Av. Arb. İrem Ceren ATİK


Dijital Şiddetten Korunma Yolları


İçinde bulunduğumuz çağda internete erişim, tıpkı yaşama hakkı gibi temel insan haklarından biri haline gelmiştir. Dijital dünyada var olmak, herkesin hakkıdır.

 

Ne yazıktır ki herkes interneti araştırma yapmak ya da arkadaşlarıyla iletişim kurmak gibi iyi niyetlerle kullanmamaktadır. Yakın zamanda gündemi meşgul eden olayların başında internet ortamında küçük çocukları hedef alan, tehdit ve şantajla onlardan menfaat kazanmaya çalışan gruplar gelmektedir. Keza dolandırıcıların sosyal medya platformlarını kullandığı, link paylaşma yöntemiyle kişilerin hesaplarına erişim sağladıkları bilinmektedir. Bu kötü örnekler arttırılabilir. Burada önemli olan husus interneti kullanırken bilinçli olmaktır.

 

Bu yazımızda interneti kullanırken bilinçli olmak hususunda bazı öneriler ve kritik noktalar paylaşacağız.

 

  1. Kişisel Veri Farkındalığına Sahip Olmak

 

Adınız, yaşınız, adresiniz, nüfus bilgileriniz sizin kişisel verilerinizdir. Sizi siz yapan her bir detay, hukuken kişisel veri olarak adlandırılır.

Verilerinizi paylaşırken kiminle ve ne şekilde paylaştığınız önem arz etmektedir. Zira internet ortamında paylaşılan veriler, silinse dahi kaybolmazlar. Bu bilinçle hareket ederek, kişisel verilerinizi paylaşırken dikkatle hareket etmenizde fayda vardır.

 

  1. Aile İle Paylaşmak

 

Herkes hata yapabilir. Hatalarımız hikayemizin bir parçasıdır. Bu nedenle internet ortamında kötü niyetli grupların hedefi olduğumuzda yalnız kalmamak gerekmektedir. Bu gibi durumlarda en başta ailemizden yardım istemek gerekmektedir. Zira bu tür grupların hedefinde yalnız, içine kapanık kişiler bulunmaktadır. 

 

  1. Güçlü Şifreler Belirlemek

 

Gerek sosyal medya platformlarında gerekse banka uygulamalarında güçlü şifreler belirlemekte fayda vardır. Doğum günü tarihi, ardışık sayılar yahut 1905,1907 gibi herkesçe bilinen sayılar güvenlikten uzaktır.

 

  1. Fotoğraf ve Video Paylaşımlarında İki Kere Düşünmek

 

Belirttiğimiz üzere internet ortamına yüklenen veriler  kaybolmazlar.  Bu nedenle fotoğraf veya video paylaşırken seçici ve dikkatli  olmak gerekmektedir.

 

  1. Uygulamaların Sizi Takip Etmesine İzin Verirken Dikkatli Olun

Hemen her uygulama sizi takip etmek için istek göndermektedir. Bu istekleri çoğunlukla hemen kabul ediyoruz uygulamayı kullanabilmek için. Halbuki bu izinler yoluyla konum bilgimizi paylaşıyoruz, kamera ve mikrofona erişim izni veriyoruz. Cep telefonu ve tablet gibi cihazlara bilgisayar korsanlarının kolaylıkla erişebildiği düşünüldüğünde görüntülerimizin, konuşmalarımızın iznimiz dışında yayılabileceği aşikardır. Bu nedenle sizi takip edecek uygulamaları seçerken seçici olmak gerekmektedir.

 

  1. Web Sitelere Girerken İsim Benzerliğine Dikkat Edin

 

Web sitelerinin adreslerinin küçük farklarla kopyalanması bilgisayar korsanlarının sıklıkla başvurdukları bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle girilecek olan web sitenin adresinin doğru uzantılarla yazıldığından emin olunmalıdır.

 

  1. Günlük Hayatta Hakaret, Tehdit, Şantaj Gibi Suç Olarak Nitelendirilen Eylemlerin Dijital Dünyada da Suç Olduğunu Unutmayın.

 

İnternet ve özellikle sosyal medya platformları kullanılırken gerçeklik algımız değişmektedir. Bulunduğumuz sanal alem, bize gerçek dünyayı ve onun kurallarını unutturabilmektedir. Halbuki, ceza hukuku bakımından internet ile gerçek dünya arasında fark bulunmamakta, hatta bazı suçlar bakımından suçun internet ortamında işlenmiş olması daha ağır cezayı gerektiren nitelikli halini oluşturmaktadır. Bu sebeple internet kullanırken ceza hukuku bilincine sahip olmak son derece önemlidir.

 

 

 

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593