Şükrü Karaman


Fenerbahçe turnayı gözünden vurdu

Şükrü Karaman


TFF’nin yanlı tutumu ve hakemlerin belirgin hatasından ötürü Süper Lig 2023-2024 sezonunu ikinci sırada tamamlayan Fenerbahçe transferde ilk bombayı Jose Mourinho ile patlattı. 

Bir yanda seçim çalışmalarına yoğunlaşan Ali Koç, yıllardır peşinde koştuğu dünyaca ünlü Portekizli hocayı sonunda ikna etti. Mourinho’nun Kanarya’ya “evet” demesinde ülkedaşı Fenerbahçe Sportif Direktörü Mario Branco oldukça etkili oldu.

Aslında Jose Mourinho’yu ilk kez gündeme getiren 8-9 Haziran’daki genel kurulda Ali Koç’un karşısına aday olan Aziz Yıldırım’dı. Eski Fenerbahçe başkanı Portekizli Hoca’ya ilk teklifi yapan isimdi. Mourinho’nun yeni sezonda takımın başında olmasında efsane başkan Aziz Yıldırım’ın büyük payı var. Eğer o gündeme getirmeseydi büyük olasılıkla başka hocalar öne çıkacaktı.

Ali Koç, Mourinho isminin büyüklüğünü, dünya futbol camiasında sağlayacağı getiriyi gözeterek sessiz ve derin tutumla seçim sonuçlarını beklemeden Portekizli Hoca’yı transfer etti. Aslında hangisi seçilirse seçilsin Mourinho kaçınılmaz aday idi. Bombayı Ali Koç patlattı. Fenerbahçe sonunda turnayı gözünden vurdu.

Jose Mourinho’nun Fenerbahçe’ye evet demesi, Avrupa medyasının manşetlerinde yer aldı. Spor gazeteleri sayfalarında büyük puntolarla haberleştirdi. Kariyeri başarılarla dolu, çok sayıda Avrupa şampiyonluklarını hocası olduğu takımlara kazandıran Portekizli nereye gitse ilgi ile izleniyor. Kuşkusuz Fenerbahçe de yakından takip edilecek Avrupalılar, hatta dünya tarafından. Fenerbahçe daha tanınır hale gelecek.

 Futbol yaşamı tabandan doruğa şampiyonluk kupaları ile örülmüş Jose Mourinho dünyanın sayılı hocaları arasında yer alıyor. Porto, İnter, Manchester United, Roma, Chelsea, Real Madrid ‘de lig şampiyonluklarının yanında 2 kez UEFA Şampiyonlar Ligi, 1 kez UEFA Avrupa Ligi ve 1 kez de UEFA Kupası’nı kazandı. Kariyeri böylesine başarılarla dolu hocaya şapka çıkarılmaz mı, ayakta alkışlanmaz mı? 

Hocalığını üstlendiği Avrupalı takımlar en üst düzey ve kendi liglerinde şampiyonluk rekoru kıran ekipler. Son Avrupa Şampiyonlar Ligi Kupası’nı kazanan Real Madrid ve Manchester United, Porto, İnter, Roma Avrupa’nın deve dişi diye tanımlanan takımları. Birkaçı durgunluk yaşasa da büyüklükleri, tarihi utkuları hiçbir zaman yadsınamaz.

Portekizli şimdi Türkiye’ye yelken açtı.  Artık Fenerbahçe’nin başarısı için yeteneklerini sergileyecek, ter akıtacak. 2014 yılından bu yana şampiyonluk sevinci yaşamayan takım ve taraftar coşku ile ona kucak açtı. Bekledikleri tek şey şampiyonluk özleminin dindirilmesi. Zaten hoca da bu duygu ve amaçla geldi.  Portekizlinin oyunu okuması, deneyimi, karizmatik yapısı ve kariyeri ile beklentileri karşılaması kuvvetle muhtemel. 

Fenerbahçe’nin mevcut kadrosu son derece yetenekli, Avrupa’da kendisini kanıtlamış deneyimli oyunculardan oluşuyor. Galatasaray ile sürdürülen şampiyonluk savaşımı yukarıda vurguladığım gibi TFF ve hakem hataları nedeniyle ikincilikle sonuçlandı. Kuşkusuz iç sahada Trabzonspor yenilgisi, Samsunspor ve Alanyaspor eşitliği, dış sahada hakemin can yakan son dakika penaltı kararı ile Sivasspor ve Konyaspor karşılaşmalarında yitirilen puanlar çok istenilen şampiyonluğu engelledi.

İsmail Kartal, Fenerbahçe için elinden geleni yaptı. Lakin birçok maçta hatalı ilk 11’i sahaya sürmesi, oyuncu değişikliklerinde geç kalması, hatta yanlış değişiklik yapması ve ligin sonuna doğru yıldız oyuncularla yaşadığı sorunlar görmezden gelinmeyecek yanlışlardı. Hele Avrupa Konferans Kupası’nı kazanan Olimpiakos’la Yunanistan’da yapılan ilk maçta yıldız oyuncuları kulübeye çekip, yedek ağırlıklı takımı sahaya çıkarması ve sonucunda gelen yenilgi, Avrupa’ya veda. Belirgin hataları da unutmamak gerek. Tamam İsmail Kartal, Fenerbahçe’nin çocuğu ama taraftarın da artık dayanacak ve şampiyonluk bekleyecek gücü kalmadı.

İşte bundan ötürü dünya hocası Jose Mourinho’nun Fenerbahçe’ye gelmesi çok önemli ve olumlu. Avrupa’da şampiyonluklar yaşamış Portekizli 3-4 yeni oyuncu transferi, baskın karakteri ve yeteneği ile Fenerbahçe’ye yeni sezonda beklediği şampiyonluğu getirebilir. Süper Lige de renk katacağı, heyecanlandıracağı belli. Sonuçta kim ne derse desin dünya yıldızı bir hoca Türkiye’de boy gösterecek.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593