FATMA CANBULAT ERDEM


Hoşçakalın


86 yaşında hayatını kaybeden usta tiyatro oyuncusu Genco Erkal çektiği bir videoda şöyle diyor; “Çok küçük yaşta ben hayattaki yerimi keşfettim ve asıl sahne üzerinde yaşadığımı fark ettim, bunun bilincine varınca uzun bir yolculuğa çıkıyorsun. Ömür boyu sürecek bir maraton bu, bir etap bitiyor öteki başlıyor, hep daha iyisini yapabilirim daha iyisini yapmalıyım diyorsun. Önemli olan her zaman alçakgönüllü olmak, yapmacıksız, dürüst olmak, içten ve tutarlı olmak, her zaman yürekten inanarak işini aşkla tutkuyla yapmak.”

Mekânı cennet olsun, gerçek bir sanatçı ve insan gibi bir insan olduğunu bu sözlerle belli etmiş zaten değil mi? Ne kadar önemli yaptığı işi aşkla yapmak; söylenmeden, şikâyet etmeden, nasıl daha iyi olabilirim diye düşünerek yapmak. Ömür boyu sürecek bir maraton bu diyor; hep daha iyisini nasıl yapabilirim? Yaşın kaç olursa olsun bu soruyu kendine sormak ve hayatını buna göre düzenlemek çok kıymetli.

Hayattaki yerini keşfedemeyen, kendini sevmeyen, sürekli şikâyet eden mutsuz insanlar dolayısıyla bizleri de olumsuz etkiliyor. Oysaki Genco Erkal gibi hayat amacını küçük yaşta keşfedip, kendini tanıyan ve hayat yolculuğunda zarafetle yol alanlar bize de ışık oluyor. Onların açtığı o ışıklı yolda bizler de, aynı şevk ve umutla yürümeye devam ediyor; o meşaleyi elden ele geçiriyoruz.

Çok küçük yaşlarda duymuştum “ne iş yaparsan yap en iyisini yap” nasihatini. Uzun yıllar çalıştığım Bakanlık’ta, çay ve temizlik işlerine bakan bir bey vardı; sabah erkenden çayı demler, çay ocağını tertemiz yapar, güler yüzle bizi karşılardı. O ne zamanki bizim birimden başka yere verildi, yerine başka biri geldi hepimiz onun kıymetini ve işini aşkla yaptığını anladık. Yerine gelen bey, işleri ona zülüm verir bir yüz ifadesi ile yapar, memnuniyetsizliği beden dilinden anlaşılırdı.

Dürüst, yapmacıksız, faydalı, alçakgönüllü bir hayat sürmenin önemini bize, adeta dantel gibi emekle işlenmiş yaşam yolculuğuyla gösteren tüm sanatçılara selam olsun.

Videonun sonunda Genco Erkal, Nazım Hikmet’in Veda şiiri ile sesleniyor;

Hoşça kalın

dostlarım benim

hoşça kalın!

Sizi canımda

canımın içinde,

kavgamı kafamda götürüyorum.

Hoşça kalın

dostlarım benim

hoşça kalın…

Resimlerdeki kuşlar gibi

dizilip üstüne kumsalın,

mendil sallamayın bana.

İstemez…

 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593