ARİF TAKICI


Kurban

Güncel


Kurban bayramının arifesi olan bu gün yarınki bayramın heyecanı, kurban hazırlığı kabir ziyareti ile geçireceğimiz gündür. 

Sahi nedir kurban? Buradaki ilahi mesaj elbette Allaha yaklaşmaktır. 

Mekke’de daha önceleri hac zamanı kesilen binlerce kurban zayi ediliyordu. 

Ancak günümüzde İslam ülkelerinin işbirliği sayesinde Mekke’de kesilen kurbanlar soğuk hava depolarında muhafaza edilerek soğutuculu uçak ve tırlarla fakir ülkelere gönderilmektedir. 

Bazı hayvan sever guruplar ve özellikle Bazı batılılar kurban kesilmesi usulünün hayvana eziyet olduğunu dile getirerek eleştirmektedirler. Ama kesilen kurban etlerinin nadir et gören insanlara ulaştırıldığını, kendilerinin ise o acıdıkları hayvan etlerini yemekten obez olduklarını unutmuş görünüyorlar. 

Kurban sadece bir hayvanı kesmek, etinden yemek mesajı vermez insanlara. 

Kurban teslimiyeti, sevgiyi ve merhameti, paylaşmayı, düşünmeyi, kavramayı,  kurban mana itibarıyla bağlılığı, vefayı, sahiplenmeyi, bir olmayı öğretir insanlara. 

Anneler neden kurban olayım der evlatlarına? Çünkü anne için evlat Allahtan ve peygamberden sonra gelen en önemlidir, onun için canını verir. Ama anne için evlattan daha önde gelen, hatta onun için evlattan bile vazgeçebileceği bir kavram vardır… O da vatandır. Türk annesi vatan söz konusu olduğu vakit evlattan bile vazgeçer. Onun için bu toprakların adı Anadolu’dur. 

Evladı gerekirse Vatana kurban vermek…  Tıpkı Hz İbrahim’in Oğlu İsmail’i Allaha kurban etmeye kalkışması, Hz Hacer’in ise buna rıza göstermesi gibi.  Bunun tarifi yoktur. Bunu ancak vatansever münevver bir anne anlar. 

Annelerin kına yakarak savaşa kurban gönderdikleri kınalı kuzuların şahadetiyle vatan olmuştur bu topraklar. 

Kınalı Aliyi bilir misiniz? Anasının vatana kurban gönderdiği kınalı Ali: Komutan sorar. Adın ne senin evladım? Ali. Nerelisin? Tokat Zile’denim komutanım. 

Peki, evladım bu kafanın hali ne? 

Anam cepheye gelirken kına yaktı komutanım. 

Neden? 

Bilmiyorum komutanım. 

Peki, gidebilirsin kınalı Ali… 

O günden sonra herkes ona kınalı Ali der.  

Ali bir gün ailesine mektup yazmak ister. Yazmayı bilmez. Arkadaşına yazdırır.  

Sevgili anne babacığım, ellerinizden öperim. Ben burada iyiyim. Kız kardeşini, köydekileri sorar. 

Anacığım, kafama kına yaktın, burada arkadaşlarım ve komutanlarım benle hep dalga geçtiler. Sakın kardeşim Ahmet’te de yakma, onla da dalga geçmesinler, ellerinden öptüm. 

Kınalı Alide dâhil Çanakkale’de kınalı Alinin bölüğünden kimse sağ kalmaz, hepsi şehit olur. 

Aradan zaman geçer. Kınalı Alinin ailesine yazdığı mektubun cevabı gelir.  

Komutanları buruk ve gözleri dolu mektubu açıp okumaya karar verirler. 

Babası anlatır Alinin: Oğlum Ali nasılsın iyi misin? Gözlerinden öperim selam ederim. Öküzü sattık paranın yarısını sana, yarısını da cepheye gidecek kardeşine veriyoruz. Şimdi öküzün yerine tarlayı ben sürüyorum, zaten artık zahire yede fazla ihtiyacımız olmadığı için yorulmuyorum da. Siz sakın bizi düşünmeyin, iyiyiz biz. Oğlum Ali, ananın sana söyleyecekleri vardır. 

 Oğlum Ali, yazmışsın ki kafamdaki kınayla dalga geçtiler kardeşime de yakma demişsin. 

Kardeşine de yaktım. Komutanlarına ve arkadaşlarına söyle seninle dalga geçmesinler. 

Bizde üç şeye kına yakarlar. 1- Gelinlik kıza; çocuklarına kurban olsun diye. 2 – Kurbanlık koça; Allaha kurban olsun diye. 3 – askere giden yiğitlerimize vatana kurban olsun diye. 

Bu vatan için oğlunu kurban eden analar oldukça, bu vatan için kurban olacak kadar vatansever yiğitler oldukça bu vatana kimse saldırmaya cesaret edemez. 

 Mübarek kurban bayramınızı tebrik eder, sağlık ve esenlikler dilerim 

 

YAZARLAR

https://www.facebook.com/%C3%9Cnye-Kent-Ofset-106507792092593