Üstündağ: “Fındık ve zirai ürünlere sahip çıkalım!”

Üstündağ: “Fındık ve zirai ürünlere sahip çıkalım!”

Yeniden Refah Partisi Ünye İlçe Başkanı Mehmet Üstündağ, kahverengi kokarcayla mücadelede tüm kurum ve kuruşlar ile üreticilere çağrı yaparak, herkesi başta fındık olmak üzere tüm zirai mahsullere sahip çıkmaya davet etti.

Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan ve ‘yeşil altın’ olarak adlandırılan fındık ürünü için bu yıl tehdit oluşturan istilacı Kahverengi Kokarca böceğiyle mücadele için her kesimden öneriler ve destekler geliyor.

Yeniden Refah Partisi Ünye ilçe Başkanı Mehmet Üstündağ, Kahverengi Kokarca ile mücadele konusunda açıklama yaparak tüm kurum ve kuruluşlar ile üreticilere çağrıda bulundu. 

-“Kışlak mücadelesinde, Kahverengi Kokarca kendi ayağıyla geliyor” -

Kendilerinin de bu konuda ellerinden gayreti göstereceğini vurgulayan Üstündağ, şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye için yeni istilacı bir tür olmasına rağmen, kısa bir sürede Doğu Karadeniz Bölgesi’nde hızla yayılma imkânı bulmuştur. Yayılış gösterdiği diğer ülkelerin en önemli zararlısı konumunda olan bu türün, ülkemizde ise Doğu Karadeniz Bölgesi’nde başta en büyük ihraç ürünümüz ve en büyük döviz girdisi sağlayan fındık ürünümüz olmak üzere mısır, fasulye ve kivi bitkilerinde yoğun olarak beslendiği ve zarar verdiği gözlemlenmiştir. 

Kahverengi Kokarca şu anda kendi ayağıyla kışlaklara geliyor. Buradan canlı çıkan her böcek, bize sezonda 300-400 tane böcek olarak geri dönecek. Kışlaklardaki böcekleri yok ederek bundan birkaç yıl içinde kurtulmamız mümkün olacaktır.

-“Nisan ayında ise Feromon tuzağı ile mücadele etmeliyiz” -

İçerilerinde PHEROCON® feromonu bulunan tuzaklar 30 metre aralıklarla bahçelere yerleştirerek onları cezbet, sonra yok et metoduyla kışlıklarda kalanları bahçede zarar vermeden ikinci mücadeleyi gerçekleştirerek, böceğin popülasyonunu önemli ölçüde kontrol altına almak mümkün olacaktır. Bu tuzak sadece bu böceği yakalar, doğadaki diğer faydalı türlere de zarar vermez.

Tarım Bakanlığını, Tarım İl Müdürlüklerini, Ziraat Odalarını ve tüm çiftçilerimizi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz. Aksi takdirde öngördüğümüz zarar her sene kat kat artarak devam edecektir. Üretim olmadan tüketim, kökleri olmayan bir ağaca benzer. Türkiye, fındık üretim miktarı, üretim alanı ve ihracatı bakımından dünyada açık ara önde gelen ülke konumundadır. Ülkenin en önemli tarım ürünlerinden ve ihracat kaynağından biri olan fındık, üretimin gerçekleştiği bölgelerde yöre halkının en önemli geçim kaynağı olması bakımından da oldukça önemlidir.  Herkesi başta fındığa ve tüm zirai mahsulümüze sahip çıkmaya davet ediyorum.”

Ünye Kent / Yücel ARSLANTEKE