TEMEL OVALI

Tarih: 10.07.2024 18:34

Masal Anlatıcılığı

Facebook Twitter Linked-in

Okul öncesi eğitiminde, sosyal duygusal gelişim, dil gelişimi, motor gelişim gibi birçok gelişim alanı açısından oldukça kritik bir dönemde bulunan yaştaki öğrencilere eğitim vermektedir. Öğrencilerin eğitim durumlarını planlarken çocukların gelişim dönemlerine uygun ve çocuk merkezli öğrenme ortamları düzenlemeye özen göstermelidir. 

Masal anlatıcılığı çocukların kendi kültürel özelliklerini tanımaları ve diğer ülkelerin kültürel özelliklerinin fark etmeleri başkalarının yaşayış biçimine saygı duymalarını sağlayacaktır. Bu amaçla çeşitli kültürlere ait giysiler, kostümler, müzikler, yemeklerden yararlanarak toplumsal yaşamı kapsayan eğitim durumları düzenlenmelidir.  ‘‘masallar insan toplulukları içinde kültürel gen haritalarıdır.’’ 

Okul öncesi eğitim programının temel özellikleri arasında kültürel ve evrensel değerleri dikkate alma yer almaktadır. Bu bağlamda okul öncesi eğitim programının Anadolu masalları ile desteklenmesi, kültürel değerlerin dikkate alındığının bir göstergesi olarak değerlendirilebilir. Dürüstlük, sabır, adalet gibi evrensel değerler en güzel kendilerini masal içinde gösterir. Masallarda, bir toplumun yüzyıllardır süregelen şifreleri vardır. Çocuğun bu şifreleri keşfetmesi çok önemlidir. Çocuklar, masallar ile yeniden düşünerek dünyasını yeniden şekillendirebilir.  

Okul öncesi aşamasında, çocukların, özellikle ahlaki yönden gelişimini, dil gelişimini, yaratıcılıklarını ve estetik değerlerini geliştirmek için halk masallarından yararlanmak gerekir. Çocukların geleneksel halk masallarını anlayabilmeleri kültürel açıdan da önemlidir. 

Masal sadece bir metinden oluşmamakta, masalın anlatıldığı fiziki ve sosyal ortamın, masalı oluşturan bağlamın da dikkate alınmasının önemli olduğu vurgulanmaktadır. Masal metninin doğru değerlendirilebilmesi için yaratıldığı sosyal bağlam da bilinmelidir. Anlatıcı ve masal anlatılan ortamın masala uygun olması gerekmektedir.

Masal anlatıcılığı, çağlar boyu usta-çırak ilişkisi içinde masalların nesilden nesille aktarılmasını ve unutulmamasını sağlamaktadır. Masal anlatıcısında olması gereken birçok önemli özellik bulunmaktadır. Yaş grubuna uygun kelime seçebilme, jest ve mimikleri kullanabilme, dinleyici grubunun özelliklerini tanıyabilme, değer aktarımı yapabilme ve soru sorabilme, genel kültür bilgisi, mizah anlatımı, gibi özellikler bunlardan bazılarıdır. 

Özellikle okul öncesi dönemindeki çocuklara masal anlatımı, çocuğun birçok yönden gelişimini etkileyebileceği için okul öncesi öğretmenlerinin masal anlatıcısında olması gereken özellikleri kazanması ve masal anlatma teknikleri konusunda kendini yetiştirmesi önemlidir. 

Bu nedenle, eğitim ortamlarında masal anlatacak öğretmenlerin aynı zamanda bir masal anlatıcısı olduğu ve masalları anlatırken masal anlatma tekniğini bilmesi ve masalın özelliklerini tanıması eğitimde masalların daha doğru kullanılmasına yardımcı olacaktır. 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —