ÜRETİCİ, doğru ticaret yapanla eğri ticaret yapanı AYIRMALI!

ÜRETİCİ,  doğru ticaret yapanla  eğri ticaret yapanı  AYIRMALI!

Gazeteci Ali Öztürk ile 91.1’de Şahane Radyo’da “Kent’in Sesi” programının yeni yayın döneminde ilk konuğu olan Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Kahverengi Kokarca ile mücadeleye ilişkin üreticilere çağrı yaptı.

Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, kahverengi kokarca bahanesiyle hileli randıman yapan manavlar olduğunu, ancak bütün manavları aynı mantık ve çerçeveye oturtulmasını doğru bulmadığını belirterek, “Burada üretici yine bilinçli ve mantıklı olmalı. Ürününün kıymetini önce kendi bilmeli. Bununla beraber doğru ticaret yapanla eğri ticaret yapanı ayırması lazım.” dedi. 

Başkan Tavlı, doğru ve etkili ilaçlama ile başarıya ulaşılabileceğine dikkat çekerek, “İl ve İlçe Tarım Müdürlüğünün çalışmaları ve tavsiyeleri doğrultusunda Kahverengi Kokarca ile ilgili etkili ve ruhsatlı olan ilaçlar üzerinden düzenli ilaçlamaların yapıldığında ben bununla mücadelenin başarılı olacağına yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı. 

Ünye Kent Gazetesi ve Şahane Radyo İmtiyaz sahibi Gazeteci Ali Öztürk, her Çarşamba 91.1 frekansında Şahane Radyo’da “Kent’in Sesi” programına start verdi. Programın Şahane Radyo frekansında ilk konuğu Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı olarak yeni yayın döneminin startı verilmiş oldu. 

Başkan Tavlı, Gazeteci Ali Öztürk’ün sorularını yanıtlayarak merak edilenleri, yeni projeleri ve hedefleri anlattı.

 Gazeteci Ali Öztürk’ün bölgeyi olumsuz etkileyen ve fındıktaki en büyük tehlike olan Kahverengi Kokarcayla ilgili “Bölgenin tek geçim kaynağı fındıkla ilgili son dönemlerde çok olumsuzluklar yaşandı. En önemli etken Kahverengi Kokarca ile ilgili başlayan bir süreçti. Ama son zamanlarda üreticilerimiz bu konuda çok şikayetçi olmaya başladılar ki, üreticiler evet Kahverengi Kokarca zarar verdi ama ki bir fındık üreticisi manava gittiğinde 45 randıman geliyorsa 40 diyorlar, 35 randıman diyorlar. Ürünümüzü ezmeye çalışıyorlar, diyorlar. Dolayısı ile üreticinin zaten Kokarca ile başı dertte iken bir yandan da fındık manavları ile uğraşmak ki; yapanlar için söylüyorum, acımasızca tutumları üreticilerin belini büküyor. Siz kendiniz olarak da belediye olarak da çalışmalar yapıyorsunuz, neler söylemek istersiniz ?” sorusu üzerine Başkan Hüseyin Tavlı, mücadelede doğru ve etkili ilaçlamayla başarıya ulaşılabileceğini söyleyerek üreticilere şu çağrıyı yaptı: 

Başkan Tavlı: Üretici yine bilinçli ve mantıklı olmalı, ürününün kıymetini önce kendi bilmeli 

“Bütün manav kardeşlerimizin aynı mantık ve çerçeveye oturtulmasını doğru bulmuyorum. Etik kurallar dışında esnaflık yapmaya çalışanlar muhakkak var. Ama burada üretici yine bilinçli ve mantıklı olmalı. Ürününün kıymetini önce kendi bilmeli. Bununla beraber doğru ticaret yapanla eğri ticaret yapanı ayırması lazım. Bu nasıl olur? Kendi ürününü tanıdığında karşıdakinin ne yapmak istediğini siz zaten anlayabilirsiniz. 

“Bir tarım ürününüz var ki tek başına 2,5 Milyar dolara yakın bir gelir elde ettiren”

Ülkemize 2,5 Milyar dolara yakın bir ihracat kalemi. Bir tarım ürününüz var ki tek başına 2,5 Milyar dolara yakın bir gelir elde ettiren bir ürün. Bu kadar kıymetli bir ürünü de sıradan görmek, korumadan kollamadan, hizmet etmeden,  kazanca dönüştürmek mümkün değil. 

“Kahverengi Kokarca ile ilgili geçen yıl ciddi çalışmalar yaptık”

Kahverengi Kokarca ile ilgili geçen yıl ciddi çalışmalar yaptık. Seçim süreçlerinde kendimde ilgilenemediğim için zarar görenlerden biri de benim. Ama ilgilenemediğim için zarar gören. Ben aynı zamanda da tarım ilaçları bayiliği yapmış, bunun ticaretini yapmış ve biraz da tarımla ilgilenen bir kardeşiniz olmam dolayısı ile yüzde 85’in ilaçlama ve mücadeleyi doğru ve zamanında yapmadığı bir yerde zarar görüldü. 

“Doğru ve etkili ilaçlama mücadelenin başarılı olacağına yürekten inanıyorum”

Geçen yıl denildi ki, arkadaşlar şu evleri ambarları açalım İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Belediye marifetiyle ve mahalle muhtarlarımızın destekleri ile ilaçlayalım. Kimi evini açmadı, kimi anahtarını bulamadı. Öbür taraftan hadise görüldükçe biri ilaçladı, diğeri ilaçlamadı. Toplu bir şekilde bu ilaçların zamanında yapılması gerekli ve önemli. İl Tarım Müdürlüklerinin bu konuyla ilgili ciddi çalışmaları var. Devlet alet edevat konusunda zaten destek veriyor. İlaç konusunda Ünye’deki sanayicilerimizle birlikte yerel yönetim olarak biz o ilacı temin ettik, vatandaşlarımızın maliyeti düşsün diye.  İl ve İlçe Tarım Müdürlüğünün çalışmaları ve tavsiyeleri doğrultusunda Kahverengi Kokarca ile ilgili etkili ve ruhsatlı olan ilaçlar üzerinden düzenli ilaçlamaların yapıldığında ben bununla mücadelenin başarılı olacağına yürekten inanıyorum.”

Ünye Kent Haber

Yücel ARSLANTEKE