TEMEL OVALI

Tarih: 29.11.2023 15:05

Eğitimde Yapay Zekâ Kullanımı

Facebook Twitter Linked-in

Tüm alanlarda olduğu gibi eğitimde yapay zekâ teknolojileri yaygın bir şekilde kullanılmaktadır.

Makinelerin düşünebileceğine dair fikir ilk kez İngiliz dahi Alan Mathison Turing tarafından ortaya atılmıştır. Turing, bir bilgisayarın insan gibi zekâsı olup olmayacağına dair kendi adıyla anılan bir test (Turing Testi) öne sürmüştür. Bu test sonucunda insanlar, karşılarında bir makine mi yoksa insan mı olduğunu ayırt edemiyorlarsa makine testi geçmiş sayılmaktadır. 

Eğitimde yapay zekânın kullanıldığı çalışmalar şu şekilde sıralanabilir.  Öğrenci profillerini belirlemeye yönelik çalışmalar ve rehberlik hizmetleri. Öğrenci profillerini çıkarmaya yönelik çalışmalar öğrencilerin bir sonraki eğitim kademesine yönlendirilmesinde ve kariyer planlarında onlara rehberlik etmek için kullanılabilir.

Mezuniyet notu tahmini yapan, öğrenci başarısızlık durumunu tahmin eden erken uyarı sistemleri bu kategoriye örnek verilebilir. Öğrenci başarısını etkileyen faktörlerin belirlenmesine yönelik tespit ve çözüm önerileri sunan algoritmalar oluşturulup;  Başarıyı etkileyen faktörler tespit edilerek öğrencilerin başarısını artırmak için gerekli çalışmalar yapılabilir.

Madde bağımlılığı, okul terki ve suça karışma gibi durumlar önceden tahmin edilerek öğrenci risk durumları belirlenip gerekli önlemler alınabilir. Farklı eğitim kademelerine yönelik hazırlanan bu robotlar öğrencilerin yabancı dil eğitiminden matematik eğitimine kadar birçok branşta kullanılmaktadır.

Öğrenciye özel bireyselleştirilmiş içerik oluşturan, onun gelişim hızına ve öğrenme yöntemine uygun şekilde içerikler sunan akıllı sistemler vardır. Bu sistemlerde sanal asistanlar bireylere rehberlik ederek onları destekler. Akıllı öğretim sistemleri öğretmenlere yönelik yapay zekâ araçlarıyla onların standart işlere harcadığı zamanı eğitsel faaliyetlerde kullanmasına olanak sağlar.

Eğitimle ilgili bir karar alınması gerektiğinde (örneğin yeni açılacak okulların konumunun belirlenmesi) yapay zekâ sistemlerinden yararlanılarak kara destek sistemi olarak kullanıla bilmektedir. Eğitim öğretimde kullanılan yardımcı yazılımlar ve donanımlar bu kategoride sayılabilir. Bir eğitim videosunda veya canlı bir derste farklı dilleri konuşan insanların ortak eğitim alabilmesine olanak sağlayan sistemler yardımcı araçlara örnek verilebilir. Otomatik alt yazı oluşturma ve otomatik dil çevirisi hizmetleri belirli bir dilde hazırlanmış nitelikli bir içeriğin daha geniş kitlelere ulaşmasına olanak verir. 

Her geçen gün artan bilginin toplanması ve depolanması anlayışının ötesine geçilerek onu analiz etme, yorumlama, dönüştürme, problem çözme ve farklı alanlarda hızlı, doğru ve etkin karar verme yeteneğine sahip yapay zekâ teknolojilerinin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —