Serbest piyasada uzun bir dönem 100 TL seviyelerinde seyreden ve son günlerde 120 TL’den alıcı bulan fındık fiyatı, ihracat rakamlarının da iyiye gitmesi ve üreticinin de ihtiyacı kadarını pazara indirmesiyle her geçen gün artıyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 120 TL olan fiyatların da kabul edilebilir olmadığını, TMO’nun alım yaptığı 130 TL fiyatın üstünde fiyatlar oluşması için de üreticinin direnç göstermeye devam etmesi gerektiğini söyledi.
“Üreticilerimiz ne kadar dik durursa, pazara fındığı ihtiyacı kadar indirirse, elinde tutabildiğini tutmaya çalışırsa piyasa ona göre şekillenecektir” diyen Soydan, fındık fiyatlarının çıkma eğiliminde olduğunu vurguladı.
Soydan ayrıca, “Üreticilerimiz şuanda en iyi şekilde fındık fiyatını, fındıkla ilgili gelişmeleri takip ediyor. Fındığını nasıl satacağını biliyor. Üretici fındığına sahip çıkıyor.” mesajı verdi.
Karadeniz Bölgesi’nin ‘yeşil altını’ olarak adlandırılan fındık fiyatının serbest piyasada uzun bir süre 100 TL bandından seyretmesinin ardından, bir süredir kilosu 120 TL’den alıcıyla buluşuyor.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, bu fiyatların da kabul edilebilir olmadığını ve artması gerektiğini söyledi.
Soydan, fiyatların bu yıl maliyetin altında ve maliyet seviyelerinde seyrettiğini, acil nakde ihtiyacı olan üreticilerin fındığını sattığını, ancak ihtiyacı olmayan üreticilerin bu fiyatlara direnç gösterdiğini ve pazara fındık getirmediğini vurguladı.
Fındık fiyatının TMO fiyatının üstüne çıkması gerektiğinin altını çizen Soydan, üretici bu dirençle devam ettiği sürece fiyatların hak ettiği noktalara doğru geleceğini vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı:
-“120 TL’lik rakam bizim kabul edebileceğimiz rakamlar değil” -
“Serbest piyasada fındık fiyatı TMO fiyatının altında başladı ve TMO’nun altında seyrediyor. Bu sezon serbest piyasada 95-100 TL’ye kadar fiyatlar düştü. 110-115 TL seviyelerinde seyrettiği dönemler yaşadık. Son günlerde fındık fiyatında bir yükseliş eğilimi görüyoruz. Bugün 120 TL seviyelerinde bir fiyat var. Ama bu da bizim kabul ettiğimiz, üreticimizin gerçekten memnun olduğu fiyatlar değil.
-“Üreticilerimiz bu yıl maliyetine, hatta maliyetin altına fındık sattı” -
Üreticilerimiz bu sene maliyet seviyelerinde, maliyetlerin altında fındık verdi serbest piyasaya. Ama şuanda elinde fındığı olan üreticilerimizin sayısı da önemli seviyede. Üreticilerimiz artık fiyata bağlı pazara fındık indirecek. Mecbur kalan üreticilerimiz fındığını düşük fiyatlardan satmak zorunda kaldı ve direnemedi. Çünkü işçi çalıştırdı, maliyetleri var, acil ödemeleri oldu. Satmak zorunda kalan üreticilerimiz sattı. Şuanda fındığını bekleten üreticilerimiz var. TMO fiyatlarının üzerinde fiyatların oluşmasını bekleyen üreticilerimiz var. Şu anda üreticilerimiz direniyor, fiyatların çıkmasını bekliyor. Bunu yapan üreticilerimizin de doğru yaptığını söyleyebiliriz.
-“Üreticilerimiz direnç gösterirse fiyatlar daha yukarı çıkacaktır” -
Üreticilerimiz ne kadar dik durursa, pazara fındığı ihtiyacı kadar indirirse, elinde tutabildiğini tutmaya çalışırsa piyasa ona göre şekillenecektir. Ama fındık fiyatları çıkma eğilimindedir. Çünkü ihracat rakamları iyi gidiyor.
-“Üreticimiz fındığına sahip çıkıyor” -
Üreticilerimiz şuanda en iyi şekilde fındık fiyatını, fındıkla ilgili gelişmeleri takip ediyor. Fındığını nasıl satacağını biliyor. Üretici fındığına sahip çıkıyor.”
Ünye Kent / Yücel ARSLANTEKE
9300,3%0,8
34,33% -0,07
36,29% -0,06
2828,95% -0,49
4822,82% 0,00
Ordu
14.11.2024