ARİF TAKICI

Tarih: 28.09.2024 10:22

İyilik İlacı

Facebook Twitter Linked-in

İyilik bir ilaçtır. Bunu bilimsel veriler de teyit etmektedir.

İyilik yaptığınızda benliğinizde bir ferahlık, mutluluk ve huzur hissedersiniz. Bu durum ise daha dingin olmanızı sağlar.

 Ama iyilik yapmakta önce kendimizden başlamak gerek. Kendimize iyilik yapmazsak başkalarına iyilik yapmakta iyilik bankamızda sermaye kıtlığı hâsıl olur.

Tabi iyilik deyince çoğunlukla maddi boyut akla gelir. İnanın iyilikte maddi durum en son gelen kavramdır. 

Maddi durum gereklidir, ancak mutluluğun taşıyıcı kolonları daha başka argümanlardır.

 İyilik yapmak için bazen basit davranışlar fazlasıyla yeterli olabilmektedir.

 Örneğin: Karşılaştığınız insanlara tebessümle selem vermek- İyi bir dinleyici olmak,  özellikle yaşlı insanları sabırla dinlemek – Trafikte kurallara uymak ve başkalarına nezaket göstermek – küçüklere ilgi göstermek – aile bağlarını güçlü tutmak – komşulara ilgi alaka ve yardımlaşmada yakınlık göstermek – cömert olmak ihtiyaç sahiplerine yardım etmek – görgü kurallarına riayet etmek, mutluluk reçetesindeki bazı ilaçlardır.

 Hong Kong üniversitesinde yapılan incelemede 198 binden fazla kişinin verileri incelendi. Araştırma iyilik, cömertlik üzerineydi. Çıkan sonuçlara göre planlı olarak iyilik yapmak elbette insanın kendisini iyi hissetmesini sağlıyor. Ancak plansız iyilikler yapmak insanın daha mutlu olmasını sağlıyormuş… Örneğin, elinde yük olan birinin taşımasına yardım etmek, karşınıza çıkan bir ihtiyaç sahibine yardım etmek, yere düşen birini kaldırmak, yaşlı birine ya da bir bayana toplu taşımada yer vermek… Yani gerekli olan sosyal iyilikleri yapmak insanın oldukça mutlu olmasını sağlıyor.

ABD’de yapılan bir araştırmada fedakâr, yani karşılık beklemeden iyilik yapanların diğerlerine göre uzun yaşama ihtimalleri daha yüksek oluyormuş.

 Bir araştırmada tansiyon hastası olan iki gruba harcamaları için para verildi. Verilen paraları başkaları için harcayan gruptakilerin tansiyonlarının daha dengeli olduğu saptandı.

Yine bir deneyde bir gruba sabah saatlerinde harcamaları için para verildi, bu paranın akşam saat 17.00’ye kadar harcamaları istendi.  Parayı ihtiyaç sahiplerine bağışlayanların kendilerini daha mutlu hissettikleri görüldü.

 Ne güzel söylemiş düşünen: İyiliğe iyilik her kişinin karı, kötülüğe iyilik er kişinin Karı. şeyh Edebali.

İyilik insanın emniyet kemeridir.

İyilik erdemin büyüdüğü güneş ışığıdır.

İyilik hiçbir zaman boşa gitmeyen bir yatırımdır. Henr David.

İnsan hayatında yaptığı iyilikler kadar mutlu olur. Şahabdin Ahmed.

Güneş ışık ve sıcaklık vermek için kendisine yalvarılmasını beklemez. Sen de güneş gibi ol, beklenilen iyiliği senden istenilmeden yap….Eric teos.

 Günümüzde iyilik yapmanın azaldığını düşünmeyin! Günümüzde kötülük çok artmış gözükse de, iyiliğin dünyada halklar arasında oldukça yüksek olduğunu söylemek abartı olmaz.

 Ancak iyilik yapma melekemizi ve refleksimizi geliştirmek için, her türlü olay karşısında soğukkanlı düşünmek, hadiselerin sadece kötü yanlarını değil olumlu yanlarını görmek ve kendimizi sevmemiz lazım. 

Yani kendimize de iyilik yapmamız lazım… Kendisine sürekli kötülük yapan ve hep negatif düşünen biri nasıl iyi düşünür iyilik yapabilir ki? 

 İyiliği yaymak kolay mıdır? Asla! Kötülüğü yaymak ise çok kolaydır… Bulaşıcı hastalık gibi o kadar hızlı yayılır ki şaşar kalırsınız. 

İnsanlığın selameti için kolay yayılan kötülüğü değil, zor yayılan iyiliği desteklemek ve yaygınlaştırmak gerek. Ne diyelim… İyi düşünelim iyi olsun. İyi günler


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —