TEMEL OVALI


EĞİTİMDE DENETİM


Yönetim süreçlerinden biri olan denetim, yönetimin amaçlara ulasma derecesinin kontrolü için yapilir. Yönetimin oldugu her alanda denetim vardir. Denetim sadece yönetimin basarisini ortaya koymaz, ayni zamanda yönetimi daha iyi bir yönetim için tesvik eder.

         Denetim, evrensel bir deger olarak, tüm sistemlerde bir alt sistem ve yönetim süreçlerinde bir öge olarak yer almaktadir. Türüne, amacina, kurulusuna bakilmaksizin tüm kurumlar denetimsiz çalisamaz. Dolayisiyla kurumlar amaçlarinin gerçeklestirme derecesini sürekli olarak bilmek ve izlemek durumundadir.

         Denetim sonuçlariyla beslenmeyen kurumlarin etkililiklerinin, gelisimlerinin ve problem çözme yeteneklerinin rastlantilara kaldigi söylenebilir. Denetim elde edilen sonuçlari sistemlestirerek rastlantilardan kurtarir. Denetim, yönetim süreçlerinden biri oldugu gibi diger süreçlerinde yeniden düzenlenmesine rehberlik eden bir hizmet olup farkli etkinlikleri ve teknikleri içerir. Bu nedenle denetimin planlandigi, gelistirilmis bir liderlik kavramina dayandigi, kurumun amaç ve islevleriyle dogrudan ilgili ve kurumdaki çalisanlar tarafindan ne kadar çok benimsenirse o oranda basarili olur.

         Denetim, egitim sisteminin bir alt sistemidir. Denetim islevlerini ve görevlerini yerine getirerek egitim amaçlarini gerçeklestirmesine yardimci olur. Egitim sisteminin özellikleri açisindan, sistemin girdi, islem ve çiktilarindan bilgi alinmasi, alinan bilgilerin degerlendirilmesi ve degerlendirme sonuçlarina göre egitimin amaçlarinin düzeltilmesi ve gelistirilmesi olarak tanimlanabilir.

               Egitim sisteminin etkililigi, denetim araciligi ile belirlenir. Denetim ayni zamanda yönetimin kendisi hakkinda bilgi sahibi olmasini saglayarak eksikliklerin ortaya çikarilmasinda, düzeltilmesi ve gelistirilmesinde yönetime yardimci olur. Denetim, sistem amaçlarinin gerçeklestirilmesinde

en üst düzeyde verim elde etme yönünde çagdas, demokratik ve insancil bir yöntem hizmetidir. Bu bakimdan denetim, egitim kurumlarinin amaçlarinin gerçeklestirilmesinde, çiktilarin degerlendirilmesinde önemli bir paya sahiptir.

         Egitim sisteminin belirlenen amaçlar dogrultusunda isleyebilmesi ve kendini degisen ve gelisen kosullara uyarlayabilmesi için tutarli ve islevsel bir denetim sistemine sahip olmasina gerekir. Denetimle, egitimin amaçlarina ne derece ulasildigi, ulasilamadiysa kirilma noktalarinin nerelerde yasandigi ve egitim ögretimin gelistirilmesi için yapilmasi gerekenler saptanmaya çalisilir.

 

        Bu anlamda denetim, egitim kurumlarinin devamliligini saglamalari konusunda önemli bir isleve sahiptir.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593