TEMEL OVALI

Tarih: 17.01.2024 16:07

Eğitimde Yeni Yaklaşımlar

Facebook Twitter Linked-in

            Eğitim, günümüzdeki ve gelecekteki küresel zorlukların üstesinden gelmede hayati bir öneme sahiptir, çünkü bilgi ve öğrenme, yenilenme ve dönüşümün temelini oluşturmaktadır. Teknolojideki gelişmeler, küreselleşme ve değişen toplumsal ihtiyaçlar, eğitim uygulamalarının da değişmesi ihtiyacını ortaya çıkarmaktadır.

            Gerçek hayat problemlerine çözüm üretmede ve üst düzey düşünme becerileri elde etmede yer alan bireyler yetiştirmek, tüm eğitim sistemlerinde önemli görülmektedir. Eğitim sistemi öğrencilerin doğrudan kendi deneyimleri aracılığıyla edindikleri kazanımları desteklemektedir. 

            Bu da eğitimde yeni yaklaşımların geliştirilmesi ve uygulanmasını gerektirmektedir. Öğrenmede hem yapısal hem toplumsal hem de mekân açısından farklı yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Bunun yanında öğrenmenin ölçülmesi ve eğitim yönetimi alanlarında hâlihazırda mevcut gelişmeler yanında geleceğe yönelik farklı öngörülerin varlığı dikkat çekmektedir.

            Sorgulamaya dayalı öğrenme ile öğrenciler, kendi öğrenmelerinden sorumlu olarak öğrenme sürecine etki bir katılım göstermektedir. Öğrencilere, gerçek hayattan sunulan bir probleme çözüm yolu geliştirirken bir bilim insanı gibi araştırarak ve keşfederek öğrendiği bilgileri kendi zihninde yapılandırmasına olanak sağlandığı bir öğrenme ortamı sunulmaktadır. Böylece süreç sonunda öğrenciler ulaştıkları çözümleri tartışarak değerlendirmekte ve nihai bilgiyi oluşturmaktadır.

            Sorgulamaya dayalı öğrenmede, öğrencilerin bilimin doğasını anlayabilmeleri için onlara bilimi açıklamak yerine bilimsel bilgiye ulaşma yollarını öğretmek, öğrencilerin araştıran, sorgulayan, eleştirel düşünen, kendi öğrenme sürecini yönetebilen bireyler olarak yetişmelerine olanak sağlamak önemlidir. Bu süreçte teknolojinin sunduğu imkânlardan yararlanmak,  iş birliğine dayalı platformlar ile uluslararası ve çok kültürlü bir eleştirel bakış açısı kazanımını desteklemek önemlidir.

            Bu yaklaşım araştırmacı, sorgulayan, analitik düşünebilen, eleştirel bir bakış açısına sahip, yaratıcı ve kendi öğrenme sorumluluğunu alabilen öğrenciler yetiştirilebilir.

            İş birlikçi çalışma ile öğrenciler, öğrenme sürecinde faaldir ve yaparak yaşayarak öğrenme imkânına sahiptir. Grup çalışmalarıyla bir problemin çözümüne yönelik fikir alışverişinde, bilgi paylaşımında bulunma, ortak çalışma ile çözümler üretme ve sosyal öğrenme fırsatı sunulabilir. 

            Özellikle ulusal ve uluslararası akranlarla kurulacak iş birliği programları ile öğrencilere bir problem durumuyla ilgili farklı bakış açıları geliştirebilmeleri için imkân sağlanabilir.           


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —