Ünye'deki kongreyle çalışma hayatına yön verecekler!

23. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi, Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölümü ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu işbirliğiyle Ünye’nin ev sahipliğinde gerçekleş

GÜNDEM 30.05.2024 18:37:00 1214 0
Ünye

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Alemdar, “Biz sendikalar bu süreçte hep birlikte çalışma ilişkilerinde artık değişimin kaçınılmaz olduğunu, onunla mücadele etmek yerine ona yön veremiz gerektiğini düşünmekteyiz” diyerek işçi sınıfının bir yol haritası çizmesi gerektiğini vurguladı. 

İşçi sınıfının üstesinden gelmek zorunda olduğu yeni mücadele alanlarının dijital çağla birlikte ortaya çıktığına dikkat çeken Alemdar, “Biz sendikalar bu süreçte hep birlikte çalışma ilişkilerinde artık değişimin kaçınılmaz olduğunu, onunla mücadele etmek yerine ona yön vermemiz gerektiğini düşünmekteyiz.” dedi. 

Alemdar, “Siz değerli hocalarımızın desteği ile sizlerin emekten yana olan yaklaşımları ile bu süreci işçi sınıfının lehine dönüştürmek için hep birlikte çalışmalar yapacağız.” diyerek akademisyenlerin desteğini istedi. 

 

Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi Bölümü ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu iş birliği ile 23. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi 30 Mayıs-1 Haziran 2024 tarihlerinde Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi iş birliğinde gerçekleşiyor. 

Fakültenin konferans salonunda düzenlenen kongreye 287 akademisyen, sendika temsilcisi ile öğrenci katılırken, kongre 90 bildiri ile 22 paralel oturumdan oluşacak. 

Saygı duruşu ve İstiklal Marşıyla başlayan kongrede müzik dinletisinin ardından protokol konuşmaları yapıldı. 

-23. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi’ne Ünye ev sahipliği yapıyor -

23. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Kongresi Dönem Başkanı ve Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sebile Kablay, kongrede farklı üniversitelerden  Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümlerinin yanı sıra, sosyal politika disiplini içesinde çalışmalar yürüten farklı bölümlerden bilim insanları, Türk İş’ten sendikacılar ve sendika uzmanları, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olmak üzere çeşitli kamu kuruluşlarından da çok sayıda katılımcıları ağırladıklarını söyledi. 

-Kongre 90 bildiri, 22 paralel oturumdan oluşacak -

Kongrenin 22 paralel oturumla tamamlanacağını belirten Kablay, “Kongreye katılımcı sayımız öğrencilerimizle birlikte 287 olup kongremizde toplam 90 bildiri, 22 paralel oturumda sunulacak. Bu yıl farklılık olarak kongrede iki atölye düzenliyoruz. Atölyelerden biri çocuk emeği atölyesi; burada sendikacılar ve konuya ilgi duyan akademisyenler bir araya gelecek. Bir diğeri ise sendikacılık atölyesi; bu atölyemiz ise öğrencilerimize yönelik.” dedi. 

Sebile Kablay kongrenin bu yıl temasının Cumhuriyetin ikinci yüzyılında sosyal politikanın sosyal sorunları ve yeni örgütlenme pratikleri olarak belirlendiğini belirterek, şunları söyledi:

“Değişen çalışma ilişkileri, yeni örgütlenme pratikleri, sosyal politikanın yeni sorun alanlarının tartışılmasını amaçladık ve Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında nasıl bir çalışma ilişkileri sisteminin kurulacağı, ortaya çıkan sorunlara sosyal politika disiplinin hangi araçlarla müdahale edeceği ve çözüm üreteceği, yeni çalışma ilişkileri sisteminde hangi örgütlenme modellerinin uygulanması gerektiğini kongrede ele alacağız.”

-“Kongreye ev sahipliği yapmanın onur ve sevincini yaşıyoruz” -

Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürol Özcüre, önemli bir kongreye ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını ifade ederek, “Türkiye’nin deniz kenarında ve çok güzel bir doğal kampus ortamında günümüze kadar lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimleri veren fakültemizin 30 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra geleneksel hale gelen böyle bir kongreye ev sahipliği yapmasının onur ve sevincini yaşıyoruz.” dedi. 

-“Sendikal çalışmalara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyoruz” -

Çalışma barışının sağlandığı bir dönem dileklerini ileten Prof. Dr. Gürol Özcüre, çalışanların karşılaştığı zorluklara çözüm getirecek sendikal çalışmalara her zamankinden daha fazla ihtiyaç olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: 

“Çalışanlarımızın örgütlülüğünün arttığı, sendikaların güçlendiği bir ortamda çalışanların haklarının geliştirilmesine katkı sunacak bilimsel tebliğlerin sunulacağı kongremizin başarılı geçmesini, Cumhuriyetin ikinci yüzyılında çalışma barışının sağlandığı, emeğin hakkını aldığı bir çalışma yaşamı diliyorum. Krizin derinleştiği, çalışma yaşamında işçilerimizin yüksek enflasyon karşısında reel ücretlerini koruyamayıp yaşam koşullarının güçleştiği bu zor günlerde; düzensiz göçmenlerin ve ülke kaynaklarını tüketen, iç güvenliği ve nüfusu tehdit etmekten çıkartmak durumunda olduğumuz bu ve buna benzer tüm sosyal sorunlara getirilecek sosyal politika önerileri, özellikle de çalışanların karşılaştığı zorluklara çözüm getirecek sendikal çalışmalara her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğumuzu düşünüyorum. Her yıl ülkemizin değişik üniversitelerinde Türk İş Konfederasyonumuzun desteği ve katılımı ile düzenlenen ve bizleri buluşturan bir platform haline gelen kongremize, ilgi ve katılımınızdan dolayı büyük onur duyuyorum. 22 oturum halinde sunulacak sayısı 90’a ulaşan bilimsel tebliğlerin ülkemizin sosyal sorunlarına katkı sunacağına inanıyorum.”

