UZM. DR. ALİ COŞKUN


Kırsal alanlarda zaman zaman kullanılan kontamine olmuş kuyu ve kaynak suları, ishal salgınlarının nedeni olabilir !


Son aylarda taşkın yağışlar ve ardından ishal vakaları acil servislere başvurmaktadır. Bu vakaların su kaynaklı olduğu kanaatiyle iki husus dikkati çekmektedir. Deniz suyu bulaşları ve içme suyu veya kullanma suyu bulaşları. 

Acil servise başvuran ishal vakalarının yaklaşık % 80’ni kırsal kesimden gelmektedir. Bu durumda da kırsal kesimin su kaynağının ‘’ne kadar temiz olduğu’’ önem kazanmaktadır. 

Ülkemizin resmi kurumları ( Belediye , OSKİ vs. ) bilgisinde açılan ve her yıl düzenli olarak takip edilen ve belli periyotlarla bakımları yapılan su kuyuları düzenli takip altında iken, izinsiz açılan su kuyuları genellikle bakım ve takipleri yeterince yapılmayan su kaynaklarıdır.

Bilindiği gibi kuyu suyu, kaynak suyu, şehir suyu ve ticari ambalajlı su, en temel ana su kaynaklarımızdır. 

Özellikle kırsal kesimlerde çoğunlukla kaynak suyu veya kuyu suyu kullanımı olabilmektedir. 

Kuyu suyu, genellikle yer altından doğrudan çekilir ve doğal mineraller açısından zengin olabilir fakat, bulaşıcı hastalıklar, kanalizasyon ve kimyasal toksik maddelerin bulaşması ve ağır metaller açısından da risk taşıyabilir. 

Kuyu Suyunun güvenilirliği hiçbir zaman garanti olamaz.

Kuyu suyunun güvenilirliği, her altı ayda bir yeterli kuyu bakımı ve bakım için alınacak teknik servise bağlıdır ancak bu bile sizi sağlıklı su içmeniz yönünden tam bir güvence altına alamaz.

Kuyu suyunu kirletebilecek veya kontamine edebilecek birçok şey vardır, bunlar arasında su kaynağınıza düşen ölü bir hayvan, termik-nükleer santrallerden yayılan toksik partiküller ve radyasyon, septik sistemlerden gelen atık sular vb. bulunur.

İşte bu yüzden, kuyu suyunuzu düzenli olarak test ettirmek ve kimyasallar, ağır metaller ve mikroorganizmalar gibi kirleticilerden arındırılmış olduğundan emin olmak çok önemlidir, aksi takdirde en hafifi ishal olan hastalıklar kapıdadır.

Mikroplar, Bakteriler, yüzeysel duvarlar veya hasar görmüş kuyu duvarları yoluyla kuyu suyunuza erişebilir. 

Kontrolsüz kuyu suları kırsalda kullanılmamalıdır. Özellikle bir bölgeden devamlı gelen ishal vakaları oluyorsa, buna dikkat edilmeli, sular kaynatılıp soğutularak içilmeli, ticari ambalajlı sular içilmeli, yemeklerde, çay – kahve içiminde de bu sular kullanılmalıdır. Özellikle sebze ve meyvelerin yıkanmasında da bu ticari temiz sular kullanılmalıdır. Vücudun temizliği de ishal salgını zamanlarında, mümkünse kuyu ve kaynak suyu kullanılarak vücut temizliği yapılmamalıdır.

Bu bakımdan, şehir suyu, kuyu suyundan daha kullanışlıdır çünkü endişelenmeniz gereken hususlar daha azdır.

Diğer taraftan, şehir şebeke suyu genellikle florür, klor, kloramin ve diğer sert kimyasallarla işlenir. Bu zararlı kimyasallar, yüksek dozlarda kullanılırlarsa ( Klor, su içindeki organik ve inorganik elementlerle reaksiyona girerek haloasetik asitler ve Trihalometan gibi vücut için zararlı bazı yan ürünler oluşturur. ) sağlık riskleri oluşturabilir, ama bu konumuz dışı.

Şehir suyu ise belediye tarafından işlemden geçirilen su’dur, genellikle klorlama gibi dezenfeksiyon yöntemleri kullanılır, suyun doğal tadı bu işlemlerle değişebilir, sık sık görevli personeller tarafından takip ve kontrol edilir. Bazen şehir suyu hatlarında da çatlaklar, ana boru arızaları ve şehrin su tesisat sisteminin zamanla deforme olması ve buradan kaynaklanan dış bulaşmalar, suyu septik veya kimyasal kirletme durumları olabilmektedir. Bu bulaşmanın zemin hazırlayıcısı, sel suları sonrası, yeraltı kazma işlemleri vs. olabilir.

Şehir suyu kaynağı, kuyu suyuna kıyasla özellikle kentsel alanlarda daha yaygındır. Eğer çok kırsal bir bölgede yaşamıyorsanız, şehre yakın köydeki veya kırsaldaki mahallenizdeki evinizin şehir su hattına bağlanmış olma ihtimali de yüksektir.

Doğal afetler gibi olaylar, şehrin suyunu büyük ölçüde kirletebilir. Bunu çözmek için, su, ekipman ve boruların tedavi edilmesi gerekir ve su tekrar kullanım için güvenli kabul edilene kadar uzun bir süre geçebilir. Bu durumlarda da : Sular kaynatılıp soğutularak içilmeli, ticari ambalajlı sular içilmeli, yemeklerde, çay – kahve içiminde de bu sular kullanılmalıdır. Özellikle sebze ve meyvelerin yıkanmasında da bu ticari temiz sular kullanılmalıdır. Vücudun temizliği de ishal salgını zamanlarında, mümkünse mikroplardan arındırılmış olduğu emin olunan sular kullanılarak yapılmalıdır.

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593