DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP

Tarih: 03.08.2023 17:24

Ağustos Ayı Sebze ve Meyvelerinin Faydaları

Facebook Twitter Linked-in

Vücudumuzun vitamin ihtiyacını karşılayan en iyi kaynaklar sebze ve meyvelerdir. Sebze ve meyvelerin de mevsiminde tüketilmesi, vitamin ihtiyacımızı sağlamak için en doğru adım olacaktır. Ayrıca meyve ve sebzeler içerdiği lif sayesinde, bağırsak hareketimizi hızlandıracak ve kabızlığı önleyecektir. Aynı zamanda meyve ve sebzeler yüksek antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde rol oynar. Sebze ve meyve tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemlidir.

AĞUSTOS AYI SEBZELERİ

Kabak: Kabağın yüksek su içeriği ve düşük kalorisi vardır. Bu yüzden zayıflama diyetlerinin önemli bir parçasıdır. İçerdiği yüksek lif sayesinde, sindirimin düzenlenmesinde yardımcı olur. Kabak kullanarak fırın mücver, kabak sote veya kabak çorbası yapabilirsiniz.

Yeşil Biber, Dolmalık biber: Biber, C vitamini yüksek sebzeler arasında yer alır. Lif içeriği yüksek ve kalorisi düşüktür. Özellikle acı biberin içinde bulunan kapsaisin, kan dolaşımını hızlandırıcı, yağ yakımını destekleyici ve kanser önleyici etki gösterir. Mide rahatsızlığı olan bireylerin acı biber tüketiminden uzak durması, mide yanması ve mide ağrısı gibi durumların önüne geçmekte fayda sağlayacaktır.

Fasulye: Yeşil fasulye; A, K ve C vitamininden zengindir. Düşük kalori ve yüksek lif içeriği sayesinde kilo verme döneminde tüketilebilecek sebzeler arasındadır. 

Patlıcan: Sebzelerin genel özelliği olan yüksek lif, patlıcanda da mevcuttur. Bu sayede bağırsak çalışmasını düzenleyerek kabızlığın önüne geçilmesine yardımcı olur. Ayrıca patlıcan kanser koruyucu etki de gösterir.

AĞUSTOS AYI MEYVELERİ

Şeftali: İçerdiği florür sayesinde diş sağlığının korunmasında rol oynar. Şeftalinin büyük çoğunluğu sudur. Bu sebepten kalorisi de oldukça düşüktür. Kabızlık yaşayan bireylerin şeftali tüketmesi, bu sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.

Üzüm: Üzüm, potasyum içerir. İçerdiği potasyum sayesinde kan basıncının dengelenmesini sağlar. Hipertansiyonu ve kalp hastalıkları olan bireylerin üzüm tüketmesi sağlık açısından yararlı olur.  Ayrıca üzüm; kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor sayesinde kemik sağlığının güçlenmesinde de fayda sağlar.

Kavun: İçerdiği lif sayesinde hem tokluk hissinin sağlanmasında hem de sindirimin düzenlenmesinde rol oynar. Ayrıca kavun C vitamini içerdiği için antioksidan özellik de gösterir. A vitamini de içerdiğinden göz sağlığı üzerinde de etkileri vardır.

Karpuz: Karpuzun kırmızı kısmı likopen içerir. Likopen antioksidan özellik göstererek, diyabet, kanser ve kalp damar hastalıkları üzerinde koruyucu etki gösterir. Karpuz diüretiktir, bu sayede ödem şikayeti olan bireylerde ödem atıcı görev yapar.

Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmek, vitaminlerden daha fazla faydalanmamızı sağlar ve sağlığımız üzerinde koruyucu etki gösterir.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —