Önceki hafta sonu İstanbul’dan Ünye’ye gelen bir arkadaşım aradı. Ailesiyle birlikte Asarkaya’da olduklarını belirten arkadaşım, buranın doğasını, Ünye Belediyesi Sosyal Tesisi ve tesisteki hizmeti çok beğendiklerini, Ünye adına gurur duyduklarını söyledi.
Arkadaşım konuşmasına şöyle devam etti;
“Tesisteki görevlilere Atlı Doğa Yolu ile Yazkonağı Mağarasını sorduk. Nereden, nasıl gidebileceğimizi öğrenmek istedik. Ancak cevap veremediler. Bunun üzerine telefonumdan açtım, Ordu Büyükşehir Belediye Sitesinde bunlarla ilgili paylaşımları gösterdim. Paylaşımlarda Ünye’deki Atlı Doğa Yolu ile Yazkonağı Mağarasının turizme kazandırıldığı belirtiliyor. Özür dilediler, haberlerinin olmadığını söylediler. Bende arayıp sana sorayım dedim. Buralara nasıl ulaşabiliriz, hazır gelmişken görmek istiyoruz.”
Arkadaşa, buralarla ilgili bir çalışma yapıldığını, ancak bir süredir hiç konu edilmediğini, Büyükşehir Sitesinde buraların turizme kazandırıldığı bilgisinin yanlış olabileceğini belirterek; “Ben araştırıp son durumları ile ilgili bilgileri size kısa süre sonra vereyim” dedim.
Bunun üzerine önce Büyükşehir Sitesindeki paylaşımlara baktım. Baktım bakmasına ama hayretler içinde kaldım!
Bakın neler yazıyor paylaşımlarında;
Yer OBB Sitesi, - Tarih: Mart 2022 - Paylaşımdan ilki şöyle;
Ünye’ye “Atlı Doğa Yolu”
Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ünye ilçesinde alternatif turizm alanı olan ekoturizm kapsamında "Atlı Doğa Yolu" oluşturdu. Ordu’nun turizmde iddiasını ortaya koyan çalışmaların öncüsü olan Büyükşehir Belediyesi, Ünye’de Doğa Yürüyüşü ve Atlı Binicilik Parkuru Ekoturizm Projesi’ni hayata geçiriyor. Tozkoparan Mağarası, Ünye Binicilik Tesisleri ve Asarkaya Kent Ormanı gibi ilçenin önemli turizm destinasyon alanlarını birbirine bağlayacak güzergâh, ilçenin turizmdeki cazibesini daha da artıracak.
8,22 km’lik güzergah oluşturuldu. Büyükşehir Belediyesinin öncülüğünde Giresun Orman Bölge Müdürlüğünün katkılarıyla hayata geçirilen çalışma kapsamında 4,37 km doğa yürüyüş yolu, 3,85 km atlı yol güzergahı olmak üzere toplam 8,22 km ekoturizm güzergahı oluşturuldu. Yaz sezonuna hazır hale gelmesi planlanan ekoturizm yolu, vatandaşlara atlı ekoturizmin yanı sıra dağ bisikleti ve trekking yapabilme imkânı da sunacak. Yine vatandaşlar ister kendi atları isterlerse de Binicilik Tesisi’nden kiralayacakları at ile bu güzergahın zevkini çıkarabilecek.
Türkiye’nin tescilli ilk Atlı Ekoturizm Yolu 3 km daha uzatıldı. Yol ATV ve UTV araçları ile safari turu, dağ bisiklet yarış ve gezintilerinin yapılabildiği bir parkur haline dönüştürüldü.
Paylaşımlardan 2.si ise şöyle;
Başkan Güler başladığı işi tamamlıyor, Yaz Konağı Mağarası turizme kazandırılıyor
Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ünye ilçesi Karagöl Mahallesi sınırları içerisinde yer alan Yaz Konağı Mağarasını turizme kazandırmak için çalışma başlattı.
2003 yılında Dr. Mehmet Hilmi Güler’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde ilk kez Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından incelenen ve turizme elverişli olduğu sonucuna varılan mağara, 2005 yılında tabiat varlığı olarak tescil edildi. Çalışmaları tamamlayarak mağaranın turizme kazandırılması için çalışma başlatan Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in talimatları doğrultusunda Büyükşehir Belediyesine bağlı ekipler, mağaraya girerek teknik inceleme yaptı.
Büyükşehir ekiplerince hazırlanan proje Tabiat Varlığı Kurulu’na sunuldu. Kurulda onaylanan Yazkonağı Mağarası Ordu ilinin ilk ve tek turizm tescilli mağarası oldu. Rapor üzerine gerekli incelemeler yapılmasıyla birlikte koşullara uyum sağlayan Yazkonağı Mağarası Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un oluru ile Resmî Gazete’de turizm tescilli mağara olarak kabul edildi.
Fay kırığı boşluğunda yer altı sularının genişlemesiyle oluştuğu bilinen 900 metre uzunluğundaki mağara içerisinde 25 metre yükseklikten akan iki adet şelale bulunuyor. Mağara içerisinde bulunan sarkıt dikitler ve benzerine çok az rastlanan kubbeli odalar ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.”
Evet, aynen bunlar yazıyor Büyükşehir sitesinde…
Bu paylaşımları okuyan herkes ne düşünür? Buraların hizmete girdiğini, gezilip görülebileceğini düşünür tabi ki…
Bu paylaşımları böyle görünce Büyükşehir’de konuyla ilgili olduğunu bildiğim birisini arayıp, paylaşımlarda buraların hizmete girdiği algısı yaratıldığını... Bunun üzerine buraları görmek isteyenler olduğunu… Ancak araştırdıklarında yanıldıklarını gördüklerini, Bunun çok yanlış olduğunu söyledim.
Bana aynen şöyle dedi;
“Hayır, hizmete açılmadı, o bilgiler yanlış. Ne olur bu konuyu Ünyeliler sıkı sıkı takip etsin. Bu iki hizmet yolda kalmasın, kalan işler bitirilip turizme kazandırılsın. Yoksa çok yazık olacak.”
Görüyorsunuz değil mi, bu iki çalışma bitirilip öyle Büyükşehir Sitesindeki paylaşımlarda yazıldığı gibi turizme falan kazandırılmamış.
Bunun üzerine İstanbul’dan gelip beni arayan arkadaşıma döndüm; bilginin yanlış olduğunu, buraların ziyarete açılmadığını söyledim.
Görüldüğü gibi Büyükşehir yanlış yapıyor. Doğru olmayan paylaşımlarla insanları yanıltıyor. Ünye ile ilgili olarak “turizm kandırmacasında” bulunuyor.
Bunu bile bile yaptığını düşünmek mümkün değil.
Ancak, böyle bir yanlış paylaşımı da sitesinde niye tutuyor? Kaldırsınlar, insanlar yanıltılmasın.
Ayrıca, Büyükşehir madem buraları önemli bulmuş. Turizm değerleri olarak görmüş. Başladığı işi bitirsin, gerçekten bu iki değeri turizme kazandırsın.
********* ********* *********
Kalın sağlıcakla…