FATMA CANBULAT ERDEM

Tarih: 30.03.2024 09:00

Her Daim Genç

Facebook Twitter Linked-in

Yaşlı ne zaman oluruz? Kime göre yaşlı? Bir yaşındaki çocuğa göre 5 yaşındaki çocuk da YaşLı değil midir? 4 yaş daha almıştır ona göre. Kendimizi kalıplara sokmaya çok mu meraklıyız? 20 yaşlarında bile çok yaşlı hisseden de gördüm, 91 yaşında hala genç kız enerjisinde olan da. Hayatın seçimlerden ibaret olduğunu düşünürüm her zaman, sen neye inanmak istersen, neyi seçersen Dünyan da ona göre şekillenir. Sabah aynada yüzündeki çizgilere, saçındaki aklara odaklanıp, “Nasıl da yaşlandım, ah gençlik gerilerde kaldı” diye de düşünebilirsin. “Çok şükür bu yaşa geldim hala genç ve güzelim, sağlıklıyım, enerjim var, bir yürüyüş yapayım kendime gelirim” dersen güne güzel başlarsın ve kendini genç hissedersin.

 

Hafızanın zayıflaması, unutkanlık, bedenindeki fiziksel ağrılar, duruş bozuklukları gibi pek çok şey kültürümüzde yaşlanma olarak görülüyor. Ancak, zihnimizin beden üzerinde çok büyük bir etkisi olduğu çeşitli araştırmalarla kanıtlanmış durumda. Yaşlanma kavramı insanın algısıyla ilgili bir durum olmasının yanında, çevrenin size yaşınız ve davranışlarınız konusunda yakıştırdığı kalıplarla da alakalı. Bir kişinin düşünceleri, tutumları, davranışları, bedeni ve fiziksel sağlığı ile bağlantılı. Bu nedenle sağlıklı hissetmek için, her zaman zihin ve beden arasında dengeli ve pozitif bir bağ kurmamız önemli.

 

Bir subayın terfi aldıkça artan, yıldızlı apoletleri gibi bir rütbedir bizim toplumumuzda yaşlılık. İtibar teslimidir bir nevi yaşlılık, bu göreve bir çoğumuz gönüllü oluruz. 

 

Çocuk, genç, yaşlı olarak sınıflara ayırmasak da her yaştakini, İNSAN olarak görebilsek hiç  sorun kalmaz. Bu bilinçle yaşı kaç olursa olsun, sevgi ve saygıyı eksik etmesek, hassas ve duyarlı olabilsek, ruh ve beden sağlığı yerinde insanlarla dolu bir toplum olmaz mıyız? Çocuklara da en az yaşlılara gösterdiğimiz saygıyı göstermemiz gerektiğini anladığımız an, bu sınıflandırmaların kalkacağını düşünüyorum. 

 

Her daim genç, sağlıklı, enerjik olmamız ve uzun yıllar kaliteli bir hayat yaşamamız mümkün. Yeter ki, sen iste, inan ve harekete geç. Yaşlandım diye köşede oturmak yerine hayata karış, her gününü programla, kendine değer ver. Hayatta seni mutlu eden şeylerin listesini yaparak başlayabilirsin, hemen eline kalemi kağıdı al ve ilk on maddeyi sırala. Sonra sırayla bu maddeleri her gün uygula. Ne demişler “sağlığı olanın umudu, umudu olanın her şeyi vardır.” 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —