Tarih: 04.10.2024 09:00

“Üretici oyunlara kanmıyor!”

Facebook Twitter Linked-in

Serbest piyasadaki fiyat düşüşünün normal bir düşüş olmadığını vurgulayan Soydan, "Son günlerde fındık fiyatlarında ciddi bir düşüş var. Piyasadaki bu düşüşlerin Kahverengi Kokarca ile ilgisi olamaz. Şuan ki oluşan fiyatları kabul etme şansımız yok.” dedi. 

Serbest piyasada fiyat düşüşüyle oluşturulmaya çalışılan algı ve panik havası karşısında üreticinin en doğru refleksi göstererek TMO’ya yöneldiğini belirten Arslan Soydan, “Üretici her yıl yapılan bu algı oyununa artık kanmıyor ve bu fiyatlardan pazara fındık indirmiyor.” vurgusu yaptı. 

“Fındığın ne kadar kıymetli olduğunu Dünya biliyor, hepimiz biliyoruz.” diyen Arslan Soydan, artık algı yaparak, panik yaptırılarak, tedirgin edilerek ucuza fındık satma gibi bir durumu kimsenin beklememesini söyledi. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, sezona 115-120 TL seviyelerinden başlayan fındık fiyatının 100-105 TL seviyelerine kadar gerilediğini, bazı ilçelerde bu fiyatın daha da aşağıda seyrettiğini söyledi. 

Fiyattaki bu düşüşün arz talep dengesinden dolayı olmadığını belirten Soydan, fındıkta algı ve panik yaratmak için oluşturulmaya çalışıldığını söyledi. 

-“Serbest piyasadaki fiyat düşüşü normal bir düşüş değil” -

Fındık fiyatında bu düşüşün normal bir düşüş olmadığını ve üreticinin bu fiyatları hak etmediğini vurgulayan Arslan Soydan, “Fındık hasadından sonra fındık fiyatı 115 TL seviyelerinden başlangıç yaptı. 120 TL seviyelerine kadar da fındık alım fiyatları oluştu. Ama son günlerde fındık fiyatlarında ciddi bir düşüş var. Bunu normal bir düşüş olarak görmüyoruz. Piyasadaki bu düşüşlerin Kahverengi Kokarca ile ilgisi olamaz. Fındık 50 randıman üzerinden satış görüyor. Kokarcadan zarar gören fındık randımanına göre fiyat belirleniyor. Ama şuan 50 randıman fındığın bile 105 TL, hatta bazı ilçelerde daha da aşağıya düştüğünü görüyoruz. Şuan ki oluşan fiyatları kabul etme şansımız yok. Üreticinin hak etiği bir fiyatın olmadığını net olarak belirtmek istiyorum.” dedi. 

“Kahverengi Kokarcadan dolayı fiyat düştü söyleminin inandırıcılığı yok” -

Soydan, fındık fiyatındaki düşüşün kahverengi kokarcadan olmadığını belirterek, “Yüksek kesimlerde fındık randımanı yüksek ve iyi seviyede. Kahverengi Kokarcadan dolayı fındık fiyatları düştü diyemeyiz ve bunu kabul edemeyiz. Kamuoyunda da bunun inandırıcılığı yok. Önümüzdeki süreçte fındık fiyatları muhakkak bir çıkış eğilimine girecektir.” ifadelerini kullandı. 

-“Bu fiyatlar karşısında üretici pazara fındık indirmiyor” -

Üreticilerin her yıl yapılan bu algı oyununa artık kanmadığını ve bu fiyatlardan pazara fındık indirmediğinin altın çizen Soydan, “Üretici mecbur kalmadığı sürece bu fiyatlara pazara fındık indirmiyor, doğrusunu da yapıyor. Çünkü bu fiyatlar üreticiyi mağdur edip, üretici haricindeki herkesin kazanmasını sağlayacaktır. Üreticilerin de bu fiyatlar karşısında mecbur kalmadıkça pazara fındık indirmelerini önermiyoruz. Zaten üretici de bunu yapıyor. Fındığını en iyi şekilde değerlendirmeye gayret ediyor. Bu fiyatlar karşısında istenilen fındık pazara inmeyecektir.” diye konuştu. 

-“Üretici TMO’ya yöneldi” -

Serbest piyasada fiyat düşüşüyle oluşturulmaya çalışılan bu algı ve panik havası karşısında üreticinin en doğru refleksi göstererek TMO’ya yöneldiğini belirten Arslan Soydan, şu açıklamayı yaptı:

“100-105 TL arasındaki fındık piyasasında üretici, fındığını serbest piyasaya getirmek yerine TMO’ya yöneliyor. 50 randıman 130 TL ve 50 randıman üzerinden randıman farkı da aldığında iyi bir fiyat yakalamış oluyor. O açıdan son günlerde TMO’ya da rağbet arttı. Üretici doğrusunu da yapıyor.

-“Üretici yıllardır yapılan bu algı oyunlarına alıştı” -

Yıllardır üzerinde oyunlar oynanarak düşürülen fındık fiyatına artık üretici alıştı. Bu zamanlarda bazı durumlar bahane edilerek fındık fiyatlarının düşürülüp şekillendirildiğini üretici biliyor. Artık algı yaparak, panik yaptırılarak, tedirgin edilerek ucuza fındık satma gibi bir durumu kimse beklemesin! Üretici bunları açık ve net görüyor, buna göre hareket ediyor. Fındığın ne kadar kıymetli olduğunu Dünya biliyor, hepimiz biliyoruz.”

Ünye Kent Haber 

Yücel ARSLANTEKE

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —