MUSA Ö. KIROĞLU

Tarih: 06.08.2024 09:44

Hani Ünye Limanı büyütülüyordu!

Facebook Twitter Linked-in

Ünye Limanı, Ordu’nun 2012 yılında Büyükşehir olmasıyla mülkiyeti Büyükşehir’e geçti.

Büyükşehir’in Kurucu Belediye Başkanı Enver Yılmaz, 2016 yılında Ünye Port projesi hazırlattı. Limanı uluslararası liman yapma çalışması başlattı. Ancak görevden alındı, çalışma durdu.

2019 yılında Büyükşehir Belediye Başkanı olan Mehmet Hilmi Güler de boş durmadı. 2021 yılında liman ile ilgili olarak kapsamlı bir proje açıkladı.

Sn. Güler’in, Büyükşehir Belediyesi sitesinde Ünye Limanı ile ilgili 2021 yılında başlatılan çalışması nasıl ifade ediliyor bir bakalım…

Yazının başlığı; 

“ÜNYE LİMANI’NDA BİR İLK GERÇEKLEŞECEK”

Yazıdan alıntı şöyle;

“Ordu Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Mehmet Hilmi Güler öncülüğünde Karadeniz’e sınırı olan 6 ülke limanından daha büyük ve tüm Karadeniz kıyısında lider hale gelecek bir liman ortaya çıkarmak amacıyla çalışma başlattı.

Bu kapsamda limanın 1 tane olan rıhtımı 4’e çıkarılacak. Halen 6.5 metre derinliğe sahip mevcut yükleme-boşaltma rıhtımının yanına 8 metre derinliğe sahip ikinci bir rıhtım inşa ediliyor. Bu çalışmanın tamamlanmasıyla açıkta bekleyen gemi sayısı düşecek.  Bunun ardından limanın derinliğinin arttırılması ve yüksek tonajlı gemilerin gelebilmesi amacıyla zemin taraması yapılacak. Bu çalışma ile limanın derinliği 10 metreye çıkarılacak.

Limanın kapasite artırımını sağlamak ve geleceğin konteyner limanını ortaya çıkarmak amacıyla mendireğin bulunduğu kısımda dolgu çalışması başlatıldı. Ünye Port’un ilk ayağı olan 380 dönümlük alanın ilk etapta 80 dönümlük alanı doldurulacak. Bu 80 dönümlük alanda konteyner, silo depoları, Ro-Ro alanı, dökme yük ve depolama alanı inşa edilecek.

OBB, liman işletmeciliğinden elde edeceği tüm gelirleri yine limanın gelişmesi ve yeni yatırım alanları için harcayacak. Böylelikle elde edilen gelir yatırıma dönüştürülecek. Limanın gelişmesiyle birlikte gemi yükleme boşaltma sayısı ve kapasitesi artacak, ayrıca nakliye ve taşıma alanında yeni iş imkanları ortaya çıkacak. 1.5 yıllık süre içerisinde tamamlanması beklenen bu çalışmalarda 50 milyon lira yatırım yapılacak.

Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından limanın devamı olarak Ünyeport Projesi kapsamında daha açık alana yaklaşık 2500 metre uzunluğunda mendirek inşa edilecek. Derinliği 14 metre olacak limanda rıhtım sayısı arttırılacak. Ünye, Ordu ve Türkiye’nin prestij projelerinden biri olacak Ünye Konteyner Limanı (Ünye Port), tüm Karadeniz Bölgesini etkileyecek ve Türk cumhuriyetlerine hizmet verecek konteyner limanı haline getirilecek.”

**********         ***********          **********

Yıl 2024, aradan 3 yıl geçti.

Peki, ne yapıldı limanda?

Yukarıdaki açıklamada deniyor ya; “Ünye Port’un ilk ayağı olan 380 dönümlük alanın ilk etapta 80 dönümlük alanı doldurulacak.”

İşte bu alanda yaklaşık 50 dönüm ham dolgu yapıldı. 

Bir de mevcut rıhtım 130 metre uzatıldı. Bir miktar dip taraması yapıldı.

Hepsi bu kadar…

Görüldüğü gibi limanda yeterli çalışma yok.

Türkiye, Basra Körfezi’nden başlayan Irak’tan ve Avrupa’ya uzanacak Kalkınma Yolu… Diğer taraftan Orta Asya üzerinden Azerbaycan-Zengezur Koridoru ile devam edip ülkemizden yine Avrupa’ya uzanacak büyük yol projeleri için harıl harıl çalışıyorken…

Bu yollara bağlanmak için ülkemizin dört bir yanından şehirler plan üzerine planlar yaparken Ordu niye duruyor? Ordu Büyükşehir Belediyesi neden sus-pus?

Bilmiyorlar mı ki başta Rusya olmak üzere Karadeniz ülkeleri  Türkiye’den Avrupa’ya, Basra Körfezi’ne, Asya’ya, Afrika’ya uzanacak bu yollara ulaşmak istiyor.

Yine bilmiyorlar mı ki bu ülkeler için en kısa ve en doğru ulaşım noktası Ünye Limanı…

Sn. Güler, ileri görüşlü-vizyonu derin bir mühendis, değerli bir teknokrat.

Böyle bir konuyu görmüyor olması imkansız…

Ama nedense sessiz ve hareketsiz…

Eğer varsa bir çalışması ki kendisinden bu bekleniyor… Açıklasın, bilelim… Böylesine tarihi bir fırsatı kaçırmadığımızdan emin olalım.

*********         *********         **********

Kalın sağlıcakla…

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —