TEMEL OVALI


2024 YKS

Okul Müdürü


Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) maratonu tamamlandı. 3 milyon 120 bin 878 adayın başvurduğu YKS’de sonuçlar 17 Temmuz 2024 çarşamba günü açıklanacak.

 Sorulara bakıldığında; 2024 AYT’de tüm derslerde sorular bilgiye dayalı olarak sorulmuştur. Bu soruların çözülebilmesi için konuların dersin formatına uygun bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir.  AYT, öğrencilerin ders kapsamında öğrendikleri bilgileri soru içerisinde doğru kullanarak çözüme ulaşmalarını değerlendiren bir sınav olarak hazırlanmıştır. 2024 AYT’ de genellikle tüm dersler orta zorlukta olup sayısal ve eşit ağırlık öğrencileri için matematik dersi; sözel öğrencileri için tarih ve coğrafya dersleri belirleyici olacağı görülmektedir.

Matematik, bilgi içeren ve bu bilgileri kullanıp işlem yapmayı gerektiren orta ve ortanın üstünde zorlukta sorulardan, geometri ise gerçek hayat problemleri ile ilişkilendirilip görsellere yer verilerek hazırlanmış ya da sözel ifade edilip soruya ait şekli öğrencinin çizip soruyu çözmesi istenmiş, ortanın üstünde güçlükteki sorulardan oluşmuştur. 

Fizik sorularının bir kısmı yüzeysel düzeyde bilgi, yorum ve çıkarım gerektirirken bir kısmı daha derinlemesine düşünmeyi gerektiren sorular olarak değerlendirilmektedir. Kimya sorularının müfredata tamamen uygun olduğu görülmektedir. İşlemli sorular belirleyici olabilecektir. Biyoloji sorularının klasik ÖSYM formatında, geçmiş yıllara benzer, bilgi temelli ve orta zorluk seviyesinde olduğu görülmüştür. Türk Dili ve Edebiyatı 9, 10, 11 ve 12. sınıf müfredatından yazar-eser ve temel edebiyat bilgisini sorgulayan ve aynı zamanda yorum becerisi gerektiren sorulardan oluşmuştur. Genel anlamda orta düzeyde sorular sorulmuştur. Bu sınavda eğitim-öğretim yaşamı içerisinde okuma-yazma kültürünü edinmiş öğrencilerin bir adım önde olacağı söylenebilir. Tarih soruları, ağırlıklı olarak bilgi kullanma ve bilgiyi analiz etme gücünü ölçen niteliktedir.  Her iki testteki tarih sorularının zorluk düzeyi yüksek olduğu görülmüştür. Coğrafya sorularının konu dağılımı dengeli olmakla beraber doğal sistemler ünitesinden soru yöneltilmemiştir.

Sınav, MEB kazanımlarına ve müfredatına uygundur. Coğrafya dersinde harita okuryazarlığı her yıl olduğu gibi bu yıl da ön plana çıkarılmıştır. Konu kapsamına hâkim, düzenli çalışan öğrencilerin rahatlıkla yapabileceği bir sınavdır. Sınavın zorluk seviyesi ortanın altındadır. Sosyal Bilimler-2 sınavında konu dağılımı dengelidir. Sürpriz bir soru yoktur. Ancak sınavın zorluk düzeyi TM gruba göre daha yüksek. Bütün sınavlarda olduğu gibi harita okuryazarlığının önemi vurgulanmıştır. Felsefe soruları, önceki yıllardaki AYT formatına benzer, müfredata uygun, konuları bilen öğrencinin çözebileceği orta düzeyde bir zorluktadır. Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları geçen yıla göre daha fazla bilgi içermektedir. Bu sınavda öğrencilerin dini terim ve kavram bilgisi sorgulanmıştır.

TYT de Türkçe ve Sosyal testlerinin AYT de de Matematik ve Kimya testlerinin zorluğu nedeni ile adaylara geçen yıla göre daha düşük puanlar gelebilecektirAncak üniversite adaylarının YKS nin bir sıralama sınavı olduğunu unutmamaları gerekiyor

Sonuçta zor olan testlerde belirli oranda yapan adayların sıralamaları geçen yıla göre daha iyi gelecektir. Tercihte kullanılacak olan da başarı sıralarıdır.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593