- Ünye'de bilim rüzgarı esti-
Ünye Mehmet Refik Güven Anadolu Lisesi, bu yıl 3.sünü düzenlediği TÜBİTAK 4006-B Bilim Fuarı ile 19 özgün projeye ev sahipliği yaptı. 15 öğretmen danışmanlığında, 51 öğrencinin hazırladığı projeler okulun çok amaçlı salonunda sergilenerek bilim meraklılarının ilgisine sunuldu. Projeler; STEAM, kültürel miras, yabancı dil ile dil ve edebiyat alanlarında çeşitlilik gösterdi.
Genç beyinlerden büyük fikirler
Okul Müdürü Fatih Yıldız, bilim fuarının sadece sergilenen projelerden ibaret olmadığını vurgulayarak, öğrencilerin ekip çalışması, problem çözme, kodlama ve yaratıcı düşünme gibi 21. yüzyıl becerilerini geliştirdiğini belirterek, “Bu fuar, sadece akademik değil; aynı zamanda sosyal, teknolojik ve kültürel gelişim açısından da çok önemli bir adım” diye konuştu.
Ünye’de bilime yatırım devam ediyor
Fuarın açılışı, Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Gürel ve Ünye İlçe Milli Eğitim Müdürü Murtaza Alan, okul müdürleri ve öğretmenlerle yapıldı.
Müdür Murtaza Alan, bu tür etkinliklerin ilçede bilime olan ilgiyi artırdığını belirterek, “Gençlerimizin ortaya koyduğu her fikir, geleceğimiz adına umut verici. Onlara her zaman destek olmaya devam edeceğiz” dedi.
Bilimsel üretimin yeni adresi
Fuar boyunca ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği projeler, öğrencilerin teknolojiyi kullanma becerilerinin yanı sıra toplumsal ihtiyaçlara çözüm üretme yeteneklerini de gözler önüne serdi.
Danışman Öğretmen Fahrettin Topçu’nun rehberliğinde, öğrenciler Ayşegül Ülgen ve Nevzat Ali Yaşar’ın hazırladığı “Her Paket Doğru Yere” projesi gibi projeler, bilimsel üretimin sadece laboratuvarlarda değil, lise sıralarında da etkili bir şekilde yapılabileceğini bir kez daha kanıtladı.
İnternet alışverişleri ve kargoların çok aktif bir şekilde kullanıldığı günümüzde kargoların daha hızlı ve doğru şekilde dağıtılması için hazırlanan projeye ilişkin bilgi veren Ayşegül Ülgen, şunları söyledi:
“Kargo şirketleri, fabrikalar, online alışveriş siteleri ve büyük mağazalar ürettikleri veya dağıtım yapacakları paketleri sınıflandırırken, zaman zaman zorlanırlar. Bu işi yaparken hıza ve hatasız sınıflamaya ihtiyaç duyarlar. Projemizle ürün paketlerini hızlı ve doğru bir şekilde sınıflandırmayı amaçladık. Tasarladığımız robot ile her bir paketi pratik şekilde ilgili bölüme aktarabilmeyi başardık. Robotumuz ilerde geliştirildiğinde kargo şirketleri, fabrikalar ve firmaların işlerini kolaylaştırma açısından çok önemlidir. Şirketlerin, fabrikaların ve mağazaların ürünlerini paketleme kargo yapma sistemlerini inceledik. Robotumuzu tasarlamak için kendi aramızda iş bölümü yaptık. Robotumuzu tasarlayıp kodlarken Lego Spike Prime setini kullandık. Robotun ayıracağı paketleri türüne göre farklı renkli paketler halinde tasarladık. Bu şekilde robot paketin rengini tanıyarak ilgili bölüme dönüp bırakabildi. Paketlerin alındıkça aşağı doğru kayması için bir bant tasarladık. Bu alınan paketten sonra diğer paketin otomatik aşağı inmesini sağladı. Her bir farklı renk pakete farklı bir bırakma bölmesi tasarladık. Robotumuz ve görevimiz için uygun programı tablet kullanarak programladık. Programı test edip geliştirerek istenen görevi yerine getirmesini sağladık.”
Ünye Kent / Yücel Arslanteke
9356,04%-1,26
38,77% 0,04
44,08% 0,52
4201,78% 1,92
6731,05% 1,32
Ordu
26.05.2025