2025 yılı, Türkiye için tarım açısından zorlu bir döneme işaret ediyor. Don felaketinin etkileri atlatılamamışken, şimdi de Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Mart ayına ait Meteorolojik Kuraklık Haritası yeni bir krizin sinyalini veriyor.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 1 Aylık Meteorolojik Kuraklık Haritası, Türkiye'nin çok büyük bir kısmını kapsayan ciddi bir kuraklık tehdidine işaret etti.
Haritada renk kodlarıyla belirtilen risk seviyeleri şöyle:
Koyu Kahverengi (Şiddetli Kuraklık – Acil Durum):
Güneydoğu Anadolu’nun büyük bölümü, İç Anadolu’nun güney ve orta kesimleri (Konya, Karaman, Niğde), Akdeniz’in tamamı, Ege’nin iç kesimleri ve Marmara’nın güneyi bu sınıfta yer alıyor.
Orta Kahverengi (Orta Şiddette Kuraklık – Uyarı):
Malatya, Elazığ, Bingöl, Sivas, Kayseri gibi illerde risk “orta düzeyde” ancak ciddiyetini koruyor.
Sarı (Hafif Kuraklık – İzleme Gerektiriyor):
Karadeniz’in iç kesimleri (Tokat, Amasya) ve Doğu Anadolu’nun bazı noktaları bu grupta.
Yeşil (Normal ve Üzeri – Şimdilik Risk Yok):
Doğu Karadeniz kıyıları (Rize, Artvin, Ordu, Giresun) ve Kuzeydoğu Anadolu’nun bazı alanlarında şimdilik kuraklık tehlikesi bulunmuyor.
Tarımsal üretimde yeni kayıplar kapıda
Don felaketinden etkilenen çiftçiler henüz toparlanamamışken, kuraklıkla birlikte yeni ürün kayıplarının yaşanması bekleniyor. Özellikle buğday, arpa, mısır ve sebze üretiminin zarar göreceği, rekoltelerin düşeceği öngörülüyor.
Tarım uzmanları, bu süreçte su yönetimi planlarının hızla devreye alınması gerektiğini vurguluyor.
Kuraklık sadece tarımsal üretimi değil, aynı zamanda içme suyu kaynaklarını da tehdit ediyor. Akarsuların debisi düşerken, baraj doluluk oranlarında azalma yaşanıyor.
Ünye Kent / Haber Merkezi
9696,79%-0,52
38,78% 0,02
43,13% 0,23
4055,94% 0,52
6571,60% 0,44
Ordu
13.05.2025