DİYETİSYEN EBRU ZEYNEP ÇÖP


Hipertansiyonda Beslenme

Diyetisyen


Tansiyon kanın damardan geçerken gösterdiği dirençtir. Hipertansiyon ise bu direncin yüksekliği (140/90 mmHg ve üzeri) anlamına gelir ve son zamanlarda hızla artmıştır. DASH diyeti, Amerika’da Ulusal Sağlık Enstitüsü tarafından yapılan çalışmalara bağlı olarak ilaç kullanmaya gerek kalmadan hipertansiyon problemini tedavi etmek ve önlemek için geliştirilmiştir.

DASH diyeti sebzeler, meyveler, tam tahıllar, balık ve tavuk, sert kabuklu yemişler, kurubaklagiller ve düşük yağlı süt ürünlerinden oluşur. Bu besinler potasyum, magnezyum, kalsiyum, posa ve protein gibi besin ögeleri açısından zengindirler. Böylelikle sodyumun, doymuş yağın ve kolesterolün azaltılmasını da öneren DASH diyeti ile tansiyonun azaldığı gösterilmiştir.

DASH diyetinde şeker, kurabiye, fıstık, cips, asitli ve gazlı içecekler yasaklanmıştır. Buna bağlı olarak kalori düştüğünden kilo verme oranı da artmaktadır.

Bu diyette en önemli noktalardan birisinin sodyum alımının kısıtlanmasıdır. Peki sodyumun az alınması için ne yapabiliriz?

-Paketli yiyecekler alırken etiket okuyarak sodyum içeriğinin potasyum içeriğinden düşük olanları alabiliriz.

-Konserve edilmiş besinlerden, fast food tarzı yiyeceklerden, yemeye hazır olan etlerden uzak durmalıyız.

DASH diyeti hipertansiyonun yanında osteoporoz (kemik erimesi), kanser, kalp hastalıkları ve şeker hastalığına yakalanma riskini de azaltmaktadır. DASH diyeti kilo verme amaçlı bir program olmasa da, bireyleri sağlıklı yiyeceklere yönlendirdiği için bu diyeti uygulayınca fazla kilolarınızdan kurtulmanızda mümkün olabilir.

Hipertansiyonda Beslenme İle İlgili Öneriler:

-Meyveler, içerdiği posa ve potasyum sayesiyle hipertansiyon kontrolünde yardımcıdır. Sebze ve meyve tüketiminin günde 4-5 porsiyon olması yeterlidir.

-Kalsiyum, hipertansiyon kontrol için gerekli bir mineraldir. Bu nedenle az yağlı süt ve süt ürünleri tüketmeniz fayda sağlayacaktır.

-Ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar magnezyum açısından zengindir. Hipertansiyonun beslenme tedavisinde yardımcı olurlar.

 Tüm bu besinler hipertansiyonu düşürmeye yardımcı olsa da tüketiminde porsiyon kontrolü çok önemlidir. Aşırı tüketiminden kaçının.

-Yemek masalarınıza tuz koymayın, yemeklere eklememeye özen gösterin.

-Düzenli yapılan egzersiz kan basıncının düşmesinde yararlıdır.

Hipertansiyon birçok hastalığa yol açmaktadır. Beslenme düzenine dikkat ederek tansiyon problemi yaşamadan sağlıklı bir hayat sürebilirsiniz. Size özel en sürdürülebilir bir diyetle sağlık problemlerinizden kurtulmak için Ünye Kent Gazetesi aracılığıyla ve 0533 255 83 95 numaralı telefondan iletişime geçebilirsiniz.

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593