Toplumları insana benzetebiliriz. Her insanın kendine has davranış biçimleri, kendine has karakteri yapısı ve kendine has tepkilileri olduğu gibi, toplumların da kendine has özellikleri vardır.
İnsanların hayatları boyunca takındıkları tavır ve yaptığı tercihler, kendi hayatı üzerinde belirleyici rol oynar. İnsanın ahlaki tercihleri, yaşam biçimi, etik değerleri, parayla olan ilişkisi, adalet kavramı, sosyal ilişkileri ve gerçek hayata dair pek çok davranış biçimi, kendi tercihleri doğrultusunda şekillenir. Bütün bunların tamamı toplumlar için de geçerlidir
Misal olarak şöyle diyebiliriz. Türk toplumunun karakteristik yapısı, toplumu meydana getiren bireylerin davranış biçimlerinin ortalaması olduğuna göre, Türk insanını gözlemleyerek Türk toplumunun ana karakteri hakkında değerlendirme yapabiliriz.
Tabii ki bu durum diğer dünya ulusları içinde geçerlidir.
O halde diyebiliriz ki, insan tercihleri kendi yaşamını belirlediğine göre toplumların tercihleri de çoğu zaman toplumun geleceğini belirler.
Yani her toplum kendi sonunu kendisi hazırlar. Kur’an-ı Kerim; “İnsanın başına gelen musibetlerin kendi eliyle yaptıklarının sonucu olduğunu” beyan eder.
Her insan gibi her toplumda kendi elleriyle yaptıkları yüzünden ceza ya da mükâfat görür.
O sebepledir ki, Kur'an geçmiş dönemlerde yaşamış toplumların kıssalarını bize anlatır.
Bundaki asıl gaye, geçmişten ders alarak bugüne uyarlama ve geçmişten ders alıp aynı hataları tekrarlamamaktır.
Kur'an'da anlatılan kıssaların temel amacı, ibret vesilesi olarak ders almaya teşvik etmektir.
Özellikle Allah tarafından bazı toplumlara gönderilen Peygamberler ile içinde yaşadıkları toplumda söz dinlemez bireyler arasında geçen mücadeleler anlatılır.
İflah olmaz ve söz dinlemez bireylerin toplumu helake sürükleyebileceği ve olmuş örneklerin mevcut olduğu bildirilir.
Biz de anlarız ki bireyler ve toplumlar arasında doğrudan ilişki vardır.
Hatta her iki kavramın varlığı birbirine bağlıdır. Toplumsuz bireyin yaşayamayacağı gibi bireyde toplumsuz düşünülemez
Birey ve toplum birbirini doğrudan doğruya etkiler. Bireylerin davranışları toplumumun karakteristik yapısını özetleyeceği gibi toplumun genel yapısı da birey doğrudan etkiler.