Taner TÜRKEN

Tarih: 05.10.2023 09:00

Can Boyundan Geçer!

Facebook Twitter Linked-in

Boyun, baş ile vücut arasındaki bağlantıyı sağlayıp, başımızı destekler ve dengeli pozisyonda tutar. Başın birçok yöne rahat hareket etmesini sağlar. Aralarında disklerin bulunduğu 7 adet boyun omurundan oluşur. Bunlar omurların birbirine sürtünmesini engelleyen jöle kıvamında yastıkçıklardır. Ayrıca üzerlerine düşen yükü dengeli olarak alt seviyelere iletmekle görevlidirler.

Boyun omurları, diskler ve güçlü bağlar ile birbirine tutunurlar. Bu sistem kaslar ile esneklik kazanır ve kuvvetlenir. Boyun omurgası içerisinden omurilik ve sinirler geçer. Omurilik 2 cm kalınlığında, beyinden aldığı emirleri tüm vücuda ileten son derece önemli bir yapıdır.

Boyunda omurilikten çıkan sinirler el ve kolumuzun hareketini, hissini ve kuvvetini sağlarlar. Sağlıklı boyun dengeli boyundur. Bu dengeyi sağlamak için boyun omurgası doğal bir eğime sahiptir. Bu eğimin korunması rahat ve ağrısız boyun için çok önemlidir. Bu eğim bozulursa boyun omurgasında dejenerasyon ve bozulma başlar. Buda boyun başta olmak üzere tüm kas-iskelet sistemi ağrılarını tetikler

Boynun farklı noktalarında ve farklı şekillerde boyun ağrıları olabilir ve boyun ağrıları birçok farklı nedene bağlı olarak oluşabilir. Bunlardan bazıları bilgisayar ekranına bakma, telefon ile fazla vakit geçirme gibi duruş bozukluklarına bağlıyken; bazıları da altta yatan farklı bir tıbbi rahatsızlık sonrası gelişir. Boyun ağrısı belirtileri ilerlerse uyumak zorlaşabilir. Bunun yanı sıra; giyinme, işe gitme veya araba sürüşü gibi günlük hayatın gerektirdiği eylemleri yapmak zorlaşır. 

Boyun ağrısı nedenleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir;

2017 yılında 28 kişi (16 kadın, 12 erkek) üzerinde yapılmış bir çalışma.

Çalışmaya katılan bireylerin yutkunmaya dair hiç bir bozukluğu yok.

Katılımcıların yaş ortalaması 30-50 arasında değişmekte.

Çalışma; boyun pozisyonları değiştirilerek oluşan boyun kasları gerginlikleri ve yutkunmada kullanılan eklem-kas fonksiyonları videoflorografik ölçüm yapılarak değerlendirilmiş.

Sonuç; boyun mekaniğindeki değişim ve boyun kaslarında ki artan gerginlik yutkunma refleksini olumsuz olarak etkilemiş.

Yorum

Vücut bir bütündür. Her hastalık bütüncül bir pencerede değerlendirilmelidir. Duruş bozukluğu başta olmak üzere mekaniği bozulmuş boyun yapısı ve boyun kaslarında ki gerginlik ‘ Yutkunma Refleksinizi ‘ dahi etkilemektedir. Bu sebeple boyun bölgenizde meydana gelen en ufak bir ağrı sinyalini hafife almayın. Hemen uzman fizyoterapistinize danışıp bilgi almanızda yarar olacaktır. Sağlıcakla kalın!

                                                                     Uzm. Fzt. Taner TÜRKEN

                                                                  Türkiye Fizyoterapistler Derneği

                                                                                   Ordu İl Başkanı


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —