SİBEL KURU

Tarih: 28.06.2024 18:27

Çatışma

Facebook Twitter Linked-in

Evlilik problemlerinden bir tanesi kişiler tarafından ‘çatışma’ olarak tanımlanır. Ancak bir ilişkide çatışma yaşamamak, her konuda uyumlu olmak, her zaman aynı fikirde olmak mümkün değildir. 

Bir çift hiç çatışma yaşamadığını söylerse, orada iki kişi arasında ilişki yaşandığından şüphe duyabiliriz. 

İlişkide çatışma yaşanması kaçınılmazken, yaşanan çatışmanın, fikir ayrılığının, problem durumunun çözüm ile sonuçlanabilmesi de mümkündür. 

Burada çiftin beklentisi de çok belirleyici olabilmektedir. Çiftlerin birbirlerinden ve ilişkiden beklentilerinin örtüşmüyor oluşu, problemin çözümü ile ilgili motivasyonu da düşürebiliyor. Ya da iyi bir ilişki yaşıyor olmanın en önemli kriterinin çatışma, fikir ayrılığı yaşamamak olduğu yanılgısı kişilerin çözüm potansiyelini ortadan kaldırabiliyor. 

İki farklı kişinin etkileşimde olduğu her koşulda çatışma yaşamak kaçınılmazdır.

Yaşanan çatışmalardan sonra öncelikle bu farklılığı kabul etmek, karşılıklı olarak birbirini anlamaya çalışmak hedeflenmelidir. 

Birbirini anlamaya çalışmak kadar her bir kişinin kendisini doğru şekilde ifade etme becerisini geliştirmesi de önemlidir. 

Burada her iki kişinin de ‘sağlıklı ben’ olabilmesi ön koşuldur. Her iki taraf da birey olarak sağlıklı olduğunda, iletişim becerisi konusunda kendisini geliştirdiğinde, olaylarla ilgili doğru değerlendirme yapabildiğinde, haklıyı ya da haksızı tespit etmek ya da her zaman kendi haklılığını ispatlamaya çalışmak yerine kendisini doğru ifade etme ve karşısındakini doğru şekilde anlamayı hedeflediğinde çözüm çok daha mümkün olabilmekte. 

Yapılan araştırmalar, sağlıklı ve mutlu ilişkilerde çiftlerin zaman zaman çatışma yaşadıklarını, problemlerle karşılaştıklarını ancak sonrasında da yaşadıkları sorunları çözerek ilişkideki bağlılığı ve güven duygusunu koruyabildiklerini göstermektedir. Burada sağlıklı iletişim becerileri, güven duygusu, ilişki için sürekli olarak çaba ve özveri göstermek, iş birliği halinde olmak, karşılıklı birbirine değer vermek ve birbirini desteklemek çok önemlidir. 

Yani aslında ilişki her daim emek, özveri ve çaba istemektedir. Bunlara rağmen her daim problemler yaşamaya da hazır olmak gerekir.

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —