FATMA CANBULAT ERDEM


21 Gün Kuralını Duydunuz Mu?

Mavianne


Malum taze emekli olunca insan tatile doyamıyor. Yoğun çalışma hayatım boyunca tüm yıl sadece 15 gün yıllık iznimi tatil için kullanır geri kalanı ise, ne olur ne olmaz diye almazdım. O nedenle tüm yıl evle iş arası koşturma ile geçerdi hayatımız. Bu yıl Mayıs sonu annemi Ünye’ye evine bırakıp birkaç gün onunla kalıp döndük Ankara’ya. Sonrasında Ege’ye atadan kalma yazlığa doğru yol aldık. Yıllık izin alma derdim de artık kalmadığı için şöyle uzunca bir tatil yapmak istedik.

 

Benim tatil anlayışımda öyle hiçbir şey yapmayıp, yatıp yuvarlanmak yoktur. Hatta bu sene kendimi de aşarak Mahocuğumu yani eşimi de ikna edip, her sabah uyanır uyanmaz deniz kenarında bir saat yürüyüp sonrasında, denize girmeyi alışkanlık haline getirmeyi hedefledim. Tabi bizim gibi Büyükşehirde yaşayan ve sporu hayat tarzı haline getirmeyenler için zorlu bir tempo. Her sabah yataktan kalkıp yürüyüşe gitmek için büyük çaba sarf ediyoruz. Bugün tam 10 gün oldu, düzenli yürüyüşe ve yüzmeye devam ettiğimiz. Peki, bu rutinin alışkanlık haline gelmesi için ne yapmalıyız? Mahocuğuma bahsettiğimde ona pek iç açıcı gelmese de! Denemeyi tercih ettik.

 

Günlük hayatımızdaki rutinlere bir yenisini eklemek istiyorsak 21 gün kuralını uygulamalıyız. Nasıl mı? Yaptığınız herhangi bir etkinliğin alışkanlığa dönüşmesini istiyorsanız eğer, 21/90 kuralı olarak bilinen metodu uygulamalısınız. Düzenli kitap okumayı, spor yapmayı veya diyet yapmayı düşünüyor ancak, bir türlü gerçekleştiremiyorsanız bu metodu denemelisiniz. Bilinçaltımızın kabul süresi olarak düşünebiliriz bu süreyi. Yani zihnimizin bir şeye alışma süresi 20 gündür, 21 günde alışkanlık haline gelir. 21 gün boyunca tekrar ettikten sonra zihnimiz bunu otomatiğe bağlar. 21 gün boyunca tekrar edilen bir davranışı 90 gün boyunca yapmaya devam edersek artık bu davranış yaşam tarzı haline gelir. (Bu tezi şiddetle red eden bir grup da yok değil.)

 

Edinmek istediğiniz alışkanlığı 21 gün boyunca hedef olarak belirledikten sonra, bu hedefi düzenli bir şekilde aksatmadan uygulamaya çalışın. Belirlediğiniz hedefi 21 gün boyunca aynı zaman diliminde yapmanız alışkanlık kazanmanız için önemli. Bu süre içinde motivasyonunuzu artıracak telkinlerde bulunabilirsiniz kendinize. Erken kalkmayı, spor yapmayı, sağlıklı beslenmeyi, yürüyüş yapmayı alışkanlık haline getirdiğimde ben de kendimle gurur duyacağım.

 

Kendimize verdiğimiz bir hediye gibi düşünüyorum, yapmak istediğimiz ama bir türlü gerçekleştiremediğimiz hayallerimizi alışkanlığa dönüştürebilme çabasını. Hedeflediğiniz bir eylemde başarılı olmanın gururunu yaşamak hayatın bize verdiği en büyük hediye değil midir?  Hemen siz de sıralayın bakalım şimdiye kadar isteyip de alışkanlık haline getiremediğiniz neler var hayatınızda? Bunun için 21 gün kuralını uygulamaya ne dersiniz?

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593