METİN TAMTÜRK


Çocukların Yaz Dönemini Faydalı Geçirmelerinin Önemi


Kış dönemi boyunca akademik eğitim gören çocukların yaz tatilinde boşta kalmaları ve hatta tatili hiçbir şey yapmadan boşa geçirilecek zaman olarak görmeleri, eğitim hayatlarının kalitesi bakımından son derece tehlikelidir. Çünkü okul dönemi yeniden başladığında çocukların tatilin rehavetinden çıkması ve derslerine yoğunlaşmaları da ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkabiliyor. Bu nedenle çocukların yaz döneminde farklı etkinlikler içinde yer almaları oldukça önemlidir.

 

Yaz ayları çocukların bolca dışarda vakit geçirdiği dönemlerdendir. Okulların da tatil olmasının etkisiyle, yazın çocuklar farklı etkinliklere ve ilgi alanlarına yönelebilirler. Yaz ayları denince tabi ki akla ilk olarak su sporları gelir. Onu ise doğa ve açık hava sporları takip ediyor. Takım sporları da çocuklar için ayrı bir seçenek. Ancak gerek spor alanlarının yetersiz olduğu gerekse farklı etkinlik alanlarının olmadığı yerlerde çocuklar evde televizyon ve bilgisayar ekranının başından ayrılmıyor. Oysa isteğimiz enerjisini doğru yönlendireceği, kaslarını çalıştıracağı, kendisini ve sınırlarını test edeceği, arkadaşlıklar kuracağı, hoplayıp zıplayacağı, koşacağı, tırmanacağı, suyla, topla, toprakla, başka canlılarla haşır neşir olacağı bir dönem geçirmesini istiyoruz. Bunun için çocukları doğru yönlendirmek hepimizin görevi. 

 

Bu noktada çocuğun ilgi ve yetenekleri göz önüne alınarak çalışmaların ne kadar sürdüğü, hangi becerilerin kazandırıldığı aile tarafından dikkatli incelenerek onları yaz okullarına yönlendirmemiz önemli bir tercih olarak karşımıza çıkıyor. Bu noktada ulaşım da dikkat edilmesi gereken bir durum. Yolda uzun zaman geçirmesi çocuğun yorulmasına neden olur. Bu durum, çocuğun motivasyonunun ve okuldan aldığı keyfin azalmasına yol açacağı için yakın bir yaz okulu tercih edilmelidir.

 

Seçilen yaz okulunun çocuğun ilgi ve ihtiyaçlarına uygun etkinlikler içermesi en önemli nokta. Örneğin dışa dönük, hareketli çocuklar yüzme, futbol gibi sporlar yapabilecekleri okulları rahatlıkla tercih edebilirler. Öfke kontrolünde sorun yaşayan dürtüsel çocuklar için yine benzer seçenekler uygun. Bu onların istenmeyen dürtülerini daha sağlıklı dışa vurmalarını sağlıyor.

 

Sosyal becerileri zayıf, akran ilişkilerinde zorluk yaşayan çocuklar için gezi, takım sporları, tiyatro ve izcilik gibi etkinlikler içeren yaz okulları öneriliyor. Bu tür yaz okullarına devam eden çocuk hem yaşıtlarıyla daha yoğun olarak iletişim kurarak sosyalleşiyor hem de becerilerinin gelişmesiyle kendine güveni artıyor.

 

Dikkatlerini toplamakta güçlük çeken, konsantrasyonu zayıf çocuklar için de satranç iyi bir seçenek. Aile içinde iletişim sorunları yaşayan çocuklar yaz okuluna giderek resim, müzik gibi çalışmalara katılıp gerginliklerini atıyorlar.

 

Her çocuğa uygun bir seçenek sunan yaz okulları, tatilin verimli ve güzel geçmesinin bir yolu. Umarım çocuklarımız için bol kazanımlı iyi bir tatil dönemi olur.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593