Namıdiğer “Hocaların Hocası” merhum Ünyeli Ömer Çam, ilçemizde resmi lise açılışına izin verilmediğinden öğretmenlikten, yani devlet memurluğu görevinden istifa etmiş… 1963’te Özel Ünye Lisesini açmıştır.
Özel Ünye Lisesi, bir yıl sonra resmi statü kazanmış… Ünye Lisesi olarak eğitimine devam etmiştir.
Fatsa’da, Terme’de, Akkuş’ta lisenin olmadığı o yıllarda Ünye Lisesi, “bölge lisesi” olarak hizmet vermiş… İlk mezunlarını verdiği 1966 yılından sonraki yıllardaki binlerce mezunuyla ülkemize çok değerli katkılar yapmıştır.
Ben Ünye Lisesi adını ilk kez 1966 yılında ortaokula başladığımda görmüştüm. O yıllardaki Ünye Ortaokulu, bugünkü Meçhul Asker Ortaokulunun olduğu yerdeydi. Aynı binada Ünye Lisesi de eğitim veriyordu. Binanın giriş kapısında Ünye Lisesi yazılı mermer tabela takılıydı. O tabelanın fotoğrafı arşivlerde mevcut. Zaman zaman sosyal medyada yayımlanıyor. …
Ünye Lisesi, 1969 yılında bugünkü binasına taşındı, hala orada eğitim vermeye devam ediyor.
Ancak, o efsane eğitim kurumuna karşı yarım asır sonra öyle bir kötülük yapıldı ki… Akılla, izanla tarifi yok!
Bakın kötülük nasıl yapıldı?
2013 yılında adı değiştirildi Ünye Lisesinin, Ünye Mustafa Rakım Anadolu Lisesi oldu.
Niye değiştirildi? Adına niye Mustafa Rakım adı eklendi?
Denildi ki; “Düz liseler” Anadolu Lisesi kategorisine alınırken ad değişikliğine gerek görüldü. Mustafa Rakım adı da o sırada eklendi.
Böyle bir değişiklik ve ekleme mutlaka gerekiyor muydu, derseniz?
Gerekmiyordu. Çünkü o sırada Ordu Lisesi dahil ülkemizdeki çok sayıda lise, eski adlarıyla kaldı.
Görüyorsunuz değil mi, efsane bir eğitim kurumuna, tarihi bir değere yapılan kötülüğü…
Ayrıca, 1966 yılından 2013 yılına kadar 50 yıl boyunca buradan mezun olmuş… Diplomalarında “Ünye Lisesi Mezunu” yazanların içine düşürüldüğü boşluğu düşünebiliyor musunuz?
Sorsalar hangi liseden mezunsun diye? Ünye Lisesi diyecekler… Ama yok böyle bir lise!
Bende Ünye Lisesi mezunuyum. Anlatamıyoruz ne yazık ki hangi okuldan mezun olduğumuzu… Maalesef bu duruma düşürüldük!
Ünye Lisesine bu kötülük yapılıyorken diğer taraftan yine bir tarihi Ünye değerine… Hattat Mustafa Rakım Efendiye yapılan saygısızlık ise, üstüne üstlük bir saygısızlık örneği...
Anıldığı her yerde… Yazıldığı her belgede, kitaplarda… Arşivlerde, kütüphanelerdeki adı Hattat Mustafa Rakım Efendi olarak geçen… Böyle bilinen, bu ad ve unvanla tanınan o büyük değere yapılan saygısızlık inanılır gibi değil…
Hattat Mustafa Rakım Efendi adı, Ünye Lisesinin adına eklenmiş. Ancak bakalım nasıl eklenmiş… Hattatı atılmış, Efendisi atılmış… Sadece Mustafa Rakım olarak eklenmiş.
Tarihi bir Hat Ustasına… Osmanlı tuğralarında kullandığı hat sanatıyla zirve yapmış bir sanatkara, Ünye’mizin müstesna bir değerine saygısızlık ancak bu kadar yapılabilir!
Kısacası hem Ünye Lisesine hem Hattat Mustafa Rakım Efendi’ye çok yazık edilmiş… Çok büyük saygısızlık yapılmıştır.
Neyse ki bir ses yükseldi… Ünye Lisesi adının geriye verilmesini isteyen gür bir ses…
Kurban Bayramının 3. Günü, Ünye Lisesi Mezunları Geleneksel Pirinçli Gününde buluşan okul mezunları, ismiyle müsemma bildikleri okullarına adının yeniden verilmesi için çalışma başlattı.
Bu arada bir sevindirici haber de Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’dan geldi.
Belediye Başkanımız okulumuza adının yeniden verilmesinden yana olduğunu… Hattat Mustafa Rakım Efendi adının yeni yapılan Kültür Merkezinde yaşatılarak ki doğrusu da budur, Ünye Lisesi adının okula yeniden verilmesinin doğru olacağını ifade etmiş.
Gelişmelere bakılırsa eğitim hayatımızda müstesna bir yeri olan… Yaşanan hatıralarla binlerce mezununun gönlünde taht kuran eşsiz tarihi değerlerimizden lisemiz, adına yeniden kavuşacak.
Burada şunu da ayrıca dile getirmek istiyorum. Ünye Lisesi, merhum Ömer Çam’ın memurluktan istifa etme fedakarlığı göstererek kurduğu bir eğitim yuvasıdır.
Hocamızın adı hiç alakası olmadığı Ünye’deki TOKİ Ortaokuluna verildi. Ömer Çam’ın adının TOKİ’nin yaptırdığı ortaokulla ne alakası varsa… Bu da çok yanlış bir seçim maalesef…
Doğru olanı, Ünye Lisesi bahçesinde uygun bir yere Ömer Çam Hocamızın bir büstü, büstün kaidesine ise lise tarihini anlatan bir kitabenin yerleştirilmesidir.
Bu konuyu da gündeme almamız gerektiğini düşünüyor, öneri olarak sunuyorum.
********** ********** **********
Kalın sağlıcakla…