Ünye’de “Nasuhçal’da bekliyorum” konferansı…

“Tarihçi ve Araştırmacı Yazar Süleyman Duman, Nasuhçal’da Bekliyorum” konferansında Ünyelilerle bir araya geldi.

Aktüel 28.09.2024 15:17:00 175 0
Ünye’de “Nasuhçal’da bekliyorum” konferansı…

Duman, büyük çoğunluğunu Karadenizli askerlerin oluşturduğu 3 bin 500 askerin oluşan 36 bin Yunan askerine karşı verdiği mücadeleyi dile getirerek, “Nasuhçal halen duruyor, daha dün ki gibi savaşın izlerini taşıyor.” dedi. 

Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi’nin Ünye Belediyesi katkıları ile Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda düzenlediği Tarihçi ve Araştırmacı Yazar Süleyman Duman’ın konuşmacı olarak katıldığı, Nasuhçal’da Bekliyorum” konferansında  Milli mücadelenin Kütahya-Eskişehir Muharebeleri ve Nasulçal Tepe Ünyelilere anlatıldı.

Büyük çoğunluğu Trabzon, Giresun ve Ordulu askerlerin Kütahya-Eskişehir Muharebeleri’nde Nasuhçal cephesinde verdiği mücadeleyi anlatan Duman, mu cephede 3 bin 500 kişilik Karadenizli askerlerin 36 bin askerden oluşan Yunan askeri ile kahramanca çarpıştığını ve muharebe sonrası sadece 3 subay ve 50 askerin muharebe sağ kaldığını söyledi. 

Duman konuşmasında, “Karadeniz uşakları Nasuhçal’ı vermiyorlar. Kendileri yok olma pahasına. Nasuhçal halen duruyor, daha dün ki gibi savaşın izlerini taşıyor.” dedi. 

3. Kafkas Tümeni’nin çarpıştığı, kanla yakınmış Nasuhçal Tepe

Tarihçi ve Araştırmacı Yazar Süleyman Duman, konferansta yaptığı konuşmada şunları kaydetti; 

“3. Kafkas Tümeni’nin çarpıştığı, kanla yakınmış Nasuhçal Tepe. 3. Kafkas Tümeni’nin hikaye Trabzon’da başlıyor. Neden 3. Tümen değil de 3. Kefkas Tümeni derseniz, Enver Paşa’nın Türk-İslam Ordusu adına kurduğu ve Azerbaycan’ın, Bakü’nün kurtarılması için kurulmuş bir Ordu’nun Tümen’i bunlar. Bütün Tümen’lere Kafkas ismi eklenmiş ve 3. İle 5. Kafkas Tümeni’de İstiklal Harbi’nde görev almış kahraman Tümen’lerdir. 

3. Kafkas Tümeni zorlu bir yolculukla cepheye ulaşıyor 

3. Kafkas Tümen Komutanı Ahmet Nuri Bey Tümeni ile beraber Trabzon’da Batı’ya hareket emri alıyor. Batı cephesinde Yunanlılara karşı savaşması emredildiği zaman 7 Nisan 1921’de 4 tane gemiye Tümen’ini dolduruyor ve Düzce’nin Akçekoca ilçesine Trabzonlu, Giresunlu, Ordulu yani büyük çoğunluğu Karadeniz uşaklarından oluşan askerleri getiriyorlar. Tabi buraya gelmeleri harp sahasına geldikleri anlamına gelmiyor, 270 kilometrelik yolu yürümeleri lazım. 270 kilometre zorlu bir yoldan bahsediyoruz ki bu yolu 11 gün boyunca yürüyorlar. Ayaklarında çarık var. Eskişehir’e geliyorlar.  Eskişehir’den trenlerle cepheye çok yakın olan bir istasyon var, Çöğürler Tren İstasyonu. 3. Kafkas Tümeni oraya 1 günde taşınıyor ve 3 bin 500 askerden oluşuyor. Buradan da yaklaşık 38 kilometre bir mesafeyi yürümesi lazım. Trenden inen askerler hiçbir şekilde dinlenmeden, uykusuzluğa, susuzluğa ve açlığa rağmen yürüyor. 

Nasuhçal halen duruyor, daha dün ki gibi savaşın izlerini taşıyor

Nasuhçal’da yaklaşık 36 bin Yunan askeri 3 bin 500 askerin tuttuğu Nasuhçal’a ilerliyor. Nasuhçal’da çok kanlı muharebeler yaşandı. Yunanlıların amacı burada Seyit Gazi’ye ilerleyip o hattı kapatmaktı. Fakat Nasuhçal’ı düşüremedikleri için Yunan Ordu Komutanı dedi Süvari Tugayı, 12. Ve 2. Tümene dedi ki siz üçünüz Seyit Gazi’ye ilerlemekten vazgeçin. Çünkü Nasuhçal’ı düşüremedik. Nasuhçal düşmüyor. Karadeniz uşakları Nasuhçal’ı vermiyorlar. Kendileri yok olma pahasına. Nasuhçal halen duruyor, daha dün ki gibi savaşın izlerini taşıyor. 

3 bin 500 askerden oluşan 3. Kafkas Tümeni’nden muharebe sonrası 3 subay 50 asker sağ kalıyor 

Nasuhçal’ı düşürmek için 32 Yunan topu dakikada 6’şar mermi atıyordu. Yani Nasuhçal’a dakikada 192 mermi düşüyordu. Nasuhçal’da muharebe başlangıcında 225 subay ve 3 bin 200 asker olmak üzere 3 bin 500 olan 3. Kafkas Tümeni muhabereden sonra çekildikleri Türkmen Dağı’nda alınan yoklamada 3 subay ile 50 erinin kaldığı görüldü. Nasuhçal savunucuları 16 Temmuz 1921’de geri çekilmek zorunda kaldılar. Ama geri çekilme çarpışarak geri çekiliyorlar. 

Bizler Türk’üz,  bizler kaybetmeyi sevmeyiz

Bizde millet olarak kahramanlıkları okumayı, kahramanlıkları dinlemeyi, kahramanlıkları abartmayı çok seviyoruz. Bugün burada Kütahya-Eskişehir muharebeleri değil de Büyük Taarruz, Dumlupınar Zaferi, Sakarya Meydan Muharebesi anlatılsaydı bundan daha fazla dinleyici olacağına eminim. Ama şunu unutmayalım ki her yenilgi de dökülen, zaferde dökülen kanla aynı kan. Kütahya-Eskişehir Muharebeleri’nden sonra 25 gün sonra Sakarya Meydan Muharebesi yaşandı. Fakat Sakarya Meydan Muharebesiyle ilgili bir sürü kitap bulabilirken, tez ve makale bulabilirken Kütahya-Eskişehir Muharebeleri ile ilgili benim elimde sadece 1936 tarihli artık tamamen yok oluşmuş, çok ender bulunabilecek askeri mecmuadan bir dergi var.  Kütahya-Eskişehir Muharebeleri ile ilgili 100 yıl boyunca bir kaynak eser bulamazsınız. Yazmamışız, yazdırılmamış. Unutulmuş. Adeta bir sır perdesi ardına gizlenilmiş bu muharebeler. Çünkü bizler Türk’üz, çünkü bizler kaybetmeyi sevmeyiz. 

Aradan 103 yıl geçmesine rağmen Nasuhçal halen savunucularının izleri ile dolu

Ben Kütahya-Eskişehir Muharebeleri’ni araştırırken zorlu bir yola çıktığımın farkındaydım. Bu muharebelerde şehit olan askerlerin, şehit oldukları yerlerdeki siperleri, mevzileri, top mevzilerini, makineli tüfek mevzilerini acaba bulur muyum merakı ile tepeleri dolaşmaya başladım ki o zaman Nasuhçal Tepe’yi bile bilmiyordum. 2019 yılında yolu dahi olmayan Nasuhçal Tepe’ye çok zor şartlar altında çıktık. Gördük ki bizi karşılayan şehit mezarları, Nasuhçal mevzileri ve Nasulçal’da çarpışmanın izi olan boş kovan, şarapnel parçaları oldu. Aradan 103 yıl geçmesine rağmen Nasuhçal halen savunucularının izleri ile doluydu. “

Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Coşkun, “Süleyman Duman bey ile tanışmaktan son derece mutluyum. Çünkü bu işleri böyle bir işe memur olmadığı halde kimse böyle bir finansman sağlamadığı halde sadece Allah rızası için, sadece şehitlerimize duyduğu saygı nedeniyle yapıyor. O yüzden bu yaptığı işler benim için her türlü övgünün üstünde kalıyor. Kendisinden Allah razı olsun. Bizlerde Türk doktorları olarak ecdadımıza layık olmaya çalışacağız.” dedi. 

Konferansa Ünye Belediye Başkanvekili Orhan Gürel, Genel Merkezi zi Ünye'de olan Yeni Göktürk Hareketi'ni ziyareti Genel Başkan Serkan Gürkan, Özel Ünye Çakırtepe Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Ali Coşkun ve Ünyeliler katıldı. 


  • Cumartesi 23.6 ° / 13.9 ° Güneşli
  • Pazar 25.1 ° / 15.3 ° Güneşli
  • Pazartesi 24.8 ° / 16.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • BIST 100

    9777,46%-0,53
  • DOLAR

    34,16% 0,08
  • EURO

    38,11% -0,21
  • GRAM ALTIN

    2913,97% -0,65
  • Ç. ALTIN

    4899,30% 0,64

Ordu

28.09.2024

  • İMSAK 04:51
  • GÜNEŞ 06:15
  • ÖĞLE 12:24
  • İKİNDİ 15:44
  • AKŞAM 18:23
  • YATSI 19:42
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593