HAKAN ŞAŞMAZ


ÇOCUKTA BEYİN &ZEKA GELİŞİMİ VE HER YÖNÜYLE ÇOCUK VE AİLE EĞİTİMİ “EMPATİK HİKAYELER VE EĞİTİME BAKIŞ AÇISI”(55)


STEPHAN HAWKİNG (Bir insan her şeye rağmen bu kadar hayata bağlanabilir.)

Stephan Hawking yaşamı ve başarısı ile herkese örnek olacak bir insandır.  (dünyanın gelmiş geçmiş en büyük fizikçisinden biri olarak kabul edilir).

Ama daha hayatının baharında ALS Motor Nöron hastalığına yakalandı. Omirilik ve beynindeki şuurlu kas hareketlerini düzenleyen sinir hücreleri dağılmıştı: Konuşma bozukluğu ve yutma güçlüğü çekiyordu. Elleri kıpırdamaz olmuştu.(Bilindiği gibi sinir hücreleri bir zarar gördüğü zaman kaslarda yıkıma uğrar. Bu sebeple ki önceki konularda  sinir sisteminin sağlığı ve kullanımı  üzerinde fazlaca duruşumun önemi buradan anlaşılacaktır..)

2 yıl içinde ölür denilen ve ömür boyu kalkamayacak, konuşamayacak Stephan Hawking ailesi ve çevresi yardımıyla ve moralini yüksek tutarak yaşamını devam ettirmektedir. (bu yaşantılar hepimiz için örnek yaşantılardır. Şu slogan asla unutulmamalıdır. “Her sağlam insan birer engelli adayıdır.”)

Stephan Hawking eşinin yardımıyla yüksek lisans yaptı. Sabır ve sebatla bu haliyle doktorasını verdi ve profesörlüğe kadar yükseldi.1978 de teorik fizikte en yüksek ödül olan Albert Einstein Ödülünü aldı. Bu ödüller devam etti.

……..

Aslında dünyaya yön vermiş bütün insanların ortak yönü hayatları hep zorluklar içinde geçmiş, bütün bu zorluklara rağmen pes etmemiş olmalarıdır. Azimleri ile daha önemlisi iyi eğitimleri ile dünyaya yön veren kişiler olmuşlardır. 

Burada amaç insanlığa faydası olmuş kişilerin hayatlarını inceleyerek çocuklarımıza empati duygusu ile çağrışımlar yaptırabilmektir. Kendimize de bir beyin fırtınası yaptırabiliriz. Çocuklarımıza her şekilde, her koşulda engellerle mücadele edebileceğini onlara yaşanmış örneklerle ve yaşantılarla gösterek iç dinamikler oluşturma ve zamanla kazandırma yoluna gidebiliriz..

Çünkü çocuklarda düzeye uygun bir beklenti oluşturulmalıdır. Bunların en iyi örneği ise dünyaya yön veren kişilerin hayat hikayeleri olsa gerek. 

Lucretus’un söylediği gibi :“Gideceği limanı bilmeyen gemiye hiçbir rüzgardan hayır gelmez.”

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593