Küçük yaslarda genellikle oyun oynarken bir yeriniz acidiginda aah diyerek bagirdiginizi, özellikle annenize naz yapip size acidigini görüp rahatladiginizi hatirlarsiniz.
Neresinden baksaniz, ah etmekte de, ah almakta da aci ve üzüntü vardir.
Çocuklugumuzda genellikle sesli olarak yankilanan ah etme refleksi, büyüdügümüzde kismen sessiz hüzne ve üzüntüye dönüsür… Bu dönüsüm, ahlak ve karakter temeliniz yönünde, ah üzüntüsünü minimize etme gücünüzü tayin eder.
Ah etmemek için ah almamak lazimdir… Zira yaptiklarimiz daga çarpan ses gibi yanki yapar.
Su öykü tam da bunu tanimlar: Daglik bir bölgede, adam küçük ogluyla yürürken, çocugun ayagi tasa çarpar ve can acisiyla ‘’Ahh!’’ diye bagirir. Dagdan da ‘’Ahh’’ diye bir ses gelir. Bu sesi duyan çocuk hayret eder. Merakla sen kimsin diye bagirir. Aldigi tek yanit, ‘’ Sen kimsin?’’ olur. Çocuk bu yanita kizar ve ‘’ Sen bir korkaksin!’’ diye bagirir. Dagdan aldigi yanit, ‘’ Sen bir korkaksin!’’dir. Babasina bakar, Baba ne oluyor?’’ diye sorar. ‘’ Oglum dikkat et. ‘’diyen baba, vadiye dogru, ‘’Sana hayranim!’’ diye bagirir. Ses, ‘’ sana hayranim diye yanitlar. Baba, ‘’Sen harikasin!’’ diye bagirdiginda bu kez dagdan, ‘’ Sen harikasin!’’ yaniti gelir. Çocuk sasirmistir. Ama tam olarak ne oldugunu anlayamamistir. Baba ogluna durumu açiklar: Oglum, insanlar buna ‘yanki’ derler. Ama gerçekte hayatin ta kendisidir. Hayata ne verirsen sana onu yansitir. Senin davranislarinin bir aynasidir. Eger hayatinda daha çok sevgi istiyorsan, insanlara daha çok sevgi ver. Eger sana saygili davranilmasini istiyorsan, insanlara saygi göster. Eger baskalari tarafindan anlasilmak istiyorsan, önce baskalarini anlamaya gayret göster.
Eger insanlarin sana hosgörülü ve sabirli davranmasini istiyorsan, önce sen insanlara karsi hosgörülü ve sabirli ol. Oglum! Hayata ne ekersen onu biçersin. Insanlarin hayati tesadüfler sonucu olusmaz. Hayat davranislarimizin yansimasindan baska bir sey degildir.
Hani toplumda duyarsiniz zamanla büyüklerden… Kimsenin ahini alma! Dediklerini.
Bu Islam toplumunda, kimsesinin bedduasini alma! Söylemiyle de esdeger bir çagridir aslinda.
Her çagda haksizliklar yapilmis’’ ah alinmistir’’ kuskusuz. Ancak ah alan, dagdaki ses yankisi gibi karsiligini mutlaka ya bu dünya da, ya da ahirette bulur.
Sömürü düzeni ile zenginlesmis olan basta Amerika ve Avrupa ülkeleri, sömürdükleri ülke insanlarinin ahlarinin korkunç akibetleri ile karsilasacaklardir elbet bir gün.
Amerika, kitanin asil yerlisi ve sahibi Kizilderililerin, Vietnam’lilarin, Irak’lilarin ahlarinin, Fransa, Ingiltere ve diger Avrupa ülkeleri, basta Cezayir ve diger sömürdügü ülke insanlarina yaptiklari katliamlarin ahlarinin hesabini elbet vereceklerdir.
Dünya da bir milyara yakin insan aç yasarken, onlarin yer alti zenginliklerini çalarak zenginlesen Avrupa ülkelerinin üzerindeki ahin günahi elbet bir gün Allah’in gazabi ile karsilasacaktir.
Dünya da en fakir 50 ülkeden 32’si Müslümandir, ancak bakin ki birçogunun lideri Dünyadaki on zengin 500 kisinin arasinda yer almaktadir.
Birakin Hristiyan ülkelerin insafini, zengin Müslüman ülkeler dahi yoksul Müslüman ülkelere merhamet göstermemekte, gereken yardimda bulunmamaktadir.
Zengin fakir arasindaki uçurum giderayak daha da büyümektedir.
Diger yandan, basta Amerika olmak üzere emperyalist sömürü düzeni ile daha da zenginlesmek için fakir ülkelerde karisiklik ve savaslar çikartarak gözyasina ve daha da önemlisi göçlere sebebiyet veren ülkeler büyük kaosa sebep olmaktadirlar… Bunun ahi bir gün o ülkeleri günahlarinda bogacaktir.


