Şükrü Karaman


Emekçi ara zamda ısrarlı

Şükrü Karaman


Hükümet ve patronlar her ne denli ara zamma kapıyı kapatsa da milyonlarca emekçi asgari ücretin temmuzda artırılmasında ısrarlı.

Yetkili konfederasyon Türk-İş’in siyasi irade üzerinde bu yönde çalışmalar yürüttüğü, ara zam için girişimlerde bulunduğu belirtiliyor. Ergün Atalay’ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşebileceği ifade ediliyor. Geçen yıllarda asgari ücrete zam düğümü ikilinin yaptığı görüşmelerin ardından çözülmüş, milyonlarca emekçi zamma kavuşmuştu. Bu yıl da neden olmasın? Eğer bu görüşme gerçekleşirse kuvvetle muhtemel ara zam sevinci yaşar milyonlarca emekçi. 

Bazı gazetelerde “hükümetin asgari ücrete temmuzda ara zam yapabileceği, 20 bin TL’ye çıkarılacağı” haberleri dikkat çekti. Kamuoyunun yoğun baskısı, yine Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “sıkı para politikasına” engeline takılır mı bakalım.      

İsviçre’nin Cenevre kentinde süren Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (IL0) 112. Uluslararası Çalışma Konferansı’na delege olarak katılan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ile Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Özgür Burak Akkol’un bir araya gelerek ara zammı değerlendirdikleri ifade ediliyor.   

 Cenevre zirvesinde, konferansa gözlemci olarak katılan Hak-İş, DİSK ile memur sendikaları temsilcilerinin de yer aldığı belirtildi. Zirvede asgari ücretin yanı sıra başta emekçinin ücretini yıl ortasından itibaren kuşa çeviren yüksek vergi dilimlerinin düşürülmesi, kamu emekçileri ve emeklinin temel sorunları gibi genel talepler ele alındı.

Cenevre zirvesinden olumlu sonuç çıkar, temmuzda17 bin 2 TL tutarındaki asgari ücrete zam yapılır mı bilinmez.  Ancak gerçek olan ücretin yüksek enflasyondan ötürü yılbaşından bu yana beş ayda 3 bin 148 TL eridiği, satın alma gücünün dibe vurması.  Asgari ücret Türk-İş’in açıkladığı 18 bin 969 TL tutarındaki mayıs ayı açlık sınırının 2 bin TL gerisinde kaldı. Yılbaşına değin daha da eriyecek.

Hal böyle iken Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, “Asgari ücrete ara zam olursa eski sarmala döneriz. 2-3 ay hep birlikte bedel ödeyerek bu sarmaldan kurtulmamız lazım” demesi emekçiyi şoke etti. Cebi hızla boşalan emekçinin bedel ödeyecek hali mi kaldı? Ara zam olmazsa 7 ay daha mevcut ücretle yaşamaya çalışacak. Asgari ücrete zam yılbaşında yürürlüğe giriyor, işçinin eline şubat ayı başında yeni ücret geçecek. Bu sürede 17 bin TL geçinebilmeyi kim başarabilir ki. Başarabilen olacaksa madalya takılmalı ona can yakanı hayat pahalılığında. 

Asıl özveriyi varsıllar göstermeli, bedel ödemeli. Emekçinin eti budu ne ki ondan bedel ödemesi isteniyor. Doğrusu ayıp ettikleri gibi, emekçiyle dalga geçiyor tuzu kuru patronlar. 

CHP, asgari ücretli ve diğer emekçilerin taleplerini bir kez daha gündeme getirmek için 30 Haziran’da Kocaeli’nde “Emek Mitingi” yapacak. Ana muhalefet partisinin dar ve sabit gelirli kitlenin taleplerine dikkat çekici mitingleri yaz boyunca sürecek.   

    

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593