HÜSEYİN SAKA ( Klinik Psikolog)

Tarih: 03.10.2024 18:11

Çocukluk Dönemi Bozuklukları

Facebook Twitter Linked-in

‘’Bir çocuğun ruhunda ve bilincinde ne varsa, o gelecekteki yetişkinde de olacaktır.’’

Carl Jung

Sizlerle yeni bir seriye başlamanın heyecanını taşıyorum. İlk serimizde bağımlılık ve çeşitleri üzerine durmuştuk. Bu serimizde ise çocukluk ver ergenlik dönemi bozuklukları üzerine duracağız. 

Çocukluk dönemi bozuklukları genellikle çocukların gelişim süreçlerinde karşılaştıkları çeşitli zihinsel duygusal ve davranışsal problemleri kapsar. Bu bozukluklar genellikle dışsallaştırma ve içselleştirme bozuklukları olarak iki ana guruba ayrılmaktadır. 

Dışsallaştırma bozuklukları; çocuğun olumsuz duygularını, dürtülerini veya çatışmalarını dışa vurma eğiliminde olduğu bozukluklardır. Saldırganlık, karşı gelme, aşırı hareketlilik ve dürtüsellik gibi daha dışarıya dönük davranışlar bu bozuklukların en belirgin özellikleridir. 

Davranım bozukluğu, karşıt gelme bozukluğu ve dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğu dışsallaştırma bozuklukları olarak adlandırılır. 

İçselleştirme bozuklukları; çocuğun olumsuz duygularını, stersini veya kaygısını içe dönük bir şekilde yaşadığı ve bu duyguları dışa vurmak yerine içselleştirdiği bozukluklardır. Bu bozukluklar genellikle çocuğun kendi içinde yaşadığı psikolojik sıkıntılarla kendini gösterir ve çocuğun duygusal ve sosyal işlevselliğini olumuz yönde etkileyebilir. 

Anksiyete bozuklukları, depresyon, sosyal fobi, obsesif kompulsif bozukluk ve yeme bozuklukları içselleştirme bozuklukları olarak adlandırılır. 

Dışsallaştırma bozuklukları çoğun çevresine ve kendisine zarar verme riskini artırabilir. Çocuk genellikle otorite figürleriyle (ebeveynler, öğretmenler vb.) ve akranlarıyla ciddi problemler yaşayabilir. İçselleştirme bozuklukları, çocuğun içsel dünyasında ciddi sıkıntılara yol açabilir ve günlük yaşantısını, akademik hayatını, akran ve sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkileyebilir. 

Bu tür rahatsızlıklara sahip bireylerin yaşam kaliteleri, sosyal ilişkileri ve akademik başarıları için doğru tanı ve uygun tedavi yöntemleri son derece önemlidir. Tedaviler genellikle psikoterapileri, ilaç tedavisini ve destekleyici yaklaşımları içerir. 

Hüseyin SAKA

Klinik Psikolog

Ünye Neva Psikoloji 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —