda belki siyaset yapmadım ama babamdan emanet birçok ciddi bir dostluğumuz var. O babamı çok severdi, babamda onu çok severdi. Çok ayrı bir hukukumuz var. Evet, çok fırsatımız oldu. Bir şey söyleyeceğim, bana en az elli defa Ak Parti içerisinden teklif geldi. Benim rahmetli babama da en az 50 defa ama belki eleştirilebilir ama kaybedeceğimizi bildiğimiz halde doğru bildiğimiz çizgiden asla sapmadan siyaset yapan insanlarız. Ben şu anda en az 20 yıldır belediye başkanı, en az 10 senedir de milletvekiliydim. Bunu çok net söylüyorum. Bu benim duruşumu zedelerdi, aynı şekilde babam içinde geçerli bugün o isime sahip olmazdı. Aynı noktada siyaset yapma şansımız olduğu halde yapmadık. Eyüp Bey Fatsa Belediye başkan adayı olsa da gurur duyarım ve önünden çekilirim her zaman.”

“Fatsa siyasi yalnızlığa mahkûm edilmiştir”

Karaoğlanoğlu, ilçesinin yıllardır siyasi temsil bakımından geri planda kaldığını vurgulayarak, bu durumun hizmet alımında ciddi bir dezavantaj oluşturduğunu şu sözlerle dile getirdi:

“Fatsa son 20 senedir siyasi yalnızlığa mahkum olmuştur. Fatsa’dan bakın, siyasi parti gözetmeksizin söylüyorum Fatsa’nın milletvekili olması gerekir hatta en aza iki tane milletvekili olması gerekir. Bu konuda Ünye’yi şanslı buluyorum. Her dönem siyaseten en az bir milletvekili oldu, şu anda çok güçlü bir meclis başkanı var arkasında. Bunlara baktığım zaman, evet komşunun tavuğu komşuya kaz gözükür düsturu burada işleyebilir belki ama öyle değil. Ben siyasi güç olarak Ünye’nin mecliste en azından Fatsa’dan daha fazla temsil edildiğini düşünüyorum.”

“Ortak havza: Bolaman Deresi’nin batısı”

Adaylık sürecinde sadece Fatsa değil, bölgesel birlikteliğe odaklandığını belirten Karaoğlanoğlu, Ünye ve Fatsa’nın gelecekte ortak siyasi ve idari yapı içinde yer alması gerektiğini vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı:

“Seçim döneminde daha Fatsa odaklı siyaset yaptığımız için bunları söylemeye çok fırsatımız olmadı. Ünye Fatsa birlikteliği mutlaka oluşturmamız gerekiyor. Çünkü bu güç, bölge gücü böyle elde edilir. Ordu’nun üç hinterlandı var. Birisi Altınordu, birisi Fatsa, birisi Ünye. Ben buraya daha kesin bir şey çizgi çizeyim. Bolaman Deresi’nin batısı yani bizim ortak havzamız, Ünye ve Fatsa’nın ortak havzası bizim. Belki bana kızabilir Ordulu arkadaşlarım ama bizim ortak siyasi arenamız olması gerekir. Ünye’yle Fatsa’nın birlikte hareket ederek bugünkü noktada büyükşehirden, yarın gelebileceğimiz her hangi bir noktada il olma konusunda mutlaka birlikte hareket etmesi gerekiyor.”

“Büyükşehir’den alınan hizmet yetersiz”

Karaoğlanoğlu, Büyükşehir Belediyesi’nden hem Fatsa’nın, hem de Ünye’nin aldığı hizmet oranlarının nüfus ve yüzölçümüyle ters orantılı olduğunu savunarak, “Büyükşehir Belediyesinin tüm hizmetleri içerisinde Ünye’ye verdiği oran % 11, Fatsa’da verdiği oran da %9. Ne kadar düşük değil mi? Hem nüfus anlamında, hem toprak anlamında Ünye ve Fatsa Ordu ilinin ne kadarını kapsıyor? Bana göre % 60’ını kapsıyor, en az % 60’ını kapsıyor hinterlandıyla beraber. Ama aldığımız hizmet ortak % 20. Burada bölgeye büyük bir haksızlık var. Bizim mücadele etmemiz gereken esas konunun bu. Bu kabul edilemez.” diye konuştu.

“Atatürk Parkı’mızı elimizden aldılar”

Fatsa’daki projelere yönelik eleştirilerini dile getiren Karaoğlanoğlu, Büyükşehir’in bazı uygulamalarını açıkça eleştirdi:

“Atatürk Parkı’mızı elimizden aldılar. Fatsa’nın mendireğine ulaşımımızı engellediler. Oraya beton döktüler ben seçimde çok işledim. Fatsa’nın en güzel lokasyonu bizim Atatürk Parkımızdır. Biz orada yetiştik orada nefes aldık. Oraya inanılmaz bir kütle oturttular. Çok büyük bir kafa yaptılar yetmedi ikincisini yapmaya çalıştılar. Şu anda mahkeme kararıyla durdurma yoluna gidildi. Bu eleştirileri Büyükşehir Belediye Başkanına bizim temsilcilerimiz özellikle oradaki büyükşehirde ki meclis üyesi arkadaşlarımız bireysel olarak ilettiklerinde o da ‘burada bir hukuksuzluk var bir yanlış var’ diye kendilerine iletmiş. Ama geri adım yok.”

“Büyükşehir ile uyum şart”

Karaoğlanoğlu, yerel yönetimde hizmet için parti ayrımı gözetmeksizin tüm siyasi aktörlerle diyalog kurulması gerektiğini vurguladı ve Altınordu Belediye Başkanı Ulaş Tepe’yi örnek göstererek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bakın en büyük sıkıntılarımızdan biri de Ünye’yi çok fazla bilmiyorum ama Fatsa Belediye’sinin kadroları ile büyükşehir arasında büyük bir itibarsızlık var. Büyük bir rekabet var, büyük bir aralarında gerginlik ve soğukluk var. Ben Fatsa Belediye Başkanı olsaydım bu hayattaki en önemli dostlarımdan birisi Hilmi Güler olurdu. Tabiri caizse ağzından girer burnundan çıkardım. Siyaset hiç önemli değil. Ulaş Tepe’yi çok başarılı buluyorum, helal olsun, doğrusunu yapıyor.  Parti içimizden eleştirenlerde oluyor. Ulaş Bey bu konuda Büyükşehir Belediye Başkanıyla çok uyumlu çalıştığıyla ilgili ‘Efendim öyle şey olur mu?’ Ulaş Tepe için en önemli şey nedir? Altınordu’nun hizmet almasıdır. Bu bizim % 20 aldığımız hizmetin haricinde ne kadar Altınordu’ya gidiyordur? Geri kalan % 80 Altınordu’ya gidiyor. O zaman kim başarılı? Büyükşehir’i ayrı bir kenara koyuyorum. Büyükşehir’e olan tepkimizi bir kenara koyuyorum. Kim başarılı?  Altınordu Belediye Başkanı başarılı değil mi?  Ben olsaydım Büyükşehir Belediye Başkanı’yla çıkarları doğrultusunda her şeyiyle Fatsa’yı savunurum. Ya da Ünye Belediye başkanı da öyle yapmalı.”

“Ünye ve Fatsa il olma hedefinde birlikte hareket etmeli”

Karaoğlanoğlu, bölgesel güç birliğinin sadece hizmet değil, il olma gibi daha büyük hedefler için de gerekli olduğunu şu sözlerle ifade etti:

“Hizmet alma noktasında didişmektense ortak hareket etmenin, siyaset haricinde doğrusu olduğunu düşünüyorum. Memleketine hizmet yapacaksın, bu kötü bir şey değil. Hizmet alma noktasında herkesin kapısını çalarım. Bütün siyasi partilerin, bütün STK’ları örgütlerim. Gelin benimle beraber olun. Ama Ünye ve Fatsa birlikte hareket ederse, bu güçle il olma gibi bir hedefi de konuşabiliriz. Tüm STK’ları ve siyasi partileri bu ortak amaç etrafında toplayabilirim.”

Ünye Kent / Arda Terzi