ÜTSO’dan istilacı böcekle mücadeleye nakit desteği!

ÜTSO’dan istilacı böcekle mücadeleye nakit desteği!

ÜTSO Başkanı İrfan Akar, Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere tarımı tehdit eden istilacı kahverengi kokarca böceğiyle mücadele kampanyasına ÜTSO olarak maddi destek vereceklerini açıkladı.

Topyekin mücadeleyle bu sorunun çözülebileceğini, Karadeniz’in  dışında diğer bölgelere yayılmadan bütün bakanlıkların bu soruna el atması gerektiğini vurgulayan Akar, “Kahverengi Kokarca böceğiyle mücadelede her bakanlık kendi alanını kontrol altına alırsa, kendi alanı ile ilgili mücadele yaparsa bu iş daha sağlıklı yürür” mesajı verdi.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası (ÜTSO) Başkanı İrfan Akar, Şahane Radyo’da Ali Öztürk’ün sunduğu “Kentin Sesi” programında, , Karadeniz Bölgesi’nde fındık başta olmak üzere tarımı tehdit eden istilacı kahverengi kokarca böceğiyle mücadelenin her aşamasına ÜTSO olarak destek verdiklerini söyledi. 

Gazeteci Ali Öztürk’ün, bölgenin en önemli geçim kaynağı olan fındık ürününü Kahverengi Kokarca böceğinin olumsuz etkileri olduğunu ve ekonomiyi çok sarstığını vurguladığı sorusunda “Bir ticaret erbabı olarak siz bunu çok net hissediyorsunuz. ÜTSO olarak bu konuda bir şeyler yapılıyor mu? Sizce Kokarca ile mücadelede neler yapılmalı?” sorusuna Başkan İrfan Akar, mücadelenin her noktasında yer aldıklarını ifade ederek, şu açıklamayı yaptı:

-“Topyekün mücadele gerekiyor” -

“Valilik nezdinde yapılan bütün toplantılara katıldım. Buradan çıkan sonuçta topyekun bir mücadele gerektiriyor.  Devletimiz ciddi ilaç desteği vereceğinin sözünü verdi. Bunu daha yerele indirmek gerekiyor. Muhtarların çok iyi çalışıp, özellikle kış döneminde Kahverengi Kokarca’nın evlere ve kapalı alanlara yöneldiği dönemde kışlaklarda çok iyi mücadele edilmesi gerekiyor. İlacın etkisi 3 hafta diyorlar ama bunu haftalık veya iki haftada bir yaparsak, ne kadar imha edersek o kadar iyi olur. 

-Ziraat Odası’nın kampanyasına ÜTSO olarak nakden katılacağız -

Ziraat Odası’nın bir kampanya başlattığını öğrendik; biz de ÜTSO olarak tabi ki bu kampanyanın içinde olacağız. ÜTSO olarak kampanyaya nakden katılacağız. Ama maneviyatta da her platformda, her ortamda ilaçlama ve kış dönemini çok iyi geçirmemiz gerektiğini anlatıyoruz. Eğer biz kış döneminde iyi mücadele edersek belki de yaza çok daha sağlam düze çıkmış oluruz. 

-Türkiye’de diğer bölgelere yayılmadan bakanlıklar buna el atmalı -

Gürcistan’da bu 15 senedir varmış. Ben 6 yıl önce duydum; açıkçası çok kulak vermedim. Bize gelmez, Gürcistan nere, bura nere derken, dediğimiz noktaya bugün geldik. Bunun diğer bölgelere yayılmadan bütün bakanlıklar buna el atmalı. Kahverengi Kokarca böceğiyle mücadele, bütün bakanlıkların içinde olması gereken bir konu. Her bakanlık kendi alanını kontrol altına alırsa, kendi alanı ile ilgili mücadele yaparsa bu iş daha sağlıklı olur. Örneğin, Antalya, Mersin tarafı daha sıcak; o tarafa atlarsa bu ülkenin durumu ne olacak? Biz o bölgelere atlamadan bu bölgede bu işin belini bükmemiz lazım.”

Ünye Kent / Yücel ARSLANTEKE