-“Kongremiz ülkemizin ekonomik ve sosyal hayatlarında da büyük katkı sağlayacaktır”-

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkan Yarımcısı Eyüp Alemdar, Türk İş olarak kongrelere önem verdiklerini, bilim insanlarıyla bir araya gelerek bilimsel çalışmalara destek vermekten mutluluk ve onur duyduklarını ifade etti. 

Kongrelerden çıkan verilerin sadece çalışma hayatına değil, ülkemizin ekonomik ve sosyal hayatlarına da katkı sağlayacağını ifade eden Alemdar, “Türk İş kurulduğu günden bu yana gerek eğitimlerinde, gerekse araştırmalarında değerli bilim insanlarından yararlanmaya, onların görüş ve düşüncelerini almaya büyük önem vermiştir. 23.’sünü düzenlediğimiz bu kongre bu geleneğin ve anlayışın bir devamı olarak değerlendirebiliriz. Bu kongrede değerli katılımcıların yaptığı yorumlar ve özellikle bilim insanlarının sunduğu tebliğler sadece çalışma hayatına değil, ülkemizin ekonomik ve sosyal hayatlarına da büyük katkı sağlayacaktır.” dedi.

-“Dünya’da gündemde olan en önemli konulardan biri dijital çağda yeni iş tanımı” -

Dünya’da birçok sektörde çalışmalar için gündemde en önemli konulardan birinin dijital çağda yeni iş tanımı olduğunu vurgulayan Eyüp Alemdar, şunları söyledi:

“Özellikle 2010’lu yıllardan itibaren çalışma yaşamında bir sürecin içerisine girdiğimizi biliyorsunuz. Sanayi 4.0 ile tartışmalarla başlayan bu süreç, teknolojinin üretim biçimlerine olan etkisini tamamen değiştirmiştir. Bizim de bu dönemde yeni konular hakkında görüş alışverişinde bulunup, yeni teknolojileri konuşmamız gerekmektedir. Çünkü Dünya’da birçok sektörde çalışmalar için gündemde olan en önemli konulardan biri dijital çağda yeni iş tanımıdır. 

“Sanayi 4.0, dijitalleşme, yapay zeka ile milyonlarca işçi işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıyadır”

Sanayi 4.0, dijitalleşme, yapay zeka gibi konuların çalışma saatlerini ve günleri etkileyeceği, çalışma yaşamını derinden değiştireceği bir dönemde gelişen teknoloji karşısında milyonlarca işçi işsiz kalma tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bu durumda biz sendikalar olarak üniversitelerimiz ile birlikte farklı politika geliştirmeli, eğitim çalışmalarına önem vermeli, çalışanları donanımlı hale getirmek zorundayız. Bu sürece mutlaka hazırlanmalıyız.”

“Değişimle mücadele etmek yerine ona yön veremiz gerektiğini düşünmekteyiz”

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Alemdar, işçi sınıfının değişimle mücadele etmek yerine, ona yön verecek şekilde kendini geliştirmesi yönünde bir yol haritası çizmesi gerektiğini, bu süreçte de akademisyenlerden destek almak istediklerini ifade ederek, şunları söyledi:

“Robot teknolojisi ile iletmeler, ilk yönetime geçen fabrikalar, esnek çalışma biçimleri ve yeni istihdam modelleri işçi sınıfının üstesinden gelmek zorunda olduğu yeni mücadele alanlarını ortaya çıkarmıştır. Bu süreç özelikle Covid-19 dönemi ile beraber iyice gün yüzüne çıkmıştır. Biz sendikalar bu süreçte hep birlikte çalışma ilişkilerinde artık değişimin kaçınılmaz olduğunu, onunla mücadele etmek yerine ona yön veremiz gerektiğini düşünmekteyiz. Biz bunu tabi ki tek başımıza yapmayacağız. Siz değerli hocalarımızın desteği ile sizlerin emekten yana olan yaklaşımları ile bu süreci işçi sınıfının lehine dönüştürmek için hep birlikte çalışmalar yapacağız. 

Konuşmaların ardından kongrenin düzenlemesinde emeği geçenlere Ordu Valisi Muammer Erol, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanvekili Celal Tezcan, Ordu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Alparslan İnce, Ünye Belediye Başkanvekili Orhan Gürel tarafından plaket ve başarı belgesi verildi. 

Kongreye Ordu Valisi Muammer Erol, Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Ünye Cumhuriyet Başsavcısı Hayri Ormancı, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanvekili Celal Tezcan,  Ordu Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Alparslan İnce, Türk İş Genel Başkan Yardımcısı Eyüp Alemdar, Ünye Belediye Başkanvekili Orhan Gürel, Ünye İlçe Emniyet Müdürü Celal Sarısoy, Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen akademisyenler, sendika temsilcileri ve öğrencilerin katılımı ile gerçekleşti. 

Ünye Kent Haber 


  • Cuma 24.4 ° / 16 ° false
  • Cumartesi 24.1 ° / 15.7 ° Güneşli
  • BIST 100

    9132,3%0,97
  • DOLAR

    34,24% 0,06
  • EURO

    37,60% 0,39
  • GRAM ALTIN

    2879,18% 0,34
  • Ç. ALTIN

    4820,13% 0,00

Ordu

11.10.2024

  • İMSAK 05:05
  • GÜNEŞ 06:29
  • ÖĞLE 12:20
  • İKİNDİ 15:28
  • AKŞAM 18:02
  • YATSI 19:21
https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593